Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Čistá voda, kvalitní ryby: Jak fondy EU změnily české rybářství

22. prosince 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Rybářství má v České republice již dlouholetou tradici a u nás se mu daří! Vždyť kdo by si představil Vánoce bez kapra? Většina rybníků zároveň přispívá k ochraně přírody a krajiny a může zmírňovat dopady změn klimatu. A proto evropské prostředky rybářský průmysl podporují.

Fondy EU pomohly zmodernizovat celou firmu!

Rybníkářství Pohořelice patří mezi krásný příklad toho, že když se chce, tak to jde. V letech 2014–2020 realizovali celkem 58 projektů! Ve firmě obnovili staré vybavení za nové, pořídili těžkou techniku na úpravu rybníků, zmodernizovali prodejnu, pořídili auta, lodě a mnoho dalšího.

V Pohořelicích se do toho hodně opřeli. Fondy EU pomohly zmodernizovat nejenom výrobu, ale také samotné prostřední chovných rybníků
Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj, RYBEX CZ a. s., Rybníkářství Pohořelice, Shutterstock

„Každá vhodně investovaná koruna se příznivě odráží na lepší konkurenceschopnosti firmy, vyšší kvalitě ryb a výrobků z nich i lepších pracovních podmínkách,“ okomentovala přínos projektů Lenka Schmidtová z výrobního oddělení. Mezi největší investice patřily dvě velké rekonstrukce přímo na sádkách. Bylo třeba obnovit a modernizovat současné rybochovné zařízení, rozvody vody a zlepšit bezpečnost. Oprava sádek v Jaroslavicích patří také mezi větší investiční projekty, kde se opravily nádrže, přívod vody, oplocení, osvětlení nebo se zpevnily okolní plochy.

Nové vybavení a stroje pomohly firmě udržet si konkurenceschopnost na trhu
Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj, RYBEX CZ a. s., Rybníkářství Pohořelice, Shutterstock

Důležitým projektem byla také stavba nové rybí líhně za 28 milionů korun. „Nová líheň je v současné době největší a nejmodernější v ČR. Její rekonstrukcí se zvýšila kvalita přechovávaných ryb,“ řekla Schmidtová. Tyto nádrže jsou určeny pro sladkovodní ryby a zaměstnávají až 500 pracovníků. Hodně se změnilo i ve zpracovně. Přibyla nová myčka na přepravky a udírenské hůlky, vozíky pod přepravky a další vybavení.

Celkem projekty vyšly na téměř 163 milionů korun. Dotace z fondů EU pokryla téměř 30 %.

Ryba bez kostí? Jde to!

Každý milovník ryb se obává kosti zapíchnuté v krku. V dnešní době existují firmy, které dokážou ryby zpracovat tak, aby se to už nestalo. Rodinný podnik Tilapia u Tábora se věnuje chovu těch sladkovodních a prodeji výrobků z nich. Aby mohli dodávat na trh čerstvé a kvalitní ryby, rozhodli se využít finanční podpory z evropských fondů a zmodernizovat jak vybavení pro jejich zpracování, tak komplexní recirkulační systém pro rybí líheň (zkr. RAS).

„Díky fondům EU jsme mohli modernizovat systém chovu ryb, který nám zajišťuje velice nízkou uhlíkovou stopu a je tak šetrný k životnímu prostředí. Zaměřujeme se na tilapii nilskou, sumečka afrického a pstruha duhového,“ řekla Jana Horová z firmy Tilapia. Produkce se díky RASu zvýšila z 3,5 tun na skoro 85 tun ryb ročně.

Jak recirkulační systém funguje? Je to řízený chov v bazénech, který využívá odpadní teplo z bioplynové stanice. Jako palivo se používá odpadní kal z chovu. Ryby zde mají vysokou produkci, potřebují méně vody a minimalizuje se znečištění. Systém šetří spotřebu čerstvé vody, protože umožňuje její opakované využití.

Nový recirkulační systém je velmi vhodný pro chov ryb. Jeho výhody jsou jak ekologické, tak ekonomické
Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj, RYBEX CZ a. s., Rybníkářství Pohořelice, Shutterstock

Tento systém je výhodný pro ryby i pro spotřebitele. V nádržích nejsou predátoři, nehrozí, že by se ryby mohly nakazit nemocí z vnějšího okolí, a mají skvělé podmínky pro svůj život bez ohledu na počasí. Použitá technologie je šetrná k životnímu prostředí, udržitelná a velmi účinná. Voda projde vodohospodářským systémem, který zhodnotí její stav a případně ji upraví nebo dosytí kyslíkem. Kontroluje se i správná teplota vody. O její čistotu se stará komplexní filtrační systém.

Díky recirkulačnímu systému mohla společnost Tilapia zvýšit produkci, obohatit nabídku o nové výrobky a zároveň to vše zvládli velmi ekologicky. „Největším přínosem je možnost chovu ryb ve stabilním prostředí, které nezávisí na klimatických podmínkách. Jsou chovány při ideální teplotě, obsahu kyslíku ve vodě, vyváženém pH po celý rok, proto jsou šťastné,“ doplňuje Jan Hora, jednatel firmy.

Celkem projekt vyšel na téměř 16 milionů korun. Dotace z fondů EU pokryla 38 %.

Investice do zpracování produktů

Společnost Rybex z Mostů u Jablunkova se zabývá především výrobou rybích past. Aby mohli  i nadále produkovat kvalitní výrobky, bylo potřeba investovat do nových výrobních strojů. S tím jim pomohly peníze získané z evropských fondů.

„Pořídili jsme za ně technologie pro plnění a balení rybích past a také varný kotel,“ uvedl Tomáš Haratek z Rybexu. Bylo potřeba také modernizovat výrobní stroje, aby se zvýšila efektivita a variabilita celého procesu zpracovávání. Také se zlepšily hygienické podmínky a celkově kvalita výrobků.

Rybí produkty jsou díky novému vybavení chutnější a kvalitnější než kdy dříve
Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj, RYBEX CZ a. s., Rybníkářství Pohořelice, Shutterstock

Rybí pasty jsou u jejich zákazníků velmi oblíbené. Přáli si, aby prodávali výrobky s větší gramáží. S novým výrobním vybavením to ale nebyl problém. „Jsme teď variabilnější než kdy dřív, co se gramáže týče. Naše inovace v technologii balení a plnění přinesly dokonalejší uzavírání hliníkových tub, prodloužily životnost produktů a záruční lhůtu,“ okomentoval Haratek.

Moderní zařízení precizně dávkují produkty a výrazně snížily množství vadných výrobků. Klíčovou roli sehrál i nový varný kotel, který umožňuje optimální tepelné zpracování a navíc je kotel mnohem šetrnější k životnímu prostředí.

Celkem projekt vyšel na téměř 1,7 milionu korun. Dotace z fondů EU pokryla 41 %.

Na co lze využít dotace z Operačního programu Rybářství?

Dotace z fondů EU můžete využít na:

  • zlepšení sledovatelnosti produktů rybolovu a akvakultury
  • vysazování ryb do vnitrozemských toků
  • zachování udržitelné produkce ryb
  • vybudování moderních zařízení k produkci kvalitních ryb
  • náhradu škod způsobených rybožravými predátory a suchem
  • sběr dat a předávání informací z odvětví akvakultury

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj, RYBEX CZ a. s., Rybníkářství Pohořelice, Shutterstock