Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Tip, jak snížit spotřebu televize

12. října 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Věděli jste, že podle některých dat spolkne váš televizor až desetinu nákladů za energie v domácnosti? Pokud patříte k náruživým televizním divákům, vyplatí se věnovat výběru správného televizoru náležitou pozornost. Můžete tak uspořit za energie, a ještě při tom vydělat na obrazových vlastnostech vaší nové TV.

Dosud jste se při výběru televizoru soustředili především na vlastnosti a velikost obrazovky, případně cenu? Pak vězte, že televizor se vyplatí posuzovat také z hlediska jeho spotřeby. Sledování televizního vysílání je ostatně nejčastější mediální aktivitou Čechů a Češek – u televize průměrně denně strávíme 3 hodiny 44 minut. Čím více televizi sledujete, tím spíše se tento spotřebič objeví na vyšších příčkách spotřeby energie v domácnosti.

Manuální nastavení? Lepší je chytrá TV

Jak spotřebu televizoru snížit? V první řadě si dejte pozor na režim stand-by. Jedná se o situaci, kdy je televizor zdánlivě vypnutý, ale stále připojený k elektrické síti. Pokud chcete snížit náklady za energie, vypínejte televizor úplně, ideálně odpojením ze zásuvky. V běžném denním režimu však toto doporučení není příliš praktické, neboť znamená neustále televizor manuálně zapínat a vypínat.

Druhou možností je manuální snížení jasu obrazovky, jenž má obvykle přímou souvislost se spotřebou energie. Tuto možnost máte u drtivé většiny TV, vyžaduje však určitou uživatelskou zručnost, a především citelně snižuje kvalitu sledování. Třetí variantou je investovat do televizoru, který má úspory v DNA a využívá k nim moderní technologie.

Skvělým příkladem jsou televizory od Samsungu, které nabízejí úsporný režim AI Energy Mode. Jak už název napovídá, televizory v tomto režimu využívají k úsporám chytré algoritmy umělé inteligence. Výhodou tohoto systému je, že AI Energy Mode stačí aktivovat v mobilní aplikaci SmartThings, a televizor začne šetřit energii sám. Nemusíte se už o nic starat, nic manuálně nastavovat.

Autor: Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

Televizory Samsung uspoří až 13 % energie

Obrovskou přidanou hodnotou AI Energy Mode je i fakt, že televizor Samsung přistupuje k úsporám opravdu chytře. Pomocí senzorů sleduje množství světla v okolí a adekvátně přizpůsobuje jas. Televizor zároveň monitoruje, co se děje na obrazovce, a podle scény a pohybu opět dynamicky nastavuje hodnoty jasu. V neposlední řadě pak disponuje senzorem pohybu, díky němuž obrazovka potemní, když se na televizi více než 2 hodiny nikdo nedívá. Ve výsledku tak úspory nijak nesnižují kvalitu diváckého zážitku.

Snížení spotřeby není přitom žádný marketingový tah. Sami jej můžete sledovat prostřednictvím zmíněné aplikace SmartThings, která nabízí detailní informace o tom, kolik energie televizor spolyká. Podle testů společnosti Samsung dokáže například u modelu Neo QLED 8K režim AI Energy Mode uspořit až 13 % spotřeby. Investice do televizoru od Samsungu se díky tomu pozitivně projeví nejen na vašich diváckých zážitcích, ale také ve vaší peněžence.