Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hravost je tvá superschopnost! LEGO dělá (nejen) rodiny šťastnějšími

Video se připravuje ...
12. října 2023 | 09:45

Společnost LEGO Group v nové kampani Hravost je tvá superschopnost poukazuje na celosvětový nedostatek času na hraní u dětí a inspiruje rodiny, aby změnily priority a hru zapojily ve větší míře. I zařazení pár minut hry denně do rodinného programu významně přispívá k rozvoji dítěte a pomáhá ke zkvalitnění rodinné pohody.

Kampaň čerpá své poznatky z nedávné celosvětové studie, jež sbírala data také v České republice a která zjistila, že děti tráví hraním v průměru pouhá 2 % svého týdne (což odpovídá 7 hodinám), přičemž každé třetí (21 %) stráví hraním méně než tři hodiny týdně. Pro srovnání, studie také zjistila, že průměrný dospělý člověk stráví 26 hodin týdně „scrolováním“ na svém chytrém telefonu, což je v průměru více než 3,5 hodiny denně. Tento současný nedostatek her je pro odborníky znepokojující, neboť hra má zásadní roli při utváření kognitivních schopností dítěte, jeho celkové pohody a především zábavy.

Studie také zdůraznila, že 45 % českých rodičů dává u dětí přednost aktivitám zaměřeným na výsledek před volnou hrou, protože věří, že je to v budoucnu dovede k většímu úspěchu. Mezi aktivity, které dospělí nejčastěji upřednostňují před hrou, patří sportovní kroužky, výuka jazyků a doučování.

Hra prospívá nejen dětem

Podle 95 % rodičů dělá hra šťastnější celou rodinu, buduje silnější rodinné vazby a zlepšuje pohodu. Skupina LEGO ví, že rodinné rozvrhy jsou přeplněné každodenními povinnostmi, jako je dlouhá pracovní doba (31 %) a domácí práce (28 %), což jsou podle rodičů největší překážky v rodinné hře. Aby rodičům pomohla změnit priority hraní, bude společnost LEGO Group v rámci Světového dne hraní 12. října 2023 rodičům poskytovat inspiraci, jak vnést chvíle hravosti i do těch nejrušnějších rozvrhů.

Meziredakční souboj

A superschopnosti ve stavění lega jsme si vyzkoušeli i na vlastní kůži u nás v redakcích. Do hry se zapojily týmy z Refelxu, ABC, auto.cz a 2 zástupkyně za ženské tituly. Kdo vyhrál, nebylo důležité. Důležité bylo ukázat, že i dospělí by si měli hrát, a to třeba i v práci, protože díky tomu se odreagují, trochu vypnou a poznají kolegy i z trochu jiné stránky. A jak si to užily redaktorky z ženských titulů? Na to nám odpověděla Kristýna Dobeš Moučková:

 „Lego bylo v dětství moje nejoblíbenější hračka. Zatímco jiné holky si hrály s panenkami Barbie, já stavěla hrady, hotely, draky, nemocnice a obchody z kostiček lega. Do této soutěže redakcí jsem si tedy dost věřila, neboť mám skutečně ‚nastavěno‘. Ale pak přišla srážka z realitou. Stavět na čas složitou stavebnici papouška, který nám byl přiřazen, se totiž od pohodového dětského hraní dost lišilo. Adrenalin s oficiálním stiskem časomíry vyběhl do nebeských výšin a o slovo se samozřejmě přihlásila i přirozená dravost a soutěživost. Kostičky padaly, některé dokonce chvíli chyběly a věta ‚Už to máme!‘ od vítězného týmu Reflexu nám na pohodě nepřidala. Nakonec náš dvoučlenný tým, který byl zároveň jediným ženským týmem, skončil poslední. Na druhou stranu před námi stál vymazlený kostičkový papoušek na větvi, s květy a extra krmítkem, které jsme mu s kolegyní Aničkou vymyslely a získaly za něj dva plusové body. Přestože jsem se po skládání cítila (a také tak i vypadala), jako bych právě doběhla maraton, soutěž ve mně zažehla mou dávnou lásku k legu a popravdě se dost těším, až si s manželem jednu stavebnici doma o víkendu postavíme.“

Autor: REDAKCE
Klíčová slova: Lego, hraní, soutěž, skládání, terapie
Diskuse ke článku
.
Související články