Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dress code na svatbách aneb Jak předejít nepříjemnému faux pas

Každá svatba může mít jedinečnou tematiku
3. srpna 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Svatba – jeden z nejdůležitějších okamžiků života. A představte si, že byste ji pokazili výběrem nevhodného oblečení. Pravidly navíc nejsou svázáni pouze snoubenci, ale také svatebčané. Než dojde ke vstupu do svazku manželského, podívejme se na pár bodů, které je třeba dodržet.

Výběr zásnubního prstenu, žádost o ruku, místo obřadu, pozvánky, téma svatby, cukroví, dort a mnoho dalšího – to všechno jsou pouze předstupně svatebního dne, kdy snoubenci začínají zcela novou životní etapu. A na takový okamžik je třeba zvolit ten správný dress code. Od nevěsty přes ženicha až po svatebčany.

Středobodem svatby je vždy nevěsta

Každý čeká na moment, kdy nevěsta v oslnivých bílých šatech prochází spolu se svým otcem uličkou směrem k nastávajícímu. Na sobě má často něco nového, starého, půjčeného a také modrého. Jedná se o tradici, kterou spousta žen v tento výjimečný den stále dodržuje. Jaká další pravidla s sebou role nevěsty při oblékání přináší?

1)     Sytě bílou barvu může nahradit krémová nebo jemné pastelové odstíny. Vždy ale vybírejte světlé tóny.

2)     Délka šatů je čistě na vás – kraťoučké, velmi dlouhé, nebo něco mezi tím? Kreativitě se tady meze příliš nekladou.

3)     Doplňkem může být tradiční závoj, ale neobvyklé už nejsou ani fascinátory nebo módní kloboučky.

Nevěstiny šaty mají být ty nejhezčí
Autor: Shutterstock

Jedno je jisté: Šatstvo svatebčanů by nikdy nemělo zastínit samotnou nevěstu. Neváhejte v pozvánce uvést téma svatebního dne. Pozvaní hosté si tak mohou své oblečení přizpůsobit.

Pánové, hoďte se do gala. Ale s citem!

Pánské obleky vyžadují dodržování několika pravidel. Mnoho pánů si je stále nemůže vrýt do paměti, a proto si během příprav raději vše zopakujte:

1)     Oblek lze mít tmavý i světlý. Gentleman dneška může do svatebního dne vykročit v šedé, hnědé, tmavomodré, bleděmodré, ba dokonce bílé barvě. Na co však zapomeňte, je krabicovitý styl saka a dlouhé nohavice i rukávy. Raději vše směřujte do slim střihů, které jsou více trendy.

2)     Bílá košile je základ, ale etiketa připouští i jakékoliv pastelové odstíny. Tady můžete se svojí milou utvořit harmonický pár už na první pohled – zkrátka slaďte barevné tóny.

3)     Obuv i opasek spolu musí ladit. A také s vybraným oblekem. Černé k černému obleku, k modrému volte raději hnědé, případně šedé šněrovací boty.

4)     A co doplňky? Manžetové knoflíčky by vám měly ladit se sponou na opasku a zároveň s hodinkami. Pokud si po vyslovení svého „ano“ s nevěstou vyměníte zlaté snubní prsteny s diamantem, můžete vzít v potaz i tento detail. Ideální je držet všechny kovy ve stejné barvě.

Častým prohřeškem v pánském dress codu bývají ponožky. Etiketa nám praví, že by měly ladit buďto s barvou kalhot, nebo s botami. Dnes už není nutné sahat pouze po černém páru, přípustné jsou i barevné. Jen je třeba vše opět sladit se zbytkem outfitu.

Dress code hostů není pravidly tolik svázaný
Autor: Shutterstock

Co musí dodržovat družičky a hosté?

Dokonalou atmosféru jedinečného dne dokreslují družičky a svatebčané. Pokud se chystáte na svatbu právě v některé z těchto rolí, primární pro vás bude nezastínit snoubence. To ale neznamená, že nemůžete vypadat naprosto perfektně.

Družičkovské šaty často reflektují tematiku celé svatby. Je žádoucí, aby zároveň doplňovaly odstín šatů nevěsty. Svatebčané by pak za každou cenu měli volit šaty korespondující s nastaveným tónem. Pokud budou muži respektovat barvu ženichova obleku, učiní nejlepší možné rozhodnutí. Ženy pak ideálně volí elegantní šaty, sukně a halenky nebo kombinaci kalhot a stylového topu.

Mějte na paměti, že svatba má být především nádherný vstup do společného života snoubenců. Každý host by si z ní měl odnést jenom krásné zážitky. Ať už tedy dodržíte dress code naplno, či nikoliv, zbytečně se kvůli tomu nestresujte. Nejdůležitější je síla okamžiku. A o tu se bezesporu postará zamilovaný pár ženicha a nevěsty.