Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pohodová lyžovačka za rozumnou cenu? V Loferu si užijete celá rodina

4. února 2023 | 06:00

Chtěli byste si jet letos ještě zalyžovat a nelákají vás velká a rušná střediska? Hledáte areál, kde pilování obloučků bude vaše ratolesti opravdu bavit? Pak určitě oceníte rakouský Almenwelt Lofer. My jsme ho na vlastní kůži vyzkoušeli a máme pro vás zajímavé tipy...

Jak se tam dostat?

Rakouský Lofer má výhodu, že není od našich hranic daleko. Z Prahy vám cesta bude trvat přes Linec a Salcburk cca 5 hodin.

Sjezdovky pro každého

Na hranicích Salcburska, Tyrolska a Bavorska najdete malebný region sluncem zalitých horských pastvin. Salcburský Saalachtal s místy Unken, Lofer, St. Martin a Weißbach nabízí spoustu možností pro aktivní dovolenou. Tato destinace dokonce získala ocenění v anketě Skitest Award v kategorii zaměřené na služby pro rodiny. Ten největší a nejznámější areál v Loferu se může pochlubit 46 km skvěle upravených sjezdovek. Z toho je většina (32 kilometrů) tras modrých. Takže naprosto ideální pro malé, ale i velké začátečníky. Na rovných a širokých sjezdovkách se opravdu nemusíte bát, všichni tu mají dostatek prostoru. Nechybí ani 140 m dlouhý zastřešený pás pro ty nejmenší, kvalitní lyžařské školičky, dětské zábavné sjezdovky s nejrůznějšími prvky a další atrakce. Malí milovníci lyžování najdou cvičné svahy také u stanice kabinkové lanovky v údolí. Nuda a fňukání tu tedy opravdu nehrozí. A nejspíš vás překvapí, jak rychle budou dělat vaše děti pokroky...

Autor: SalzburgerLand Tourismus

Ale i zkušenější lyžaři si přijdou na své. Vhodný terén ke sportovnějšímu lyžování najdete například na příkrých svazích u vleku Grubhörndl. Vrcholek Grubhörndlu leží v nadmořské výšce 1747 metrů. Zpět k lanovce odtud vede nádherná, černě značená trať Hochwena Alpin. A lahůdkou je nejdelší, 8 km dlouhý sjezd do údolí s převýšením 1000 metrů, který bývá pokryt sněhem téměř celou sezonu. A zvládnou ho i začátečníci.

Autor: archiv

Extra tip: Pokud si budete chtít prohlédnout Almenwelt Lofer hezky z výšky, vydejte se na novou rozhlednu na Schwarzecku. Dole pod schody necháte lyže a nahoru vystoupáte v přezkáčích. Za krásného počasí si tu vychutnáte úžasné vyhlídky na Alpy, pohoří Steinberge a Heutal.

Autor: SalzburgerLand Tourismus

Na lanovce bez stresu

Děti jsou tu opravdu na prvním místě. A tak se samozřejmě myslí i na jejich bezpečnost. Od roku 2019 tu mají jedinečnou osmimístnou sedačkovou lanovku Sender Express, kterou ocení každý rodič. Díky ní už nemusíte mít obavy, že nastupování bude pro vás všechny jeden velký stres. Speciální skener nové lanovky totiž vyhodnotí výšku pasažéra a díky zvedacímu pásu na ni bezpečně a samostatně nasednou i ty nejmenší děti. Samozřejmostí je i kryt proti nepřízni počasí a vyhřívané sedačky. 

Autor: SalzburgerLand Tourismus

Rodinný ráj za dobré ceny

Není divu, že Lofer si oblíbily hlavně rodiny s dětmi. Setkáte se tu se srdečnou pohostinností a family friendly přístupem. Restaurace, hotely i apartmány jsou snadno dosažitelné pěšky od lanovky a nechybí v nich skvělé rodinné zázemí a vyžití. V nabídce jsou i cenově dostupné rodinné skipasy nebo i balíčky s ubytováním. Děti narozené 2017 a mladší lyžují v doprovodu dospělé osoby zdarma. Ratolesti narozené v letech 2016 až 2007 platí dětské ceny. A pokud lyžujete celá rodina, určitě se vám vyplatí výhodnější Family Ticket. V hlavní sezoně vás jeden den lyžování (do 10. 3. 2023) pro dva dospělé a jedno dítě vyjde na 114,50 eur. Pokud budete lyžovat s dvěma dětmi, zaplatíte 130 eur za den. A jestli vás letos čekají jarní prázdniny až od 11. 3., budete to mít už ve vedlejší sezoně ještě o 7 až 8 eur levnější.Více info se dozvíte na www.skialm-lofer.com.

Spousta zábavy i v okolí

Salcburský Saalachtal se může pochlubit i rozsáhlou sítí běžeckých tratí. V obcích Lofer, St. Martin, Unken a Weißbach se nachází 80 km běžeckých tras, které vedou údolím nebo vysoko v horách v lyžařských střediscích Almenwelt Lofer a Heutal v Unkenu. Najdete tu také mnoho skvěle upravených přírodních sáňkařských tras. Takže pokud si chcete dát s dětmi třeba jeden den lyžařskou pauzu, je to skvělá možnost, jak si užít skvělý den v zimní přírodě. Běžky i sáňky si můžete půjčit na mnoha místech.

Autor: archiv

Doporučujeme: Na vlastní kůži jsme vyzkoušeli přírodní sáňkařskou dráhu o délce 3,5 km s převýšením 415 metrů poblíž Heutalu. Asi po hodině a půl nenáročného výšlapu dojdete k chatě Jausenstation Hochalm (v nadmořské výšce 1460 m n. m.), kde si můžete pochutnat na skvělých rakouských specialitách. Určitě ochutnejte například polévku s vydatným sýrovým knedlíkem nebo sladkou klasiku Kaiserschmarren. A pak nasednete posilnění na sáně a užíváte si parádní jízdu krásně zasněženou krajinou. Opravdu to stojí za to a věřte, že dole budete jen litovat, že není trasa ještě delší nebo že si ji nemůžete sjet ještě jednou. 

Na zajímavý výlet se můžete vydat do jeskyně Lamprechtshöhle.
Autor: SalzburgerLand Tourismus

Další tipy na výlet

Pokud vám zrovna nepřeje počasí nebo hledáte jiný program než lyžování, dalším lákadlem může být jeskyně Lamprechtshöhle v St. Martin, která je přístupná celoročně. S délkou chodeb okolo 50 kilometrů se řadí k největším jeskynním systémům v Evropě. Vy se ale můžete vydat „jen“ na sedm set metrů dlouhý okruh, a to i sami bez průvodce. I když se vám délka může zdát krátká, věřte, že se na ní docela dost zapotíte. Po zdolání 392 schodů a překonání sedmdesátimetrového výškového rozdílu vám ale bude odměnou dechberoucí pohled do hlubin jeskyně. 

A jestli vás po výletu bolí nohy, záda nebo si jen chcete dopřát voňavou koupel nebo masáž, můžete zavítat do přírodní lékárny. V Unkenu sídlí Asociace tradiční evropské medicíny (TEH), která shromažďuje a dále rozvíjí prastaré receptury. Najdete tu velký obchod s voňavými a účinnými přírodními produkty nebo se můžete objednat na nejrůznější zajímavé workshopy. 

Autor: beni