Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Doma upečené, nebo kupované cukroví? Spočítali jsme, kolik vás které bude stát

7. prosince 2022 | 05:00

Se stále vyššími cenami základních potravin i energií si možná i zarytí zastánci domácího pečení letos položí otázku, zda se jim ještě vyplatí dělat vánoční cukroví a jestli nebude lepší ho koupit už hotové. K vyšší ceně je nutné připočítat i čas, který musíte pečení věnovat. A ne každý ho má.  Na kolik vás letos vyjde doma upečené cukroví a kolik budete muset zaplatit, když si ho koupíte v obchodě nebo objednáte v cukrárně?

Na kolik vás vyjde?

Je jasné, že za cukroví připravené profesionály a z poctivých surovin si budete muset připlatit. Za kilogram zaplatíte od 790 Kč. I cukroví ze supermarketu vám ušetří práci a je levnější, za kilogram dáte od 250 Kč. Počítejte ale s tím, že se většinou dělá místo másla z margarínu, místo z čerstvých ze sušených vajec nebo že v něm bývají konzervanty a různá aromata. I přes rostoucí ceny základních potravin a energií vás stále nejlevněji vyjde doma upečené cukroví. Podle našich výpočtů vyjde kilogram (mix vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké a kokosky) na 132 Kč, a pokud budete mít štěstí a například máslo, mouku nebo ořechy seženete v akci, můžete se dostat i na cenu necelých 90 Kč za kilogram. 

 

Video se připravuje ...
Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice? • VIDEO: Videohub

Když si chcete cukroví koupit

Pro srovnání jsme vybrali několik pražských vyhlášených cukráren a pekáren, u nichž si balíčky s vánočním cukrovím můžete objednat přes internet buď přímo, nebo prostřednictvím některého z velkých prodejců. Navíc máte jistotu, že cukroví bude opravdu z másla, dobré mouky nebo ořechů. U některých cukráren je ale nutné počítat s tím, že cukroví nebude k dispozici hned, ale třeba až v půlce prosince. Do srovnání jsme zařadili i cukroví, které se prodává v supermarketu. 

Cukrář Skála

Co nabízí: 12 druhů vánočního cukroví, prodává se v balení po 1 kg.

Cena za 1 kg: 1400 Kč.

Co balíček obsahuje: linecké slepované s meruňkovým džemem, třené kakaové s rybízovým džemem, polomáčené banánky, ořechové rohlíčky, pracny, kokosky, čokoládové hrudky s ořechy, margaretky, linecká kakaová srdíčka, kokosové věnečky, Masarykovo cukroví.

Erhartova cukrárna

Co nabízí: 14 druhů vánočního cukroví, prodává se v dárkových krabicích po 0,5 kg, 1 kg a 2 kg.

Cena za 1 kg: 1200 Kč.

 

Pekárna Kabát

Co nabízí: 9 druhů cukroví vyrobeného podle tradičních českých receptur z másla a ořechů, bez náhražek, v balení po 415 g (329 Kč). 

Cena za 1 kg: 792,77 Kč.

Co balíček obsahuje: vanilkové rohlíčky, skořicové pracny, šestihránky, vaflové rybičky, kokosky, linecké kytičky, medové perníčky zdobené, kávová zrna, kuličky.

 

Sweetcakes Praha

Co nabízí: 14 druhů originálního vánočního cukroví v balení po 2 kg.

Cena za 1 kg: 950 Kč.

 

Antonínovo pekařství

Co nabízí: krabičky se čtyřmi druhy ručně vyráběného cukroví z poctivých surovin v balení po 500 g (599 Kč).

Cena za 1 kg: 1198 Kč.

Co balíček obsahuje: vanilkové rohlíčky a hvězdičky, linecké cukroví, perníčky, kokosové pusinky.

 

Biopekárna Zemanka

Co nabízí: sedm tradičních druhů vánočního cukroví připraveného podle poctivých receptur a z kvalitních bio surovin v balení po 500 g (699 Kč).

Cena za 1 kg: 1398 Kč.

Co balíček obsahuje: vanilkové bio rohlíčky, bio pracny, linecké bio hvězdičky s džemem, třené bio piškoty s džemem, plněné bio kokosky, třené čokoládové bio rohlíčky, plněné oříškové bio rohlíčky.

 

Rohlíkovo cukroví

Co nabízí: 7 druhů cukroví ručně vyrobeného v pražské řemeslné pekárně Zrno zrnko. Prvotřídní cukroví je bez kompromisů neboli bez konzervantů, stabilizátorů a dalších "éček". Prodává se v balení po 500 g.

Cena za 1 kg: 1159 Kč.

Co balíček obsahuje: plněné ořechy, ischelské dortíky, kokosové čtyřlístky, linecké s bílou čokoládou, malinami a pistáciemi, kávenky, marcipánovo-čokoládové košíčky, vanilkové rohlíčky.

 

JK Gastro House

Co nabízí: balíčky s vyhlášeným cukrovím po 0,5 kg (820 Kč), 1 kg (1450 Kč) nebo speciální degustační balíčky (175 Kč).

Cena za 1 kg: 1450 Kč.

 

Cukroví z Albertu

Co nabízí: krabičky po 200 g s lineckými koláčky, rohlíčky s vanilkovou příchutí nebo kokosovými pusinkami s čokoládou.

Cena za 1 kg: 260–350 Kč.

Když pečete doma

Spousta lidí si nedokáže představit Vánoce bez pečení cukroví. Domácí je zkrátka domácí. Na kolik vás letos vyjde? Abyste si udělali představu, vybrali jsme čtyři klasické a oblíbené druhy: vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké cukroví a kokosky ve dvou verzích – jednoduché a luxusnější. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: ak