Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Voňavé cestování: Kam vyrazit za levandulí, kolik to bude stát a na co se můžete těšit?

Vyrazte za levandulí
18. července 2022 | 06:00

Levandulové lány najdete nejen v Provence. I u nás si tato letní bylinka našla své místo. A protože mám její vůni hodně ráda, vyrazila jsem za ní do Levandulového údolí.

Tato levandulová farma se totiž nachází na Berounsku v obci Chodouň, kam jsem z Prahy dojela autem za necelou hodinu po dálnici. I když je místo schované v polích, nebloudila jsem a na místo dorazila kolem druhé hodiny. Návštěvníků ve všední den touto dobou moc nebylo, takže jsem to tady měla celé jenom pro sebe.

Video se připravuje ...
Levandule: Voňavá bylinka pro klidný spánek • VIDEO: Adam Balažovič

Ani kytička nazmar

Hned vedle parkoviště stojí velká stodola, ve které mě přivítala šéfka výroby Milena Krčálová. Provedla mě celým areálem a řekla mi něco k Levandulovému údolí. To funguje nejen v letní sezoně, ale po celý rok každý víkend, během prázdnin pak každý den kromě pondělí. V levandulovém poli se ale můžete jen vyfotit, samosběr tady totiž nefunguje. „Pro nás je každá rostlina natolik důležitá a vzácná, že ji všechnu zpracováváme do produktů. Je to bio levandule lékařská a v současné době pěstujeme 50 tisíc rostlin,“ vysvětluje mi má průvodkyně s tím, že levanduli tady pěstují od roku 2014, kdy vysadili 30 tisíc rostlin, bio certifikaci ale obdrželi až po pěti letech. „Jsme v oblasti na bývalých vápencových mořích, takže levandule čerpá minerály a stopové prvky z půdy, která je bohatá na sodík, draslík a hořčík,“ dodává.

Z pole do regálů

Voňavou kytici si odtud sice neodnesete, zato si můžete koupit některý z léčivých produktů. Sběr levandule probíhá v průběhu celého července. Nejprve se provádí řez květů, ty se pak svážou do svazečků a pověsí v sušárně, velkém stanu, který stojí hned u pole. Poté se usušené kytice zpracovávají v areálu a některé produkty jako oleje a limonády se pak stáčejí ve speciálních linkách u partnerů. „Levandule má spoustu příznivých účinků na zdraví, proto chceme, aby ji u nás návštěvníci užívali hlavně vnitřně v nápojích, aby ozdravili nejen mysl, ale i tělo. Skvěle totiž funguje na nervový a trávicí systém a také snižuje krevní tlak. Zevně pak dezinfikuje a zklidňuje pokožku. Také ji mícháme s konopným olejem s obsahem CBD, ten v této kombinaci hodně pomáhá při migrénách a bolestech pohybového aparátu. I konopí máme samozřejmě v biokvalitě a od českého výrobce,“ říká Milena Krčálová s tím, že produkty si můžete také objednat přes e-shop Levandulového údolí nebo na kosik.cz a rohlik.cz.

Zážitek pro malé i velké

Kromě toho, že si prohlédnete levandulové lány a vyfotíte se v nich, si můžete dát třeba také dobroty z levandule ve stodole. „Snažíme se pořádat každý víkend akce, kdy připravujeme speciality podle sezony, například z jahod, meruněk, které kombinujeme s levandulí. Také pořádáme pro děti stezky s šiframi a pro dospělé kreativní dílny, kde si můžete namíchat svůj levandulový krém nebo parfém. Dále se tady koná třeba krásný den pro bohyně, kdy si s námi žena například zacvičí, vyrobí si klobouk, součástí je pak také bylinková poradna, aromaterapie a oběd. Objednat si můžete přes e-shop i aromaterapii v aromadomečku,“ popisuje šéfka výroby. Nově pak tady nabízejí ubytování v útulné maringotce, z které máte výhled přímo do levandule.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová