Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Finanční gramotnost dětí prověřila soutěž Rozpočti si to! Účast byla rekordní

23. června 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Celkem 460 týmů se zapojilo do hry, která prověřuje finanční gramotnost ve školách, rozvíjí týmovost, podnikavost a digitální gramotnost. Partnerem letošního ročníku je projekt HRAJ S ROZUMEM společnosti Sazka. Díky tomu se studenti seznámili s problematikou rizikového hraní. Pořadatelem soutěže je yourchance a projekt Finanční gramotnost do škol.

Do dvou finále ze 460 týmů postoupilo 10 nejlepších ze středních škol a 15 ze základních škol a víceletých gymnázií. „Brali jsme to jako výzvu, jestli dokážeme uřídit náš rozpočet. Nejvíce nás bavily bonusové úkoly, za které jsme dostali herní peníze „Chechtáky“. Soutěž nás naučila rozdělit si rozpočet a vytvořit si pasivní příjem,“ popisuje účast vítězný tým Hetty G a k novému elementu v soutěži – rizikovému hraní a hazardu dodává: „Zařazení této problematiky bylo přínosné. Naučili jsme se rozdíly mezi rekreačním a problémovým hráčem a potvrdili si, jak je hazard rizikový.“

V porotě napínavých finále zasedla odborná garantka soutěže Rozpočti si to! Kateřina Lichtenberková společně s Janou Merunkovou, spoluzakladatelkou a ředitelkou yourchance o.p.s., Pavlem Gerntem, manažerem zodpovědného hraní Sazky a Janem Chudobou, právním ředitelem Sazky. „S takovými znalostmi by studenti obstáli nejen ve světě dospělých, ale snad i mezi začínajícími investory. Jsem rád, že letošní ročník zahrnoval i zodpověděné rozhodování a prevenci problémového hraní hazardních her. Ono to totiž velmi úzce právě s finanční gramotností souvisí,“ popisuje Jan Chudoba ze Sazky.

„Bylo vidět, že během soutěže žáci pochopili, co obnáší hospodaření domácnosti, a že není jednoduché zvládnout všechno poplatit. Odnesli si ale i ponaučení, že hazardní hry nepatři do rukou nezletilým," zhodnotila finále středních škol Kateřina Lichtenberková.

Zábavné úkoly

Nejlepší týmy měly jako finální soutěžní úkol připravit prezentaci a video, ve kterém co nejzajímavějším způsobem představili svoji herní rodinu a tři poznatky, které si odnáší ze soutěže. Porota hodnotila obsah i formu prezentace. Od poroty získané body tzv. Chechtáky se pak připočetly k Chechtákům získaným v on-line části soutěže. Tak vznikli letošní vítězové obou kategorií.

„Nejvíce nás bavilo programování her. Hry jsme nakonec vytvořili dvě - Propluj životem a Proherní automat. První hra byla o tom vytvořit k úkolu hru, ta druhá byla k simulaci kasina. Letos jsme se dozvěděli spoustu věcí o gamblingu a jiných závislostech. Nejvíc nás překvapilo, že závislost na hraní může vzniknout strašně rychle. Škoda, že se stát ani škola nevěnuje více prevenci,“ podělil se o soutěžení vítězný sourozenecký tým kategorie ZŠ PANDY A KOČKY.

Projekt Hraj s rozumem si v rámci soutěže kladl za cíl naučit studenty se zodpovědně rozhodovat a předat jim informace o tom, jaká mohou hry přinášet rizika. S hazardní hrou se totiž mohou děti setkat i dříve, než dosáhnou zákonem dané hranice 18 let, například prostřednictvím kamarádů nebo rodičů. Během soutěže si tak týmy vyzkoušely experiment zaměřený na rizika kasina, kvízy na projevy závislosti na hazardních hrách nebo tvořily plakáty varující teenagery před nebezpečími hraní. „Studenti se díky soutěži v problematice zorientovali a rozhodně mají jasno v tom, že je lepší si jít zasportovat než trávit čas například v kasinu. Navíc také věděli, jak se zachovat, pokud by někdo v jejich okolí projevil známky problémového hraní,“ říká Pavel Gernt, manažer zodpovědného hraní v Sazce.

Ústředními tématy soutěže jsou základy finanční gramotnosti a zdravé finanční návyky, principy tvorby domácího (osobního či rodinného) rozpočtu, možné formy výdělku – aktivní a pasivní příjem a finanční produkty – přebytkové i schodkové. Ve hře záleží na vědomostech, aktivitě týmu, na zvolené strategii, hodnotí se ale i spokojenost členů domácnosti.