Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chcete pejska z útulku? Co všechno zohlednit a jak nešlápnout vedle, radí veterinář

Adoptujte si pejska
9. listopadu 2021 | 06:00

„Mami, kup mi pejska.” Tak tuhle větu zná asi každý rodič. Někteří odolají, jiní podlehnou a nový kamarád se za čas v rodině objeví. Jak při výběru nešlápnout vedle? A jak se zařídit, když chcete udělat dvojitou radost a adoptovat si pejska z útulku? O praktické rady se s námi podělil veterinář MVDr. Leoš Železný, který dlouhodobě spolupracuje s největším vědeckým centrem na světě Waltham Petcare Science Institute.

Že je pejsek v bytě nebo domě radost, ale i zodpovědnost, je jasné každému, snad právě kromě dětí. Ty vidí „psí oči” a mají jasno, že by nového kamaráda chtěly hned. „Zájem o pejsky – štěňátka, ale i pejsky z útulků – obrovsky vzrostl během uplynulé doby pandemie,” říká Leoš Železný. „Ceny štěňat vzrostly, i proto dává adopce pejska momentálně velký smysl. Pes se dostane do rodiny a prožije krásný život.”

Co zohlednit, když chcete pejska?

Podle Leoše Železného by si měla každá rodina před pořízením pejska uspořádat jakousi rodinnou radu. A tam probrat vše, co je nutné.

  • Jak budete řešit dovolenou? Má se v tu dobu o pejska kdo starat? Máte v okolí psí hotel nebo se dá umístit k někomu z rodiny? Zavážete se k tomu, že budete jezdit na dovolenou s pejskem?
  • Jaké plemeno se k vám hodí? Klidnější, nebo temperamentní pes? Budete se starat o srst, česat a koupat, nebo budete řešit pichlavější krátkou srst? Jaký způsob krmení zvolíte?
  • Kdo a kdy bude mít čas pejska venčit?

„Až poté si můžeme jako rodina říct, které plemeno se k našemu životnímu stylu hodí. A doporučuji nehledat jen v knížkách, ale vyrazit třeba na výstavu pejsků a popovídat si tu s chovateli,” doplňuje Leoš Železný.

Video se připravuje ...
Gastronomický zážitek pro čtyřnohé mazlíčky. Vezměte je do psí restaurace. Vybírat mohou z menu, dostanou i dezert • VIDEO: Kateřina Lang

Adoptujeme. A uděláme dvojitou radost

Rozhodnutí vzít si pejska z útulku by nemělo být výsledkem pohledu na ty nejkrásnější psí oči v kotci. „Výběr zvířete by měl být zodpovědný. Doporučuji několikrát přijít a pejska vzít třeba na procházku. A určitě se poradit s pracovníky útulku, popovídat si o tom, jaký vybraný pejsek je, jakou má povahu, jestli se hodí přímo k nám,” radí Leoš Železný.

Není totiž asi smutnější chvíle pro zvíře, než když se po špatném výběru znovu vrací z nového domova do útulku. A všichni by se měli snažit právě tomuhle předejít. Například značka krmiva Pedigree usiluje celosvětově o ukončení psího bezdomovectví a heslo „nekupuj, adoptuj“ bere velmi vážně.

Na čem si pes nejvíc pochutná?

V novém domově si zvyká pejsek i rodina. Jednou z drobných potíží, které můžou vzniknout, je přechod na nové krmivo. Z něj může mít pejsek pár dní třeba i průjem. Hlavně kvůli nevyváženosti. „Hlavně chci upozornit na to, že pejsek není popelnice,” říká s úsměvem Leoš Železný k tomu, že „házet od stolu” bychom nic neměli. Nejvhodnější stravou pro psy jsou kvalitní krmiva ve formě granulí a konzerv. „Když doma vaříme, nikdy neznáme přesný poměr živin. A ten je pro celkové zdraví zásadní. Výzkumná centra pracují podle nejnovějších vědeckých poznatků a vyvíjejí ty nejlepší receptury (např. Waltham Institute),” popisuje veterinář. „Stejné je to s pamlsky, které chceme pejskovi dopřát. Psi pamlsky milují, dobře se využívají jako odměny. Ale dobrým tipem je dát pejskovi jen kousek dobroty k tomu určené.”

Pamlsky by pak měly tvořit pouze 10 až 15 % denní krmné dávky. Existují také odměny prospěšné zdraví, a to zejména v péči o psí chrup, velmi kvalitní ohlasy mají Dentastix. Leoš Železný proto radí domluvit se v rodině, aby pejsek nedostával pamlsek od všech členů a nebyl za pár měsíců spíš „kuličkou na krátkých nožičkách”.

Autor: REDAKCE