Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Znáte metodu stravování BLW? Oblíbily si ji celebrity!

Metoda BLW v praxi
26. října 2021 | 06:00

V dnešní době máte neuvěřitelné možnosti získávání informací. To má jedno negativum – je jich občas moc. Právě kolem dětí a výchovy se točí hodně mýtů. Proto je důležité zachovat si selský rozum. Jeden trend válcuje příručky. Znáte metodu BLW?

Metoda BLW neboli Baby Led Weaning je metoda, kdy dítě už odmala (od cca 6. měsíce) jí samo a není nikým krmeno. Odpadá tedy všechno to mixování, krmení lžičkou apod. Filozofie BLW je i o tom, že každé dítě začne jíst ve svůj čas. Je to stejné jako například s motorickým vývojem – každé dítko začne sedět, lézt či chodit v jiný čas, podle toho, kdy je připraveno. Tudíž ani šestý měsíc plošně neznamená, že musí všechny děti v tom věku jíst. Naopak, dítě si samo určí, kdy chce s jídlem začít. Základem stravy samozřejmě stále zůstává kojení nebo kojenecké mléko z lahvičky.

K nesporné výhodě metody BLW patří hlavně to, že rodina se už od začátku společně stravuje. Děti rádi pozorují, co dělají dospělí a napodobují to. Při BLW nemusíte vařit speciální kaše a zeleninové polévky, prostě nabídnete dítěti to, co jí celá rodina, samozřejmě vhodně upravené vzhledem k jeho věku. Dítě nemusí nikdo krmit a celá rodina může v klidu stolovat. Dítě se brzy naučí a rodinné stolovaní si budou všichni užívat. 

Video se připravuje ...
Děti a vegetariánská/veganská strava • VIDEO: Videohub

Mezi další výhody pro dítě patří:

  • Rozhodne si o tom, co bude z talíře jíst.
  • Jí samo, vše si osahá a prozkoumá.
  • Stává se plnohodnotným společníkem u stolu.
  • Naučí se kousat.
  • Pozná, kdy už má dost a nepřecpe se.
  • Dáváte mu dobrý základ pro další vývoj a stravování.

Na co dát pozor

Metoda má samozřejmě i negativa. Čas u stolu se může hodně protáhnout a ne každý rodič na to má trpělivost a chce po každém jídle mýt nejen dítě, ale také polovinu kuchyně. A existují i obavy z udušení. Proto je vždy důležité, aby dítě sedělo ve vzpřímené poloze a bylo rodiči hlídáno.

Kousky potravy také musejí být vhodné velikosti a konzistence. Například oříšky, hrášek nebo kukuřice v celku jsou zpočátku zcela nevhodné: dítě je může velice snadno vdechnout!

Oblíbená metoda u celebrit

Mezi zastánce metody BLW patří mj. americká herečka Lucy Liu a také česká moderátorka Andrea Antony. Ta nám řekla, proč tuto metidu stravování u své dcery zavedla a také prozradila pár tipů, jak na to:  "BLW metoda je mi sympatická v mnoha ohledech, ale nejedeme podle ní s Rozárkou na 100 %. Chvíli po tom, co si zvykla na první příkrmy a na krmení lžičkou, jsem jí začala nabízet kousky jídla k prozkoumání a ochutnání. Třeba když měla příkrm s mrkví, pár dušených mrkviček jsem jí nechala bokem na hranolky. Postupně se zlepšovala v trefování se do pusy a na kousky si začala zvykat a čím dál tím víc jich mizelo v ní a míň na zemi :). Neposazovala jsem jí, dokud si sama nesedla, takže jsem jí svačinky, například v podobě malin, borůvek, nebo jiného měkkého ovoce nabízela na talířku na zemi na bříšku. To ji bavilo. Sedem se samozřejmě tenhle přístup dost zjednodušil a na kousky jí už dávám všechno co jde. Důležité je u BLW zjistit si správné podávání potravin (jak například krájet jednotlivé druhy ovoce), aby se minimalizovalo riziko v podobě udušení. Dětem které umí pracovat s kousky už takhle od malička, ale paradoxně hrozí udušení jídlem méně. Umí si s ním totiž dobře poradit, a i když to může znít hrozně, tak přirozeně vydávit, co jim spolknout nejde.

Autor: REDAKCE