Začínáme grilovat aneb Jak vyhrát zahradní gril?
Jestli ještě žádný gril nevlastníte, nebo byste uvítali ještě jeden, zkuste ho vyhrát v soutěži „Vyhrajte léto na grilu“, i když už to teď bude to „babí“.
Sledujte v obchodech na výrobcích, jaké z nich se pyšní nějakou ze značek kvality (Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ a EU „Bio list“). Tato loga totiž mají pouze ty produkty, které splnily náročné požadavky na kvalitu. Co dělat dál?
- Vyberte si třeba jen 3, které vás něčím zaujaly, nebo je máte rádi.
- Pečlivě si od nich schovejte účtenku.
- Zaregistrujte se / přihlaste se na webu Akademiekvality.cz, kde vyplníte potřebné údaje.
Ve hře je zahradní plynový gril Fieldman FZG3003. Dalšími výhrami jsou MEVA Piknik party gril GP18002 a set grilovacího náčiní. Jenom pozor, soutěž končí 12. září.
Podle čeho vybírat zeleninu?
Díky sezóně si můžeme v obchodech volit vždycky z několika druhů a také třeba podle původu.
„V každé zemi jsou náležitě hrdí na své výpěstky. Když máme na výběr, zkusme sáhnout po zelenině pocházející z našeho regionu, nebo alespoň od nás. Je totiž nejen více čerstvá, protože je dopravená do obchodu jen pár hodin po sklizni, ale i pro spotřebitele bezpečnější. A to i proto, že většina našich zelinářů pěstuje tzv. integrovaným způsobem, který je šetrnější k přírodě a také k zákazníkovi. Navíc to má zelenina z našich končin blízko na trh, takže po sobě nezanechává tak dlouhou uhlíkovou stopu jako zelenina dovozová. V neposlední řadě, pokud koupíme zeleninu od určitého místního farmáře, přímo ho podpoříme a navíc víme, kdo a jak naši zeleninu vypěstoval,“ vysvětluje Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.
Jak pracovat s grilem a zeleninou?
Nejspíše vás napadne, že každý druh zeleniny vyžaduje různé zacházení. Doba grilování zeleniny se logicky odvíjí od velikosti a tvrdosti. Je ovšem také třeba zohledňovat skutečnost, že většina grilů má místa, která jsou více horká než zbytek plochy. Na ně vložte druhy zeleniny, které snesou více horka, např. cibuli a papriku.
„Nejprve začněte grilovat hutnější papriky a cibule (případně je dejte na více horkou plochu), poté přidejte: lilek, cuketu, houby a tykev. Jako poslední grilujte rajčata,“ radí Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.
Tip: Aby se vám zelenina nelepila na gril, potřete ji ihned po nakrájení jakýmkoliv rostlinným olejem, např. řepkový olej, nebo olej lisovaný z jadérek hroznového vína. Také se ujistěte, že je váš gril dokonale vyčištěný.
A jakou zeleninu na gril raději nedávat?
„Grilovaná zelenina je výborná, ale raději negrilujte okurky, celer a většinu listové zeleniny. Nehodí se to kvůli vysokému obsahu vody. Výjimkou je samozřejmě římský salát, který je na grilu naprosto dokonalý,“ dodává Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.
Mnohem více se dozvíte na webu akademiekvality.cz
Grilované papriky plněné balkánským sýrem
Ingredience:
4 červené papriky
200 g balkánského sýra
200 g bílého jogurtu
hladkolistá petržel
sůl, pepř, olivový olej, citron
Postup:
1. Papriky necháme opálit ze všech stran a zakryjeme je vlhkou utěrkou, aby se zapařily. Po deseti minutách je oloupeme, rozpůlíme a vyčistíme od semínek.
2. Balkánský sýr rozdrolíme a smícháme s jogurtem a nasekanou petrželkou. Ochutíme solí a pepřem.
3. Nakonec to celé přelijeme olejem a citronovou šťávou.