Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak vyčistit žaluzie?

18. prosince 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Prach, smog, organické nečistoty - to vše činí žaluzie v oknech značně znečištěné a začínají vypadat méně atraktivně. Pravidelné a správné čištění žaluzií ovlivňuje nejen jejich estetiku, ale také jejich dlouhé bezproblémové používání.  Jak je vyčistit, aby vypadaly znovu jako nové?

Jak vyčistit žaluzie od prachu

Pravidelnost je základem pro údržbu žaluzií. Aby se zabránilo přílišnému znečištění, měly byste žaluzie pravidelně zbavovat nánosů prachu. Jak vyčistit žaluzie od prachu? Nejlepší je to provést pomocí vysavače s jemnou sací silou a čistou špičkou. Pokud je vrstva prachu na žaluzii malá, můžete místo vysavače použít speciální váleček s lepicí vrstvou, který rychle sbírá povrchové nečistoty. V obchodech pořídíte válečky, které umožní každou lamelu otřít zvlášť. Můžete také použít vlhký čistý hadřík. Mechanismus žaluzie byste měli také čas od času otřít mokrým hadříkem, nezapomeňte, že z kazety neuniká voda. Pravidelné vysávání může být jedinou péčí, kterou s nimi budete muset dělat.

Jak umýt žaluzie z hliníku

Při čištění hliníkových žaluzií nepoužívejte vodu. Mokré čištění může poškodit lišty, což bude vypadat nehezky. K čištění hliníkových žaluzií od prachu budete potřebovat flanelovou látku, vysavač nebo podobně jako na dřevěné žaluzie prachový kartáč nebo speciální kartáč na rolety. Před čištěním žaluzií odstraňte prach pomocí výše uvedeného příslušenství, jinak bude prach rozmazaný. Zavřete hliníkové žaluzie a připravený kryt očistěte od prachu a poté pomocí namočených hadříků očistěte od větších nečistot. Kroky opakujte otočením žaluzií na druhou stranu. Pro to jak umýt žaluzie platí stejný princip jako pro čištění nábytku nebo podlah, čím častěji bude prach odstraňován, tím bude čištění snazší a rychlejší.

Jak vyčistit žaluzie ze dřeva

Jak vyčistit žaluzie ze dřeva? Dřevěné žaluzie se nejlépe čistí bez vody. Dlouhý kontakt dřevěných žaluzií s vodou může způsobit jejich deformaci a změnu barvy. Abyste tomu zabránili, měli byste je pravidelně otírat prach suchým hadříkem a lamely chránit proti prachu pomocí speciálního ochranného prostředku na dřevo. K čištění dřevěných rolet můžete také použít kartáč na prach nebo speciální kartáč na rolety. Pro usnadnění práce můžete rolety zavřít a svislými pohyby otřít celou plochu rolet. Poté operaci opakujte po otočení žaluzií. Pokud jsou vaše okenice velmi zaprášené a potřebujete vodu, budete potřebovat přípravek na mytí dřeva. Navlhčete hadřík vodou smíchanou s přípravkem a silně vymačkejte, abyste odstranili co nejvíce vody. Připraveným hadříkem otřete každou závěrku zvlášť a poté ji okamžitě osušte. Nesmíte dopustit, aby na lištách zůstala voda! Vždy utírejte do sucha.

Jak čistit plastové žaluzie

Okenice jsou často vyrobeny z plastových nebo kovových lamel, které se relativně snadno udržují v čistotě. Každou lamelu otřete vlhkým hadříkem nebo houbičkou namočenou v teplé vodě s trochou mycího prostředku. Chcete-li tento proces urychlit a zabránit ohýbání lamel, otřete každou z nich na obou stranách houbou ohnutou na polovinu. Pokud chcete lamely vyčistit ještě rychleji, nastavte je do svislé polohy, jako by měly úplně zablokovat světlo a otřete je shora dolů. Opakujte postup otáčení žaluzií 1800, aby na místech, kde se lamely překrývají, nezůstávaly pruhy prachu.