Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyzkoušeno: Robotický vysavač Xiaomi Roborock uklidil u nás doma skvěle

Robotický vysavač Xiaomi Roborock Sweep One S50 se při úklidu mojí domácnosti skvěle osvědčil
11. prosince 2019 | 06:00

Robotický vysavač si do svých domácností pořizuje čím dál víc z nás. Díky novým technologiím se neustále rozšiřují možnosti jeho využití, a pokud jste doteď váhala, jestli ho doma skutečně potřebujete, přesvědčím vás, že odpověď na tuto otázku zní: Rozhodně ano!

V mé domácnosti je vysavač pomocníkem, bez kterého bych se absolutně neobešla a mám ho v ruce každý den. Sice nevlastním žádného zvířecího miláčka, zato mám čtyřletého syna, pro kterého je podlaha celého našeho bytu hracím prostorem, který využívá na sto procent. Ačkoli máme samozřejmě v kuchyni stůl i židle, sedačku v obýváku a v dětském pokoji má syn vlastní stolek s židličkami, častěji využívá k hraní si s autíčky, kreslení nebo jiným činnostem naši podlahu, a já mu v tom nebráním.

Pro mě je čistá podlaha synonymem čisté domácnosti, potrpím si na to a klidně měsíc neutřu prach z polic, ale podlaha prostě musí být neustále v perfektním stavu. Kvůli této svojí libůstce jsem se ovšem stala otrokem vysavače i mopu a udržet podlahu čistou mě stojí spoustu sil a času. Myslela jsem si, že to už asi nepůjde jinak (nejméně do doby, než mi s úklidem začne pomáhat i syn), ale díky tomu, že jsem mohla doma vyzkoušet robotický vysavač, jsem konečně zjistila, že všechno může být úplně jinak.

Vysát plovoucí podlahu pro něj není problém.
Autor: red

Robotický vysavač Xiaomi Roborock Sweep One S50 zboural během pár minut téměř všechny moje předsudky, které jsem vůči těmto přístrojům dosud měla. Co se vysávání týká, měla jsem především základní představu – a nejenom já, i spousta mých kamarádek, kterých jsem se ptala – že nemůže nahradit klasický vysavač. Tak na to můžete klidně zapomenout, protože nový Roborock strčí s naprostým přehledem váš vysavač i vaši urputnou práci s ním do kapsy.

Nejprve ale pár věcí k jeho použití. Když ho vybalíte z krabice a zapojíte do nabíjecí základny, což zvládnete okamžitě, musíte věnovat pár minut jeho spárování s aplikací Mi Home ve vašem mobilním telefonu (kterou si předtím stáhnete). Je to přidaná hodnota, kterou tento vysavač má, a byla by škoda ji nevyužít. Není to nic složitého, zvládnete to sama, a pokud si nebudete vědět rady, najdete návod i na internetu. Díky aplikaci pak budete moci využít Roborock na sto procent. Ukáže vám například i to, nakolik je plný zásobník na odpad nebo v jakém stavu jsou štětiny kartáče, zjistíte, jestli je potřeba vyčistit nebo vyměnit HEPA filtr.

A jak vysavač pracuje? Rozhodně se po vašem bytě nebude pohybovat jen tak „bez rozmyslu“. Díky snímači, který je v jeho horní části, si chytře zmapuje okolí a potom se už po podlaze díky laserové navigaci pohybuje systematicky. Roborock má i režim SPOT – ten umožní vysátí pouze konkrétního místa, kde se vám třeba vysypala sůl. Skvělé je, že vysavač pracuje tak dlouho, dokud mu stačí baterie, a pokud je její kapacita nízká během práce, vysavač sám odjede do nabíjecí základny a po dobití pokračuje na místě, kde skončil. Nemusíte tedy sama kontrolovat, které části podlahy už jsou čisté a které ne a vysavač přenášet.
Co je ovšem nejlepší – a nejdůležitější – je výsledek jeho práce. Podlaha je naprosto dokonale vysátá, a to i v rozích místnosti (které hravě zvládne vysát díky bočnímu rotačnímu kartáčku). Vysavač samozřejmě vjede všude tam, kam se na výšku vejde, takže pokud máte většinu nábytku na nožičkách stejně jako já, budete mít čisté i prostory pod ním.

Dostane se i pod nábytek.
Autor: red

Vysavač Roborock Sweep One S50, který jsem testovala, je druhým vysavačem této generace, a je tedy vylepšený i o mopovací funkci. To znamená, že podlahu, na které nemáte koberce, může i vytřít „namokro“. K dolní části vysavače připevníte plochou nádobku o obsahu 100 ml, kterou naplníte vodou, namočíte a vyždímáte látkový „mop“, který vypadá podobně jako klasická utěrka z microvlákna, připevníte k zásobníku a můžete podlahu nechat „umýt“. Já mám na většině podlah dřevěnou plovoucí podlahu, která by neměla přijít do kontaktu s velkým množstvím vody. Řekla bych, že na tento povrch je tenhle způsob vytírání naprosto ideální, nicméně se přiznám, že jsem se úplně nezbavila dojmu, že deci vody prostě podlahu v kuchyni nemůže dostatečně umýt. Navíc jsem při vytírání podlahy zvyklá používat čisticí a pečující prostředek a jsem zvyklá i na jeho vůni. Proto jsem dala přednost klasickému mopu a kýblu s pěti litry vody, ale i tohle práci mi usnadnil fakt, že podlaha byla předtím zbavená díky vysávání Roborocku opravdu veškerých nečistot.

Autor: Klára Wimmerová
Klíčová slova: vysavač, podlaha, Xiaomi
Diskuse ke článku
.
Související články