Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Skandální oblečky i světové hvězdy. Budapešť se loučí s festivalem Sziget

13. srpna 2019 | 16:34

Svobodný a ekologický, do těchto dvou přívlastků by se dal shrnout maďarský festival Sziget. Sedmadvacátý ročník hostil hvězdy jako Foo Fighters, Florence + The Machine, Twenty One Pilots, The 1975, Martin Garrix nebo Ed Sheeran. Jde o největší festival ve střední Evropě. Během sedmi dnů ho navštívilo 530 tisíc návštěvníků z více než sto zemí světa. Prohlédněte si v galerii sbírku bizarních kostýmů i nezaměnitelnou atmosféru, která na ostrově panovala.

Relax, nevšední zábava, skvělá atmosféra, světová jména, vstřícné publikum i možnost objevit nové hudebníky i dalších umělce z celého světa. To je největší středoevropský festival, který se už déle než čtvrtstoletí koná v srdci Budapešti na Ostrově svobody.

Diváky bavilo více než tisíc vystoupení, nejen hudebních. Tahle maďarská multižánrová přehlídka kultury si zakládá na rozmanitosti programu. Navíc má společenský přesah, upozorňuje na důležitá celosvětová témata a nebojí se vyjádřit svůj názor.

Sedmadvacátý ročník festivalu Sziget v Budapešti byl opět plný svobody, zábavy, dobré nálady a nebál se ani překročit hranici konvencí a upozorňovat na palčivé problémy ve společnosti. Navíc stále pracuje na tom, aby byl více ekologický
Autor: Rockstar Photographers

Ananasové obleky i muži v miniplavkách

Podobně jako britský festival Glastonbury je Sziget exhibicí nejrůznějších kostýmů a bizarních oblečků. Návštěvníci jsou vynalézaví a někdy opravdu odvážní. Nebojí se ukázat více kůže, než je v mezích konvencí, a umí si ze sebe udělat legraci. Na ostrově se to hemžilo skupinkami, které si dopředu domluvily dresscode. Narazili jste na želvy ninja, jednorožce, indiány, mladé Američany v kraťasech a blejzrech s ananasovou tematikou, skupinku, kterou lze nazvat ovocná mísa, každý se totiž převlékl za jiné ovoce, nebo bandu mužů ve středním věku v růžových mini plavečkách rovněž s ananasy. Ten, kdo převlek neměl, skoro vyčníval.

U žen letos už tolik nefrčely květiny ve vlasech, přestože loni to byl největší hit. Dámy tentokrát volily velmi odvážné líčení, třpytkami a blyštivými nalepovací kameny zkrášlovaly své obličeje. Mezi účesy vyčnívaly zaplétané copy a velká část dam si je nechala prodloužit tzv. barevným kanekalonem, což je hit letošního léta, kterého jste si mohli všimnout už i na českých festivalech.

Uvolněná atmosféra i prostor pro odpočinek

Atmosféra je na maďarském open airu opravdu nepopsatelná. Divák se cítí svobodně a dokáže se naprosto uvolnit a užít si kulturní zážitek. Přestože jde o masovou záležitost, v tomto uzavřeném světě najdou návštěvníci i oázy klidu a komornější scény a pódia, kde si můžou odpočinout.

Najdou se i tací, co z ostrova nevystrčí nos. Mají na něm totiž veškerý servis, který potřebují, od obchodů, drogerie, půjčovny matrací, přes nekonečné množství stánků s občerstvením a nápoji, pláž, chillout zóny a samozřejmě několik kempů, kde je klid a člověk se může prospat i během dne. Celý ostrov je vkusně a zároveň výrazně vyzdobený nejrůznějšími světýlky, balónky, květinami, uměním i bizarnostmi. 

Neekologický stánek nepochopitelně proti proudu

Naopak, kdo si chce odpočinout od davů a užít si hlavní město Maďarska, najde zde památky, lázně a cenově velmi příznivé restaurace. Pobyt člověku velmi usnadňuje szigetový city pass, se kterým nemusí řešit dopravu, a navíc dostane volný vstup do lázní nebo na pláž svého výběru.

Sziget byl letos ještě o něco ekologičtější než loni. Kromě zálohovaných kelímků dal letos stopku i brčkům. Bydlelo se také ve stanech, které si může návštěvník po skončení akce odvést domů, či je věnovat potřebným. Během celé akce se také konaly ekologické přednášky, a dokonce i ukázky kompostování.

Doslova jako pěst na oko v ekologii působí jeden ze zastrčených stánků a přilehlá hospoda. Ta nepatří k festivalu a během roku občerstvují běžce a rodiny s dětmi, kteří na ostrov zavítají po celý rok. Bohužel na tomto místě vám odmítnou natočit pivo do zálohovaného kelímku, přestože je o to slušně požádáte. Nezbývá tedy jen přijmout nesmyslné pravidlo a netrápit se jím. Naštěstí celý festival zanechává skvělý dojem a zůstanou jen pozitivní zážitky.

Sedmadvacátý ročník festivalu Sziget v Budapešti byl opět plný svobody, zábavy, dobré nálady a nebál se ani překročit hranici konvencí a upozorňovat na palčivé problémy ve společnosti. Navíc stále pracuje na tom, aby byl více ekologický
Autor: Rockstar Photographers

Minirecenze:

Král Ed, nostalgie s The Verve i nadějní The 1975

Písničkář Ed Sheeran zahajoval festival ve středu a strhlo se naprosté šílenství. Interpret, který v prodejnosti lístků nedávno předběhl i U2 a na pódiu zpívá jen sám s kytarou, si samozřejmě podmanil i Sziget. Ten den se vyprodaly všechny lístky. Dav čítal 95 tisíc diváků. V Praze se Sheeran představil na začátku července hned dvakrát na letišti v Letňanech. V návštěvnosti předčil i loňské The Rolling Stones, jejichž show je všeobecně považovaná za koncert roku 2018. Ještě dvě hodiny po jeho koncertu na Szigetu byl areál narvaný k prasknutí a dostat se do centra Budapešti bylo náročnější než v jiných dnech.

Skvělou atmosféru přinesl koncert britských Razorlight, kteří v únoru rozpálili fanoušky v pražské Lucerně. Koncert na Szigetu měl ale mnohem zajímavější atmosféru. Publikum, které do obřího stanu přišlo, znalo text slovo od slova a zpívalo se zpěvákem, ze kterého doslova stříkal pot, každou píseň. Pódiovou show dokreslila v prvních řadách obří plyšová žirafa, která tančila do rytmu, a během koncertu se na ni vyšplhalo několik odvážlivců.

Sedmadvacátý ročník festivalu Sziget v Budapešti byl opět plný svobody, zábavy, dobré nálady a nebál se ani překročit hranici konvencí a upozorňovat na palčivé problémy ve společnosti. Navíc stále pracuje na tom, aby byl více ekologický
Autor: Rockstar Photographers

V úterý vládl hlavní scéně Richard Ashcroft z The Verve, který se představil s ikonickým hity devadesátých let jako Lucky Man, The Drugs a Don't Work a celou show završil legendárním kusem Bitter Sweet Symphony.

Hned po něm přišla na scénu hvězda The 1975, která letí raketově vzhůru. Úspěch měly samozřejmě nejvíc „profláknuté“ skladby jako Somebody Else, Love It If We Made it nebo It's Not Living (If It's Not with You). Vrcholem ovšem byl retro návrat Love Me. Skladba, která jednoznačně vychází z minulosti z tvorby Davida Bowieho i Talking Heads.

V dalších dnech zazářila éterická Florence and the Machine, oblíbený DJ Martin Garrix nebo rockeři z Foo Fighters. I letos vyslalo Česko do Budapešti jednu z tuzemských kapel. Vybrali ji fanoušci na speciálním večírku v Praze. I Love You Honey Bunny nejsou na české scéně žádní nováčci. Absolvovali například turné po Kanadě a loni jim vyšlo debutové album Cosmic Background Radiation.

Autor: Hana Langrová