Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Co dělat, když jste roztěkaná a nemůžete se na nic soustředit

5. září 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Také se vám poslední dobou stává, že ztrácíte pozornost, špatně spíte, vše vám trvá jednou tak déle nebo neudržíte myšlenku? Příčinou může být jen běžná únava, ale i něco vážnějšího. V jaké kondici je váš mozek? Zkuste si jednoduchý test.

Nestárneme jen my, ale i náš mozek. To, co jsme dříve považovali za samozřejmost, se s přibývajícím věkem může stát problémem. Abyste udrželi své fyzické i duševní zdraví v rovnováze, je potřeba se o něj pečlivě starat.

Správná životospráva

I mozek musí někdy odpočívat. Věřte, že nedostatek spánku, nepřiměřené množství alkoholu a stres vaše mozkové buňky spolehlivě zabíjí. Neméně důležitý je proto i jeho každodenní trénink. Zkuste si každý  den třeba zapamatovat jedno cizí slovíčko nebo si v tramvaji vyluštěte sudoku.

I váš mozek musí odpočívat
Autor: mozekvkondici.cz

Jaké jsou příznaky poruch soustředění?

Poruchy soustředění se často – podle odborníků až ve 40 % případů – objevují zcela nečekaně, ale o to více vás mohou zaskočit. Příznaky se podobají projevům některých civilizačních chorob, které způsobuje nadměrný stres, nevyvážená strava, kouření nebo nedostatek pohybu.

Tyto projevy byste neměli brát na lehkou váhu, a to především tehdy, pokud máte vysoký krevní tlak. Ten totiž může způsobit nedostatečné prokrvení mozku, které může vést až k mrtvici nebo demenci. Na jaké příznaky byste si tedy měli dávat pozor? 

- neschopnost koncentrovat pozornost na konkrétní činnost
- roztržitost a ztrácení věcí
- myšlenky se rozbíhají různými směry
- nedostatek času, z něhož pramení nesplnění úkolů a nedodržení termínů
- duševní nepohoda, úzkost a stres

Nevíte, na čem jste? Otestujte se!

Pokud vás některý z výše uvedených problémů trápí, ale nejste si jisti, co může být jeho příčinou, zkuste si mozek otestovat v krátkém kognitivním testu, který zahrnuje 10 krátkých otázek z matematické i logické oblasti. Ten vám během tří minut prozradí, jak si, pokud jde o soustředění, stojíte.