Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Stavíte nebo rekonstruujete? Přemýšlejte, jak zajistit kvalitní vzduch v interiéru

9. července 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Práce, oběd, schůzky, školení, fitness a pak domů - tak vypadá běžný den většiny pracujících. Alespoň to vyplývá ze zpráv Světové zdravotnické organizace a z nedávného výzkumu Indoor Generation, podle kterého trávíme ve vnitřních prostorách až 90 % svého času. Přitom vzduch v interiéru může být více znečištěný než ten, který dýcháme venku a na naše zdraví může mít vliv i hluk, který propouštějí stěny kolem nás.

Bydlíte v panelákovém bytě nebo v rodinném domě, který není vybaven rekuperačním větráním, nebo při jeho stavbě nebyly brány ohledy na zvukovou izolaci? Pak je docela dobře možné, že ovzduší v interiéru spolu s dalšími aspekty negativně ovlivňují vaše zdraví. I když si to neuvědomujeme, trávíme v interiérech drtivou většinu našeho dne a můžeme tak být vystaveni nejrůznějším škodlivinám, vysoké koncentraci CO2, nevhodné vlhkosti vzduchu nebo nadměrnému hluku.

Že se vás to netýká a že zrovna vy trávíte venku více času? Možné to je, nicméně podle nedávného průzkumu YouGov (Indoor Generation, 2018) dopadli Češi s povědomím o tom, kolik času tráví uvnitř, vůbec nejhůř z celé Evropy. To, že v uzavřených prostorách tráví přes 21 hodin denně, si uvědomuje pouhých   5 % z nás. A pouhých 9 % Čechů má pak povědomí o kvalitě vzduchu v interiéru, což je o to závažnější, že třeba zvýšená koncentrace oxidu uhličitého není našimi smysly odhalitelná.

„Nízká relativní vlhkost vzduchu, vysoká koncentrace oxidu uhličitého nebo nejrůznější chemikálie, které se uvolňují z nábytku, podlah nebo koberců, mohou přispívat k respiračním chorobám, způsobovat astma, bolesti hlavy nebo podporovat vznik alergií. Část případů je možné vyřešit poměrně jednoduše a to dostatečným větráním. Přesto bychom už při stavbě nebo rekonstrukci měli myslet na technologie, které dokáží emise škodlivin aktivně rozkládat,” říká Milan Daněk ze společnosti Rigips.

Autor: Rigips

Jedním z důvodů, proč v bytech (nebo kancelářských prostorách) slzíme, kašleme nebo trpíme bolestmi hlavy, může být formaldehyd - chemická látka, která se využívá při výrobě nejrůznějších pryskyřic nebo plastů a je obsažena v dřevotřískách, barvách, lacích, lepidlech nebo kobercích. S problémy s formaldehydem se nesetkáváme jen doma, ale i ve starších budovách škol, školek nebo zdravotnických zařízení.

Kromě pečlivého měření a monitorování škodlivin v ovzduší se tak při rekonstrukcích stále častěji využívají speciální stavební technologie. Moderní sádrokartonové desky dokáží prostor nejen efektivně odhlučnit a zamezit šíření požáru, ale také aktivně čistit ovzduší v interiéru. Například díky technologii Activ’Air® od Rigips dokážete v interiéru odstranit většinu zmiňovaného formaldehydu.

Sádrokartonové desky s technologií Activ’Air® dokáží trvale odstranit až 70 % formaldehydu z interiéru, a to jeho pohlcením a transformací na neškodné látky. Fungují i po úpravě povrchu malováním nebo tapetováním a jejich unikátní složka je účinná po dobu minimálně 50 let,” vysvětluje Milan Daněk ze společnosti Rigips.

Vliv na naše zdraví ovšem nemusejí mít jen chemikálie a nečistoty v ovzduší, ale i tak obyčejná věc, jakou je hluk. Pokud totiž při projektování stavby dojde k nevhodnému návrhu zvukově izolačních konstrukcí, nevhodnému dispozičnímu uspořádání bytu nebo k nekvalitně odvedené práci na příčkách apod., může výsledný hluk v interiéru výrazně snížit komfort našeho bydlení a ve výsledku způsobovat i psychické problémy.

Efektivita působení Activ´Air
Autor: Rigips

Velkou roli hraje kvalita provedení spár navazujících na plochu stěny - vždy bychom proto při stavbě či rekonstrukci už ve smlouvě o dílo měli ošetřit popis postupu a kvalitu povrchu. Nejvyšší stupeň jakosti Q4 se využívá na plochy s maximálními nároky na jakost, které se tmelí celoplošně (např. tmelem Rifino Top od Rigips) a zajišťují nejen dokonalý estetický dojem, dostatečnou nosnost nebo požární odolnost, ale i adekvátní zpevnění spár. Ke stejnému účelu slouží i páska na ochranu rohů a k vyztužení koutů o různých úhlech NO-COAT. Vliv na celkový komfort našeho bydlení - a tím i na naše zdraví - má totiž i jeho estetická stránka. Zkrátka, čím tišší a hezčí bydlení, tím radostnější a kvalitnější náš život bude. Mysleme na to už ve chvíli, kdy stavbu, rekonstrukci nebo koupi nemovitosti plánujeme.

Značka Rigips je lídrem na trhu v oblasti sádrokartonů a systémů suché vnitřní výstavby. V České republice má tradici víc než 20 let. Všechny výrobní závody mají plně vytíženou kapacitu. Splňují nejpřísnější normy ochrany životního prostředí a bezpečnosti práce. Část výroby je exportována do zahraničí.

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Rigips, je členem koncernu Saint-Gobain. Ten je jednou z nejstarších firem světa (v roce 2015 oslavil 350 let existence) a patří mezi globální TOP 100 průmyslových podniků. Koncern Saint-Gobain je světovým lídrem na trzích udržitelného bydlení a stavebních materiálů. Zaměřuje se na klíčové problémy naší doby: hospodářský růst, úsporu energie a ochranu životního prostředí.