Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Co všechno může sušit sušička prádla?

11. dubna 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Péče o prádlo, praní a sušení prádla, je dnes jedna ze standartních pracovních činností v každé domácnosti. Víme však, jak správně prát a sušit prádlo, jak vybrat spotřebič, aby sloužil dlouhodobě při co možná nejnižších finančních nákladech na provoz, zároveň při co možná nejmenším poškození prádla, s cílem mít prádlo správně vyprané a vysušené?

Pojďme se podívat na proces sušení prádla, na sušičku. Sušička prádla je přístroj s velkou přidanou hodnotou pro uživatele. Minimalizuje potřebu žehlení, prádlo je zbavené prachu, pylů, roztočů, je jemné a voňavé, zachovává si své barvy a doma nebude překážet věšák. Jak ovšem vybrat tu správnou sušičku, aby to nebylo víc trápení než užitku?

Základní parametr sušičky

Alfou a omegou při výběru sušičky prádla musí být množství filtrů vzduchu a snadnost jejich čištění. Množství zachycených nečistot ve filtrech, tím pádem minimum nečistot, které se dostanou do agregátu sušičky, jsou tím, co ovlivňuje správnou funkčnost, dlouhou životnost a zároveň nízké provozní náklady sušičky prádla. Ano, sušičce musíme čistit filtry. Vrátí nám to v podobě bezproblémového, dlouhodobého provozu při nízkých nákladech. Na trhu naleznete různá řešení filtrací vzduchu a čistoty vzduchových cest. Například bezúdržbový, samočistící filtr sušičky. Samočisticí kondenzátor opláchne agregát, který díky tomu není zanesený částečkami textilií a prachem. Zároveň však vytvoří směs vody se zbytky detergentu, aviváže a textilních vláken, která postupně ucpou čerpadlo sušičky. Nezbývá než pak zavolat servis. Druhou nevýhodou tohoto řešení je, že vzniklá směs nečistot vytváří ideální prostředí pro bujení bakterií. Zvyšuje takový přístroj hygienu prádla, a domácnosti? Je jeho používání komfortní nejen vůči prádlu, ale i pro peněženku uživatele? Beko tvrdí, že nikoliv. Našim doporučením je vybírat sušičku s maximálním množstvím filtrů vzduchu, které je nutné ručně čistit.

Autor: Beko

Energetická náročnost

Nesporně důležitým parametrem rozhodujícím o nákupu sušičky je, kolik spotřebuje elektrické energie na vysušení plné náplně sušičky. Tedy její energetická třída. Sušička prádla Beko DPY 8506 GXB1 dlouho dominovala na trhu, a to nejen z hlediska spotřeby elektrické energie A+++. Její kvality potvrzuje i velmi dobré umístění ve srovnávacím testu časopisu dTest. Novější model Beko DE 8635 RXO pak posunul hranici spotřeby ještě níže na úroveň A+++ – 10 %. Konkrétně, pro vysušení 8kg bavlněného prádla spotřebuje tato sušička 1,29kWh. Převedeno na peníze je to zhruba 4,8Kč (při průměrné ceně 3,71Kč/kWh). Vysušení 4kg oděvů ze syntetiky vás bude stát 1,9Kč. Této rekordně nízké spotřeby dosahuje pomocí inovovaného tepelného čerpadla EcoGentle™, které vyniká nejen nízkou spotřebou elektrické energie, ale i nízkou teplotou sušení. Díky ní je sušení šetrné vůči textiliím, dochází k minimální srážlivosti a udržuje se stálost barev.

Variabilita umístění

Zdá se vám, že sušičku nemáte kam dát? Beko myslí i na tuto věc. Máme v nabídce sušičku o hloubce pouhých 54 cm. Tu můžete postavit na pračku o hloubce pouhých 45cm při použití správného mezikusu. Vadí vám, či dokonce znemožňuje nákup sušičky vzhledem k jejímu možnému umístění, směr otevírání dveří? U Beko sušiček lze jednoduše zaměnit směr otevírání dveří. Stejně tak lze velmi jednoduchým způsobem zvýšit uživatelský komfort v podobě možného napojení sušičky na odpad. Díky tomu pak můžete vypnout signalizaci plného zásobníku na kondenzát.

Přesné a šetrné sušení

Bezesporu od kvalitní sušičky očekáváme, že prádlo bude šetrně a zároveň rovnoměrně vysušené na požadovanou úroveň vlhkosti. Beko má toto ošetřeno následovně. Sušičky Beko pracují na principu tzv. senzorického sušení. Díky němu umožňují dosáhnout přesných výsledků sušení - k uložení do skříně, k žehlení či na mandl. Senzorické měření sušení v našich sušičkách toto umožňuje. Buben AquaWave® prodlužuje životnost prádla díky šetrnému mechanickému pohybu prádla v bubnu sušičky. To je zabezpečeno nejen upraveným tvarem unášečů prádla, ale především tvarováním povrchu bubnu. AquaWave®, tvarování povrchu bubnu sušičky do tvaru kapky, je šetrné vůči prádlu. Prádlo není tolik odíráno o povrch bubnu, ale „klouže“ na vzduchovém polštáři. Díky tomu se tolik neodírá a vydrží déle hezké.

Aquawave
Autor: Beko

Časová variabilita

Víte, že nestihnete prádlo po skončení programu ihned vyndat a bojíte se, oprávněně, že prádlo bude hodně pomačkané s mnoha sklady? Řešením je funkce Auto-Anticreasing. Tuto doplňkovou funkci nabízejí všechny nové sušičky Beko. Je určena všem, kteří chtějí mít prádlo ze sušičky co nejméně pomačkané. Pokud uživatel ví, že nemůže vyjmout prádlo ihned po skončení programu, aktivuje funkci Auto-anticreasing, která zajistí, že po jím zvolenou dobu (max. 120 minut) se bude buben sušičky v pravidelných intervalech otáčet, aby bylo minimalizováno pomačkání.

Programová vybavenost

Každý z nás je individualitou, máme jiné preference z hlediska programové vybavenosti sušičky. To do jisté míry odráží náš životní styl. Převažuje ve vašem šatníku sportovní oblečení, košile či vlněné oděvy? Beko vám přináší různost programových výbav sušiček prádla. Vždy podle vašich potřeb.