Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jana Paulová: Je zbytečné v životě cokoli předstírat

3. ledna 2017 | 12:00
Prezentace klienta |

Její kouzlo, sex-appeal a energii by jí mohly závidět i kolegyně o dvacet let mladší. Jana Paulová prostě nestárne. Recept má přitom jednoduchý: stačí prý neztrácet dobrou náladu. O tu se vám spolehlivě postará ve své nové komedii Pro tebe cokoliv, která od prosince přivádí do varu nabité hlediště pražského Divadla Kalich. Jana nám o ní prozradila mnohem více…

Jak byste představila svou postavu Jacqueline, kterou v komedii Pro tebe cokoliv hrajete?

Jde o vyhlášenou právničku, v soudních síních není zvyklá prohrávat – ať to stojí, co to stojí. Patří mezi lidi, kteří ve své profesi musí projevit značnou autoritu a pak jim doma delší dobu trvá, než se přepnou do lidské polohy. Lásku k manželovi a svým dětem tedy projevuje kolikrát hodně osobitě, ale uvnitř je stejná jako každá dobrá máma, pro své blízké by se rozkrájela. Když jí tedy sotva dospělá dcera oznámí, že hodlá odjet na humanitární misi do Afriky, Jacqueline spustí hromy, blesky, ovšem za tím vším je jen obyčejný strach, který známe všichni, kdo máme děti… Baví mě její humor, kolikrát velmi sarkastický. Je to úplně jiná figura, než jaké mě dosud na divadle potkávaly. Myslím, že už jsem se definitivně přehrála z udivených naivek do dospělých žen.

Hru jste viděla nejprve v Paříži, kde slavila velký úspěch. Odjížděla jste rovnou s pocitem, že ji chcete přinést do Prahy?

Ano, pamatuji si přesně, že mě to představení ohromně bavilo a také že spolu se mnou se smálo celé hlediště. Od začátku jsem té hře věřila.

Co divákům sděluje?

Je o pokrytectví, kterého máme všichni okolo sebe v různých podobách moc. A o módních trendech, jimž tak snadno podléháme – jednou jsou všichni buddhisti, podruhé třeba vegani, než se zas objeví něco nového. A já si myslím, že je zbytečné v životě cokoli předstírat. Není nic špatného na tom si ledasco vyzkoušet, ale člověk by neměl být militantní ve svých názorech a vnucovat je okolí, které o ně kolikrát vůbec nestojí. Není nad přirozenost a toleranci. 

Na jevišti se setkáte s mladou herečkou Simonou Lewandowskou, která se objevuje po vašem boku také v Ordinaci v růžové zahradě 2. Jak se vám spolu hraje?

Já jsem Simonu učila v prvním ročníku na Pražské konzervatoři, byla jsem u jejích úplných začátků, a věděla jsem tedy, co v ní je. Myslím, že má potenciál. Je krásná, talentovaná, takže nebude-li jí chybět ani to pověstné štěstí, může ji čekat úspěšná herecká kariéra. Na veřejné generálce jsem byla až dojatá, že jsem u toho, kdy tohle „děcko“ jde poprvé v profesionálním divadle před publikum. Přestože se tu jedná o opravdu velkou roli, Simona ji zvládá skvěle.

Jde o vaši první spolupráci s vyhlášeným režisérem Petrem Kracikem. Jak na ni budete vzpomínat?

Moc hezky. Jako na spolupráci bezvadnou a vzájemně přínosnou. Petr přišel precizně připravený, byla radost s ním tu inscenaci skládat kus po kousku. Doufám, že nešlo o spolupráci poslední.

Více o komedii Pro tebe cokoliv i dalších komediích Jany Paulové v Divadle Kalich najdete na www.divadlokalich.cz.