Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vánoční pečení - jak se vyhnout zbytečným karambolům v kuchyni

30. listopadu 2016 | 14:00
Prezentace klienta |

Vánoce jsou krásný čas. Okna našich domovů dostanou nový kabát ze světýlek, ve vzduchu se vznáší vůně jehličí z ozdobeného stromku a z kuchyně vůně cukroví. Scházíme se s přáteli, rodinou a vychutnáváme společný čas sledováním pohádek, které sice známe nazpaměť, ale milujeme je. Nejedna z nás během oprašování formiček na linecké cukroví nebo zdobení perníčku vzpomíná na Vánoce uplynulých let. Jak se postarat, aby nám svátky nezkazilo nepovedené jídlo a zmatky v kuchyni?

Jedna staročeská tradice praví, že vánočního cukroví by mělo být alespoň sedm druhů a na štědrovečerní tabuli se má podávat až devět různých jídel - to je panečku velká spousta příprav. Na rozdíl od našich babiček, máme tu výhodu, že naše doba nabízí nejednoho kuchyňského pomocníka. Jejich schopnost krájet, hníst, míchat a šlehat ušetří náš čas, námahu i křehké nervy. Mezi ty nejvýkonnější patří Chef XL Titanium.

Autor: Kenwood

Co budeme péct a v jakém množství?

Trefit se do správného množství jídla na Vánoce není snadný úkol. Je škoda, když se jídla udělá příliš a ani děti, jinak tláskající hordy sladkého, už nechtějí cukroví a kapra ani vidět. Je nasnadě zvážit kolik pekáčů cukroví, vánoček a mís bramborového salátu letos připravit. Příliš objemný nákup se může pořádně prodražit, výsledkem je zbytečné přejídání a plýtvání surovinami. Připravme si tedy důsledně seznam surovin, které potřebujeme k tomu, aby se každý najedl tak akorát do sytosti.

Plánování času na přípravu jídel

Když si správně rozvrhneme činnosti spojené s vařením a pečením, můžeme zamezit pořádným nepříjemnostem v kuchyni. Nestíhání vede k nervozitě a stresu, ten potom odnášíme jak my, tak naši blízcí a to si nikdo nepřeje, obzvlášť na svátky vánoční. Zde nám může být opět nápomocný kuchyňský robot Chef XL Titanium, který zastane míchání, krájení, šlehání a další funkce, které by nám jinak zabraly hodiny. O Vánocích má domácnost vonět po sladké skořici a vanilkovém cukru - ne po spálené vánočce.

Autor: Kenwood

Vhodné pomůcky v kuchyni

Vše máme hezky naplánované, suroviny nakoupené a můžeme začít. Prohlédli jsme si ale kuchyňské spotřebiče? Nahonem shánět nový mlýnek, který se rozbil během drcení lískových oříšků, to je noční můra každé hospodyně, která má plné ruce s přípravami skvělého jídla. Je lepší si před vařením a pečením ověřit, jestli nám všechno funguje jak má. Správný kuchyňský robot Chef XL Titanium může nahradit až několik zastaralých, nefunkčních spotřebičů a my se už nemusíme stresovat s případnou pohromou v kuchyni.

Autor: Kenwood

Za pomoci vhodného příslušenství a při dodržení několika zásad, se můžeme věnovat činnostem v kuchyni, které nás těší. Zdobení perníčků, vykrajování cukroví a ochutnávání, je příjemnější než krájení surovin, míchání a hnětení těsta na cukroví.

Ať nám čas strávený v kuchyni dělá radost!