Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak na údržbu plastových oken? Zvládne to průměrná žena

30. srpna 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Máte doma nová plastová okna a myslíte si, že je stačí jen umýt? Pozor i moderní plastová okna potřebují promazat a seřídit kování. Jednoduchá údržba udrží vaše plastová okna v kondici desítky let.

Stačí umýt?

Mytí oken nepatří mezi oblíbené činnosti, plastová okna mají alespoň tu výhodu, že se udržují velmi snadno, stačí hadřík, voda, saponát a leštidlo na sklo. Rozhodně se při mytí vyvarujte použití hrubých houbiček a abrazivních krémů, i kdyby byly sebejemnější.

Pozor na drobná poškození!

Říkáte si, že vy byste si plastová okna nepoškodili. Věřte, že někdy stačí málo. Vaše ratolest s fixou sice okna může barevně oživit, ale bohužel někdy bez možnosti obrázky snadno odstranit. Když potřebujete v blízkosti oken použít brusku nebo vrtačku, nezapomeňte okna pořádně zakrýt, jinak si do plastových rámů a křídel natrvalo vepíšete památku.

TIP: další tipy na údržbu oken najdete v Praktickém Rádci

Poškrábané nebo jinak mechanicky či chemicky poškozené rámy a křídla u plastových oken okna jsou problém. Oprava není snadná a někdy je prakticky nemožná. Nezbývá než zavolat odborný servis dodavatele. S pomocí speciálních retušovat fixů a dalších přípravků se pak technik pokusí poškození co nejvíce eliminovat. Rozhodně neodstraňujte poškození s použitím jakýchkoliv ředidel, benzínu, kyselin a dalších chemikálií, okna můžete i velmi snadno zničit.

Autor: Window holding, a.s.

Starat se o kování se vyplatí

Při mytí oken si také nejčastěji všimnete, že okna občas drhnou. Většinou potřebují jen seřídit a promazat. Seřízení běžných oken není nic složitého a s návodem k údržbě to zvládnete sami. U složitějších systémů například posuvných dveří je dobré raději zavolat servis.

Jednou za rok je potřeba do kování na vyznačených místech kápnout olej a táhla čepy promazat.  Univerzální použití má silikonový olej, stačí ale i obyčejná vazelína nebo olej na šicí stroje. Rozhodně není dobrý nápad použít kuchyňský olej nebo přípravky s obsahem kyselin a pryskyřic, okna si totiž můžete vážně poškodit.

Autor: Window holding, a.s.

Těsnění oken musí být v kondici

Vytržené nebo ztrouchnivělé těsnění dobrou tepelnou izolaci nezajistí. Výměna těsnění není problém, jen musíte přesně znát typ, velikost, profil a tuhost těsnění. „Nacpat“ do plastových oken nevhodné těsnění je může i poškodit. Pokud těsnění jednou za rok přetřete silikonovým olejem nebo glicerinem, zajistíte si jeho delší životnost.

TIP: podívejte se na průvodce výběrem oken

Podzim je příznivou dobou připravit okna na zimu. Díky malým rozdílům v pokojové a venkovní teplotě snadno nastavíte optimální přítlak rámů a křídel. Plastová okna pak budou dobře těsnit a vy si budete moci užít zimu v teple.