Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recept na letní pohodu s pochoutkami z grilu a osvěžujícím drinkem

27. července 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Když se řekne léto, většina lidí si vybaví slunce, teplo, koupání, grilování nebo osvěžující koktejly. V naší zemi nemáme žádné moře, a tak většina Čechů vyráží v letním období na veřejná koupaliště a rybníky, a pokud mají rodinný domek nebo chalupu, tráví velkou část léta na terase a u bazénu, nejlépe s dobrým jídlem a pitím. Níže uvádíme jednoduchý recept na osvěžující drink a skvělé pochoutky z grilu, a způsob, jak si je užít za každého počasí.

Mojito

Tento tradiční kubánský koktejl patří mezi nejznámější drinky na celém světě. První zmínky o tomto nápoji se datují ke konci 16. století, jeho dnešní nejrozšířenější podoba ovšem pochází až z počátku 20. století. Čerstvá máta spolu s osvěžující chutí limetky z něj dělá ideálního společníka k odpočinku na terase nebo u bazénu. K jeho přípravě potřebujete:

  • 4cl bílého rumu (tzv. tuzemský rum se nedoporučuje)
  • šťávu z půl limetky nebo 3cl limetkové šťávy
  • několik lístků čerstvé máty
  • sodovku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • led

Všechny tyto ingredience smíchejte dohromady nejlépe ve vyšší sklenici a ozdobte plátkem limetky a lístky máty. Nejlepší je pít drink pomocí brčka, aby vám led ze sklenice zbytečně nepadal a nestudil na rtech. Stejným způsobem je možné připravit i nealkoholické virgin mojito, stačí pouze vynechat rum.

Připijte si pod zastřešením terasy CORSO
Autor: ALUKOV a.s.

Steak na grilu

Češi grilování milují a většina z nich se v tomto ohledu považuje za šéfkuchaře, který zná ten nejlepší způsob, jakým připravit lahodný steak. Níže přinášíme několik obecných tipů, kterými byste se měli řídit u každého grilování:

  • ke grilování vybírejte prorostlé maso, jako je například vepřová krkovice nebo hovězí roštěná
  • maso nakrájejte na plátky zhruba 2 cm vysoké
  • pokud máte možnost, vložte maso den předem do marinády z oleje a bylinek, chuť bude výraznější a maso křehčí
  • půl hodiny před grilováním vyndejte maso z lednice, aby získalo pokojovou teplotu
  • mřížky grilu potřete olejem nebo slaninou, aby se maso k mřížce nelepilo
  • maso opékejte na prudkém žáru cca 2,5 minuty z každé strany
  • před konzumací nechte maso na 4 minuty odležet, aby z něj po zakrojení nevytekla šťáva

Na grilu nemusíte připravovat pouze steaky, ale prakticky cokoli vás napadne – lilek, cukety, kukuřici, ananas, párečky a mnoho dalších dobrot.

Grilování, terasa, bazén – vše co k létu patří
Autor: ALUKOV a.s.
 

Co dělat v případě náhlého deště?

Letní pohodu s drinkem a výborným jídlem mohou ovšem velmi rychle zkazit blížící se mračna, která věští déšť nebo ještě hůře silnou bouřku. Jenže vy již máte všechno kuchyňské nářadí připravené na terase a grilovat vevnitř se většinou prostě nedá. Částečně tento problém řeší zastřešená pergola, která ale zamezí nejen dešti, ale i slunečním paprskům, takže nemůžete terasu využívat k opalování nebo relaxaci na slunci. Pergola také neochrání terasu před silným větrem.

Řešením je posuvné zastřešení terasy CORSO, které se skládá z jednotlivých segmentů, které lze posunovat, takže můžete mít dle počasí plně otevřenou terasu, částečně uzavřenou terasu s odkrytým prostorem pro grilování, nebo plně uzavřenou zimní zahradu. Variabilita zastřešení CORSO umožňuje v jakémkoliv okamžiku přizpůsobit terasu tak, jak je zrovna potřeba. Bytelné hliníkové profily se skleněnými nebo polykarbonátovými výplněmi kloužou po pochozích kolejnicích velmi lehce a zvládnete je posunout lehkým pohybem ruky. Všechny části ovšem můžete zaaretovat, aby je nemohl otevřít silný vítr nebo nezvaný návštěvník.

ALUKOV tímto způsobem nezastřešuje pouze terasy u rodinných domů a chat, ale také předzahrádky restaurací a kaváren. Pokud vyrazíte na výlet, můžete posedět a najíst se ve variabilní zimní zahradě v Hotelu Panorama Blansko, v motorestu Šutna při cestě do Karlových Varů, v Praze v Bredovském dvoře nebo na pražské náplavce na zastřešené lodi CORSO Bellevue.

Na předzahrádku zakrytou posuvným zastřešením CORSO můžete narazit nejen po celé České republice, ale i v zahraničí
Autor: ALUKOV a.s.

Svá zastřešení vyrábí tradiční český výrobce ALUKOV vždy na míru. Můžete si tak být na rozdíl od krabicových výrobků jistí, že se vždy přesně přizpůsobí vaší terase. Celý dodavatelský cyklus, včetně odborné instalace zajišťuje jedna společnost, která se za vás vypořádá s běžnými nerovnostmi domu a zastřešení bezpečně připevní. Během letošního léta ALUKOV poskytuje výhodnou nabídku: Montáž terasového zastřešení ZDARMA a k tomu bezplatnou konzultaci s architektem nebo designérem.

Zastřešený bazén bez starostí

ALUKOV kromě zastřešení teras CORSO vyrábí na míru ve stejné kvalitě také bazénová zastřešení. Ta jsou téměř nezbytností pro každého majitele bazénu, protože chrání vodu před znečištěním polétavými nečistotami (například z grilu), snižují spotřebu chemie a šetří tak čas i peníze potřebné k údržbě vody. Zastřešení dále brání nechtěnému pádu osob do vody, který může mít v případě dětí nebo seniorů hrozivé následky.

Vybrat si můžete z více než třiceti tvarů zastřešení, od nenápadných nízkých, která nenarušují ráz zahrady, až po větší podchozí, pod kterými můžete popíjet drink u bazénu za jakéhokoli počasí, včetně deště. Zastřešení bazénu dále výrazně prodlužuje koupací sezonu a umožňuje se koupat v době, kdy je již většina veřejných koupališť dávno zavřená.

Nízké a nenápadné zastřešení bazénu
Autor: ALUKOV a.s.

Přesvědčte se na vlastní oči

Přijďte si zastřešení ALUKOV prohlédnout do showroomů v Praze, v Orli u Chrudimi nebo od 20. do 24. 9. na stavební veletrh FOR ARCH v Praze. „Pro příchozí zákazníky připravujeme velmi zajímavou prezentaci našich zastřešení ve spolupráci s pražským divadlem. Můžete se tu setkat s mnoha oblíbenými herci i zpěváky a dokonce také s olympijským vítězem, vše naleznete včas na našich webových stránkách a Facebooku,“ říká Mgr. Zdeněk Kohák, M.B.A., marketingový ředitel společnosti ALUKOV. 

Autor: ALUKOV a.s.