Středa 6. listopadu 2024
Svátek slaví Liběna, zítra Saskie
Oblačno 9°C

Vejcověda pro začátečníky i pokročilé

1. dubna 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Vaření vajíček je někdy pořádný kumšt a dokáže vytočit i toho nejzkušenějšího kuchaře. Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a zachovala si stále chutný obsah.

Hlavně, ať to nepraskne…

Před vařením nechte vejce ohřát na pokojovou teplotu, zabráníte tak popraskání skořápky. Ke stejnému účelu slouží trocha octa přidaná do vody, ve které vejce vaříte.

Někdo to rád nahniličko…

Na vaření vajec používejte menší kastrůlek, vejce vkládejte do studené vody a přiveďte k varu. Mějte po ruce kuchyňský budík nebo hodinky a odměřte si dobu vaření. Ta záleží na tom, v jaké úpravě chcete vejce jíst.

Vejce naměkko vařte 2–3 minuty, vejce nahniličko (se ztuhlým bílkem, ale vláčným středem) vařte 5–6 minut. Vejce natvrdo nechte v rendlíku vařit 10 minut. Pokud budete vejce vařit déle, žloutky budou mít nazelenalý okraj a budou vysušené.

Chce to studenou sprchu…

Aby se vejce dobře loupala, po uvaření je slijte a prudce zchlaďte ve studené vodě. Tím také zastavíte var a vejce budou mít přesně tu konzistenci, kterou máte rádi.

Více naleznete ZDE!