Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejlepší TV tipy na 1. svátek vánoční. Pozor, aby vám neutekly!

  • Jan Werich rozesmívá každé Vánoce televizní diváky v pohádce Císařův pekař a Pekařův císař.
    25. prosince 2014 | 06:00

    Sledování televize patří k vánočním svátkům stejně jako kapr se salátem a rozbalování dárků. Televizní stanice se předhánějí v nabídce pohádek, rodinných komedií i romantických filmů. Proto vám nabízíme výběr těch nejlepších.

  • ČT1, 9.50 – česká komedie Císařův pekař (1951)

    Tlaky shora napáchaly mnoho škod. Dvoudílná komunistická komedie Císařův pekař a Pekařův císař (1951) je jen jedním z mnoha příkladů.
    Autor: Pressdata
    První část slavné historické komedie o stárnoucím císaři Rudolfovi II., pekaři Matějovi a legendárním Golemovi.

    Slavnou dvoudílnou historickou veselohru Císařův pekař a Pekařův císař natočil s Janem Werichem v hlavní dvojroli režisér Martin Frič v roce 1951. Vyprávění zavede diváka do doby císaře Rudolfa II., kde žije nejen tento vladař, bezmezně milující alchymii a umění, ale i pekař Matěj a mnoho dalších postaviček císařského dvora, které se už dvacet let před natočením tohoto filmu objevily ve Werichově a Voskovcově hře Golem, uváděné v Osvobozeném divadle. Byla to, jak pravil podtitul, romantická revue a její nezbytnou součástí, tak jako všech představení Osvobozeného divadla, byla Ježkova hudba s Werichovými a Voskovcovými písňovými texty. Z těch, bohužel, do Fričova filmu nepronikla ani jediná. Nicméně svůj evergreen Císařův pekař a Pekařův císař má. Jan Werich spolu s hudebním skladatelem Zdeňkem Petrem pro film napsali od té doby velmi populární píseň Ten dělá to a ten zas tohle. Pod návrhy kostýmů byl podepsán slavný Jiří Trnka a ve filmu si zahrála řada skvělých herců – Marie Vášová, Nataša Gollová, Bohuš Záhorský, Zdeněk Štěpánek, František Filipovský. V epizodní roli se v houfu dvorních dam mihne i mladičká rusovláska Věra Chytilová.

  • NOVA, 10.10 – česká pohádka Byl jednou jeden král (1954)

    Byl jednou jeden král, 1954
    Autor: album Vlasty Buriana (Ondřej Suchý a Jaromír Farník)
    Král Já I. vyhnal ze zámku svou nejmladší dceru, ale brzy zjistil, že sůl a pravá láska jsou nad všechny poklady.

    Král Já I. vládne malému královstvíčku, které od jednoho konce po druhý obhlédne dalekohledem. Má energického rádce jménem Atakdále a tři dcery. Drahomíru, která nadevše miluje zlato, šperky a drahé kameny, Zpěvanku, která ze všeho nejraději zpívá, a nejmladší Marušku, jež nejraději tráví čas v královské kuchyni. Král se hodlá odebrat na odpočinek, a proto se rozhodne předat vládu jedné ze svých dcer. Jenže je má rád všechny stejně, a tak neví, pro kterou se rozhodnout. Řekne si, že to bude ta, která ho má nejraději. Drahomíra ho má ráda jako zlato, Zpěvanka jako zlato v hrdle a Maruška jako sůl. Uražený král, který sůl považuje za něco obyčejného, čeho je všude dostatek, Marušku vyžene ze zámku a rozkáže zničit veškerou sůl v království. Všichni poslechnou, jen rázná vdova Kubátová odmítne, protože ví, že bez soli neuvaří. Král na to také velmi brzy přijde, protože vepřové hody bez soli nejsou k jídlu a sladké, hořké a kyselé se rychle přejí. Navíc se mu začne po Marušce stýskat. Ta zatím našla útočiště u kouzelné babky kořenářky a zakoukala se do pohledného rybáře. Otec se dceru vydá hledat, a když se s ní usmíří, dostane od ní kouzelnou slánku. Kdyby chtěl posolit jen sobě, slánka by nestačila, ale když bude chtít sůl pro každého v království, bude bezedná. Zatímco se král raduje, trojice vychytralých princů, kteří se ucházeli o princezny, sebere královský poklad a pokusí se s ním zmizet, protože z námluv sešlo. Princezny si totiž našly lepší ženichy.

  • Prima, 13.50 - animovaná komedie USA Já, padouch (2010)

    Já, padouch
    Autor: archiv
    Nesnášenlivý padouch Gru plánuje se svou armádou mimoňů loupež století. Chce ukrást Měsíc! To by se mu ale nesměla do cesty připlést tři svérázná děvčátka toužící po rodině...
  • ČT1, 16.40 - česká pohádka Z pekla štěstí 2 (2001)

    Eufrozína v Troškově pohádce Z pekla štěstí.
    Autor: Foto: Jan Tůma
    Proti Honzově odvaze a Markýtčině lásce nemají intriky závistivé Eufrozíny šanci. Zvlášť když mají přímo z pekla štěstí!

    Zlou Eufrozínu i s králem odnesli čerti do pekla, a tak se zdá, že Markýtce a Honzovi nic nebrání ve štěstí. Jenže v pekle se vychytralá princezna vlichotí do přízně Luciperovi, a když ho oblouzní, uteče i s králem pomocí sedmimílových bot. Spojí se s Brambasem, odhodlaná zbavit Honzu trůnu. Markýtce a Honzovi se v té době narodí synáček, radost mladých rodičů však netrvá dlouho. Honza odjede s kamarády na pomoc sousednímu králi, napadenému Brambasem, a do zámku se vloudí zlá Dora. Markýtce ukradne miminko, pustí je v košíku po vodě a sestru shodí ze skály. Dítě najdou dva čerti a vezmou ho s sebou do pekla, kde se brzy stane miláčkem všech, dokonce i samotného Lucipera. Štěstí v neštěstí přeje i Markýtce. Zachrání se pádem do vody a v odlehlé jeskyni na břehu se skamarádí s dráčkem, kterého tu drží Eufrozína s Brambasem, aby z něj mohli vychovat mocnou zbraň proti nepřátelům. S jeho pomocí a pomocí dračice unikne ze spárů Eufrozíny a spěchá zachránit Honzu, kterého Dora omámila nápojem zapomnění a snaží se za něj provdat.

  • NOVA, 18.35 - český seriál Ulice (2014)

    seriál Ulice
    Autor: archiv TV NOVA
    Kdy jindy by měly být rodiny pohromadě, když ne na Štědrý večer? Tenhle bude pro Hejlovy obzvláště výjimečný a sváteční. Poprvé se totiž sejde celá rodina, jež se během letošního roku dost rozrostla. Jardovi a Lence se narodil syn Jonáš, Miriam i Ivana mají nové partnery. A nejen to. Ivana, jež si odpykává ve vězení svůj trest, bude moci strávit právě Štědrý den se svými blízkými v teple domova...
  • Čt1, 20.00 - česká pohádka Kdyby byly ryby (2014)

    Kdyby byly ryby
    Autor: Rostislav Simek

    Nová česká pohádka o tom, jak je důležité mít svého rybodlaka, a taky o tom, jak překonat osudovou kletbu i kouzla, která je snadné zneužít.

     

    Království tří rybníků postihla zlá kletba. Nadsmyslné bytosti odčarovaly ze zdejších rybníků všechny ryby, aby vytrestaly domýšlivého krále Boleslava. Jenže tento trest se obrátil především proti poddaným. Zmizení ryb, hlavního domácího produktu, je zbavilo tradiční možnosti obživy a zlikvidovalo jejich živnosti. Svou nespokojenost dávají stále hlasitěji najevo.

     

    I uvnitř královské rodiny se zahušťují vztahy. Králova dcera, princezna Lidunka, má úplně jinou představu o životě než její macecha. Chce navazovat na tradiční úlohu, kterou mladé ženy v tomto království vždy naplňovaly, ale stává se jednou z hlavních postav dění, v němž se o své místo na výsluní přetahuje několik vychytralých podvodníků. Nejvíc podfukář a zloděj Nikdáš, který nadsmyslným bytostem ukradl kouzelný proutek a má najednou v rukou velkou moc. V pravý čas se ale objeví mladý rybář Ludvík. Bude to právě on, kdo překoná kletbu, zachrání království a získá ruku princezny?

     

     

Klíčová slova:  vánoce, 1. svátek vánoční, televize
Diskuse ke článku
.