Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tady mají děti zelenou: Podívejte se na takzvané Baby Friendly hotely. Jsou už i v Česku!

I s malými dětmi se dá prožít perfektní dovolená. Stačí jen vybrat správný hotel.
10. června 2013 | 00:00
Prezentace klienta |

„Dětem vstup zakázán!“ Na dveřích tato výzva sice nevisí, ale z pohledu člověka na recepci, případně číšníka je jasné, že vám tady rodinnou dovolenou rozhodně neulehčí. Spíše naopak. Většina hotelů a personálu není na dětské hosty vůbec připravena. I tady se ale objevují první vlaštovky. Hotely, které jsou na děti připravené a nabízejí kompletní zázemí - od speciálních dětských menu po vybavení bazénu. Říká se jim Baby Friendly hotely a my vám poradíme, kde je hledat!

Také jste se těšili na společnou rodinnou dovolenou, ale absence dětské postýlky a personál, který vám v restauraci odmítl přihrát dětskou stravu, vám ji hned první den zkazil? Nebo byly vaše děti celý pobyt jako z divokých vajec a místo odpočinku přišlo totální vyčerpání? Nevěšte hlavu a před další dovolenou zapátrejte v internetových vodách. V Baby Friendly hotelech se vám nic podobného nestane.

Co to znamená „Baby Friendly“ hotel?

Co si představit, pokud na stránkách hotelu narazíte na logo Baby Friendly ? V prvé řadě hotel, který je uzpůsobený pro pobyt rodin s dětmi. Ať už jde o vybavení pokojů, restaurace, o služby, které malým i velkým hostům poskytuje, nebo o do detailů propracované animační programy, které zaručí, že si dovolenou užije každý člen rodiny. A navíc jsou pro hotelové hosty zcela zdrama.

Získat certifikát tedy není úplně snadné. Seznam požadavků je totiž poměrně obsáhlý, nicméně, jak tvrdí manažer OREA Hotelu Devět Skal na Vysočině, který toto označení získal, vychází opravdu z potřeb rodin s dětmi.

Venkovní hřiště s trampolínou v bezprostřední blízkosti Baby Friendly hotelů je samozřejmostí.
Autor: OREA HOTELS

„Sledujeme, jak se naši hosté chovají, jaké služby poptávají, co potřebují, co jim chybí,“ vykládá dál. „A podle toho pak upravujeme naše služby.“ V hotelové recepci vám tak zapůjčí dětskou chůvičku, v restauraci přinesou stoličku nebo podsedák, připraví dětské jídlo. A těchto pro někoho drobných, ale pro rodiče velmi důležitých služeb je mnohem víc. 

Co Baby Friendly hotely garantují?

Hotel s „nálepkou“ Baby Friendly rodinám s dětmi garantuje:

  • bezproblémové ubytování (třeba i v rodinných pokojích), vstřícný přístup personálu
  • vybavený dětský koutek a v něm animační program se zkušenými animátory
  • možnost hlídání dětí za úplatu
  • možnost zapůjčení dětské chůvičky, deskových her, dětských dvd…
  • v restauraci dětskou sedačku, dětské menu, dětský příbor i možnost ohřátí pokrmu
  • v bazénu sedací kruh, pásek na plavání, přebalovací pult…

 

Na Šumavě i na Vysočině

Není proto divu, že ne všechny hotely se o zlepšení prostředí pro dětské klienty pokoušejí. Jednou z mála hotelových sítí, která jde rodinám s dětmi naproti, jsou OREA HOTELS. Aktuálně patří mezi Baby Friendly hned sedmička hotelů tohoto řetězce.

V krkonošském OREA Hotelu Horal se hoteloví hosté mohli účastnit animačních programů zdarma už v zimní sezoně.
Autor: OREA HOTELS

Krkonošské hotely OREA Hotel Horal a Sklář a OREA Hotel Devět Skal na Vysočině, při jehož rozsáhlé rekonstrukci se přihlédlo i hledisku Baby Friendly, doplňují hotely v Mariánských Lázních, v Brně i na Šumavě. Vždy jde o hotely v atraktivním prostředí s nepřeberným množstvím možností, jak trávit společně volný čas. Letošní novinkou jsou pak u Baby Friendly hotelů v letních měsících animační programy pro děti i dospělé.

Hlídání za úplatu = trocha klidu pro rodiče

Hotely se značkou Baby Friendly by měly nejen nabízet zázemí pro společné trávení dovolené, ale i možnost volných chvil jen pro rodiče. Proto v těchto hotelech fungují jak kvalitní dětské koutky s hlídáním, tak v některých i speciální animační programy, kde se o děti na několik hodin postarají zkušení animátoři. A v neposlední řadě je tu možnost i celodenního hlídání. „To se nabízí v případě, že se rodiče chtějí vydat na náročnější výlet,“ říká jedna z animátorek.

„A třeba večerní masáž ve wellness centru si rodiče užijou víc, když mají nad spícím dítětem kontrolu alespoň prostřednictvím dětské chůvičky,“ dodává další ze zaměstnanců. 

Na výlet se můžete vydat společně, nebo děti nechat na hlídání zkušeným animátorům.
Autor: OREA HOTELS

I v restauraci myslí na každý detail

Většina hostů s malými dětmi nicméně nejvíce oceňuje Baby Friendly služby spojené s hotelovou restaurací. Ty totiž garantují na každých dvacet míst jednu dětskou sedačku a na každých třicet míst podsedák pro větší děti. V jídelníčku je obsažené i dětské menu, na stole leží dětský příbor a prostírání. A pokud je dítě ještě malé, pak není problém přihrát donesený dětský pokrm v kuchyni. A úšklebku se od personálu opravdu nedočkáte.

Zdá se tedy, že se pro rodiny s malými dětmi i v Česku blýská na lepší časy a na dovolenou, kde děti nebudou na obtíž, už není potřeba utíkat do zahraničí. Zájem o Baby Friendly hotely navíc roste. Dost možná tak bude podobně přívětivých hotelů přibývat.