Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Okrasné keře - 6. díl

11. září 2008 | 11:50

Oblíbené jsou stále zelené druhy. Využívají se nejen na živé ploty, ale i jako doplněk keřů opadavých, a tak v zimě alespoň částečně nahrazují chybějící zeleň.

Kde se ještě uplatní? Pro osazování nádob, jako dekorace balkonů, teras a střech.

1. Mahonie (Mahonia)

Proč je v našich zahradách poměrně oblíbená? Má zajímavé listy po celý rok, časně zjara kvete vonnými žlutými květy a po odkvětu nese modročerné bobule. Výborně snáší stín, a proto se využívá i k pokrytí půdy pod stromy. Nevyžaduje řez, nežádoucí větve se odstraňují v dubnu a množí se nejčastěji letním řízkováním. Kde je nenahraditelná? V dušičkových a vánočních vazbách.

2. Cesmína (Ilex)

Rostlina typická pro Anglii také u nás stoupá po žebříčku popularity. Roste pomalu, a přesto "dožene" velikost stromu. U většiny cesmín jsou pro výsadbu nutné rostliny samčí a samičí, aby se vytvořily dekorativní červené bobule. Cesmíny mají rády slunné místo chráněné před holomrazy a půdu, která nevysychá (přidejte také rašelinu). Množí se hřížením nebo řízkováním pod sklem na podzim, ovšem zakořeňování trvá dlouho.

3. Kalina pražská (Viburnum pragense)

Jak se vám líbí statný keř s úzkými zelenými listy, z lícové strany výrazně žilnatými? Na jaře kalina vytváří polokulovitá květenství růžových poupat, která se rozvíjejí do půvabných krémově bílých květů. Pro dobrý růst vyžaduje hluboko zpracovanou půdu s dostatkem humusu a plné slunce nebo mírný polostín. Kalina se může množit hřížením nebo v létě řízkováním pod sklem.

4. Zimostráz (Buxus)

Pokud potřebujete kdekoliv stálezelenou neprodyšnou stěnu, která se dá pravidelně stříhat a tvarovat, vsaďte na zimostráz. Vytváří malé zelené lesklé listy, které neopadají. Na jaře má drobné nenápadné a medonosné kvítky. Zimostráz se výborně hodí také pro pěstování v nádobách; zemina v nich ovšem nesmí vyschnout. Není náročný, snese slunce i stín a běžnou zahradní půdu. Množí se zakořeňováním řízků v pařeništi už od dubna.

Autor: Ludmila Dušková
Související články