Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zahrada v září

9. září 2008 | 11:27

Léto pomalu končí a je nejvyšší čas, abyste dohonili zameškané práce a začali se připravovat nejen na zimu, ale i na novou zahrádkářskou sezónu.

Na sklonku léta vás čeká spousta práce, ale může vás při ní hřát pomyšlení, že pokud nic neopomenete, usnadníte si vstup do nového zahrádkářského roku.

Seznam prací

- Znovu vysejte trávník, ale můžete také jenom "vyspravit" poškozená místa.

- Sbírejte lískové a vlašské ořechy, ale pozor – některé plody mohou plesnivět.

- Vysazujte všechny druhy lilií, posbírejte a uskladněte semena letniček.

- Upravujte a znovu osazujte skalky.

- Dělte a množte trvalky – například irisy a pivoňky.

- Koncem měsíce vysazujte cibuloviny – narcisy, tulipány a krokusy.

- Vybírejte a sušte cibuli, vysazujte česnek.

- Sbírejte a skladujte brambory – ideální jsou suché a tmavé prostory s teplotou do 8 °C.

- Přemístěte pod střechu pokojové rostliny, které byly během léta venku.

- Přesazujte jehličnany. Přetrvává-li teplé počasí, pravidelně je zalévejte.

Neobyčejná dekorace
Do mezer, které vzniknou po odkvetlých letních květech, vysévejte ozdobné kapusty, fialovo-červenou nebo bílo-červenou s "krajkovanými" listy. V podzimních a především v zimních měsících, které jsou chudé na barvy, budou její hlávky v záhonech zářit. Rostliny vysazujte nejlépe v tří až pětihlavých skupinkách.

Triky s dýněmi
Dýně jsou zralé, když vydávají typický dutý zvuk – stačí na ně zaklepat. Čím sytěji je dýně zbarvená, tím více vitaminů obsahuje a lépe chutná. Proces dozrávání můžete podpořit, když rostliny přestanete zalévat a ze šlahounů v okolí plodu odstraníte listy, aby k plodům mohlo slunce a vzduch. Dýně nechte dozrát na čistém prkně, protože na vlhké zemi mohou začít plesnivět.

Ochrana hroznů
Hrozny bývají oblíbenou pochoutkou opeřených návštěvníků zahrad. Aby mohly hrozny nerušeně dozrát, včas zakryjte jednotlivé keříky ochrannou síťkou. Její okraje je však potřeba dobře zabezpečit, aby se ptáci nedostali do "pasti".

Aby mohly hrozny nerušeně dozrát, včas zakryjte jednotlivé keříky ochrannou síťkou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Uskladnění jablek
Jablka uskladňujte při teplotě 6 až 8 °C, přičemž vlhkost vzduchu by měla dosáhnout až 90 %. Dobře se osvědčují plastové přepravky s otvory ve dně i po stranách, které zaručují, že k uskladněnému ovoci neustále proudí dostatek vzduchu.

Pozor na popínavky
Září je ideálním obdobím pro vysazování klematisu. Půda na zahradě je ještě dost teplá, a proto rostlinky rychle zakoření. Pokud však chcete klematis vypěstovat v květináči třeba na balkonu, můžete ho vysazovat během celého roku. V obou případech nezapomeňte na vydatnou zálivku. Velkokvěté hybridy obyčejně často vadnou – příčinou jsou spóry hub. Napadené rostliny je třeba okamžitě seříznout! Pokud se chcete tomuto problému vyhnout, zvolte raději odolnější druhy, například Clematis viticella. Ke klematisu se hodí popínavé růže, ty by však měly být starší, alespoň dvou až tříleté. Rostliny se dají vysadit také do jedné větší společné nádoby. Kombinovat můžete také klematisy různých druhů a barev.

Ještě není pozdě!

V září můžete zasít!

- dvouleté rostliny

- špenát

- salát

- ředkev

Autor: jon, mif
Klíčová slova: bpž;bpz;zahrada;září;
Související články