Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Okrasné keře - 3. díl

15. srpna 2008 | 11:17

Řešíte, které druhy keřů se hodí jako výsadby lemující komunikace? Musí snést prašné prostředí a především výfukové zplodiny. Nabízíme vám čtyři tipy na odolné kultivary.

1. Tavolník (Spiraea)

Tvoří rozsáhlou skupinu rychle rostoucích keřů. Proč jsou tak populární? Kromě odolnosti vůči prašnému prostředí se chlubí bohatostí květů a snadno se pěstují. Tavolníky mají bílé květy, které se objevují už na jaře a jsou uspořádané v přisedlých okolících na větvích. Letní druhy se vyznačují květy růžovými nebo červenými v plochých květenstvích, případně v delších vzpřímených latách (připomínají hrozny). Tavolníky potřebují plné slunce, případně polostín, a množí se letními řízky pod sklem nebo dřevitými na podzim.

2. Mochna (Potentilla)

Přestože v městských výsadbách můžete nejčastěji vidět žluté květy mochny, na výběr máte více barev – také oranžovou, růžovou a bílou. Kdy kvetou? Od května až do září. Mochnám stačí jakákoliv zahradní zeminu, nemusí být ani propustná. Daří se jim na slunném místě, ovšem snesou i polostín. Množení je snadné: semenáčky po nahodilém vysemenění nebo řízkováním v létě pod sklem.

3. Zimolez (Lonicera)

Mnozí ho považují hlavně za pnoucí rostlinu se sladce vonícími květy, ale existují také druhy rostoucí jako keře. Mezi nejběžnější v městských výsadbách je L. tatarica, která vytváří keře až 3 m vysoké, v květnu až v červnu ozdobené drobnými růžovými květy. Vyžaduje slunné místo s běžnou zahradní zeminou a množí se hřížením nebo řízkováním na podzim.

4. Dřišťál (Berberis)

Pěstuje se řada kultivarů opadavých i neopadavých, lišících se barvou listů a výškou. Mezi často využívané patří B. thunbergii atropurpurea s bronzově zbarvenými listy, který dorůstá do výšky 1,5 m. Všechny dřišťály mají trny a v dubnu až v květnu na nich můžete vidět žluté až oranžové květy. Nejsou náročné na půdu ani na stanoviště a množí se hřížením nebo zakořeňováním řízků v pařeništi.

Autor: Ludmila Dušková
Klíčová slova: hobby, keř, keře, 4. díl
Související články