Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kousek nebe

11. srpna 2008 | 11:20

Vodní plocha oživuje zahrádku odrazem plujících oblaků, spoustou živočichů, kteří se k ní čile stěhují, a samozřejmě rostlinami, jaké na suchu nevypěstujete.

Toužíte po malém rybníčku, ale bojíte se složitého betonování, které stejně může prosakovat? Už nemusíte. Díky speciálním fóliím z PVC si vybudujete krásnou vodní plochu raz dva a zvládnete to klidně sami.

Co budete potřebovat

* fólii do zahradního jezírka * speciální tkaninu do jezírka * lepidlo na fólii * štěrk * písek * čerpadlo * trysku na fontánku * zeminu * vodní rostliny * rýč * lopatu * provázek * hadici na vodu * vodováhu

JAK NA TO

1. Určete si obrys jezírka a označte si ho provázkem, hadicí nebo pískem. Současně si naplánujte také různé oblasti (bažina kolem 0 cm, mělká voda 20 až 50 cm a hluboká voda 60 až 150 cm). Jámu pro jezírko kopejte zvenku dovnitř, ale musí být celkově o 20 až 25 cm hlubší, než jaká je pozdější plánovaná hloubka vody.

2. Vymodelujte dno jezírka podle oblastí. V nejhlubším místě myslete i na kalovou šachtu (dolík asi 25 cm hluboký). Sem můžete umístit sací koš čerpadla, pokud budete chtít jezírko někdy zcela vypustit. Kolem okraje jezírka vykopejte ještě příkop, hluboký asi 15 cm. Ten poslouží jako kapilární uzávěra (jinak se voda vsakuje na okraji fólie do země).

3. Po odstranění kamenů a zbytků kořenů vyplňte jámu vrstvou písku, silnou asi 10 cm. Pořádně násyp udusejte, poskytne fólii ochranu proti protržení. Náhradní řešení? Speciální tkanina do jezírek. Tato hustá elastická rohož z odolného materiálu, který se nerozkládá, písek zcela nahradí a po zatížení fólie vodou zabrání jejímu protržení o náhodně zapomenuté sklo, kameny nebo kov Jezírkovou fólii uložte do jámy tak, aby na okrajích přesahovala asi o 50 cm.

4. Dno jezírka zakryjte drobným štěrkem a oblast s hlubokou vodou napusťte. Fólie se bude postupně vtahovat do jezírka. Teď je vhodná chvíle pro vysazení vodních rostlin. V košíkách, chránících kořeny, je usaďte na správné stanoviště.

5. Doplňte vodu až po okraj jezírka. Než se pustíte do úpravy břehu, pamatujte, že je dobré dopřát fólii 3 až 5 dní, aby se definitivně usadila a přilnula tlakem vody k podloží.

6. Okraj fólie se musí zakrýt nejen proto, aby nebyl vidět, ale také abyste zabránili kapilárnímu účinku. Buď zahněte fólii do příkopu kolem jezírka, přehrňte ji zeminou a na ni nalijte slabou vrstvičku betonu, který bude zasahovat až do jezírka. Ještě do mokrého betonu zasaďte kameny, abyste vytvořili přírodní dojem.

7. Druhou možností je zahrnutý okraj fólie zatížit a do mělké oblasti jezírka u okraje nasypat zeminu. Aby nesklouzávala dolů, pevně ji osaďte kameny. Mezi nimi bude prosakovat k zemině voda, takže vytvoříte bažinu pro speciální druhy rostlin. Obě zakončení jezírka je nejlepší napojit na okolní travnatou plochu – prospívá to rostlinám i místním živočichům.

NÁŠ TIP

Co sázet do jezírek

Kvetoucí lekníny bude každý obdivovat.
Autor: Hornbach, Heissner. rybicky.net

Podvodní rostliny: růžkatec ponořený, žebratka bahenní.
Vodní rostliny: vodní mor kanadský, voďanka žabí, leknín bílý, plavín štítnatý, vodní salát, řezan pilolistý.
Rostliny do bažiny: žabník jitrocelový, šmel okoličnatý, ďáblík bahenní, blatouch bahenní, ostřice pobřežní, kosatec žlutý, sítina rozkladitá, vrbina penízková, kyprej vrbice, vachta trojlistá, pomněnka bahenní, stolístek brazilský, pryskyřník velký, střípatka střelolistá, skřípinec jezerní, rozrazil potoční.
Rostliny na břeh: šáchor obecný, řebčík kostkovaný, rdesno hadí kořen, prvosenka japonská, prvosenka orchidejová, kala.

Autor: Gabriela Koulová
Související články