Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stále jako nový

8. srpna 2008 | 11:22

V bytě určitě pravidelně utíráte prach a ošetřujete nábytek speciálními přípravky. Myslíte, že si váš zahradní nábytek nezaslouží stejnou péči? Ale ano, a o to víc, že musí snášet slunce, vítr i déšť.

Než se posadíte ke stolu, určitě z něj setřete prach. Nejen z hygienických důvodů, ale také proto, že když drobné částečky budete "zadírat" do nábytku ubrusem nebo skleničkou, poškrábete i sebetvrdší povrchovou úpravu. A stejně tak platí, že je lepší nestavět nábytek pod stromy, ze kterých padá listí a může ukápnout i smola. Ta se dá totiž odstranit jenom benzinem nebo jiným chemickým rozpouštědlem, kterým poškodíte nátěr na dřevu nebo kovu a plast utrpí sám o sobě.

Lazury na domácí dřeva
Vyberte si z mnoha druhů, od nejlevnějšího a měkkého smrkového, přes tvrdý topol, dub nebo akát, až po skandinávskou borovici. Žádné z nich však venku bez nátěru dlouho nepřežije. Pro zajištění dlouhodobého bezproblémového používání zahradního nábytku myslete na povrchovou úpravu a zhruba po roce provádějte pravidelnou údržbu.

Co je nejvhodnější? Několik nátěrů tenkovrstvou lazurou, která obsahuje látky chránící před působením vlhkosti a fungicidy proti houbám, plísním a dřevokaznému hmyzu. Lazury se dělí na syntetické a vodou ředitelné. Hlavní výhodou syntetických výrobků je hloubková penetrace dřeva (lazury pronikají do jeho struktury), vodou ředitelné jsou zase ekologické a neškodí zdraví ani životnímu prostředí. Velice dobře zachovávají původní vzhled dřeva a umožňují mu „dýchat“. Co byste neměli přehlédnout? Na použití v exteriéru se nehodí bezbarvá lazura. Naopak, čím tmavší, tím lepší, protože pigmentace chrání proti UV záření.

 

Na ratan platí vysavač

Bojíte se, že se vyplétaný nábytek promění v lapač prachu? Je to sice pravda, zato se však přírodní ratan v moderních kombinacích s kovem nebo dřevem může chlubit nepřehlédnutelnou elegancí. Exteriérový se povrchově upravuje lakem, takže přežije i krátký déšť, pak ho ale vytřete do sucha a přes zimu rozhodně nenechávejte venku. A jak se zbavit prachu v záhybech? Běžnou údržbu zvládne vysavač. Usazenou špínu pak odstraníte jemným štětcem, namáčeným do vody se saponátem. Natupujte zanesená místa a rychle je otírejte hadříkem nebo úklidovým papírem. Po sezoně je třeba vybrousit poškozený nátěr jemným smirkem (pozor na probroušení samotného pletiva!) a ratan znovu natřít měkkým lakem.

 

Posaďte se do měkkého

K neutrálním tónům plastu a k přírodnímu dřevu, hliníku nebo ratanu si dopřejte čas od času obměnu v podobě podušek a sedáků. Jak je vybrat? Ideální jsou prací, protože venku se rychleji ušpiní. Výrobci nabízejí také potahy z vláken s teflonovou úpravou, které odpuzují vodu. Abyste si užili skutečně měkké posezení na židli nebo poležení na lehátku, dopřejte si podložky 6 až 8 cm silné.

 

Olej na exotiku

Exotická dřeva jako teak (nejodolnější dřevo, může zůstat i nenapuštěné na dešti, mrazu, větru, slunci, pěstuje se na plantážích v Americe, Africe, Indonésii), meranti (růžové až červenohnědé dřevo ze stromů Shorea z jihovýchodní Asie) a eukalyptus (dřevo z australského stromu je těžší než teakové, o něco méně odolné, a proto také asi o 20 procent levnější, má hnědočervené zabarvení) se naopak zásadně nelakují, přesto nejsou zcela bezúdržbová. Na jejich ochranu a pro zachování původní barvy se používají speciální oleje. Pro každodenní čištění stačí vlažný mýdlový roztok. Podle toho, jak materiál ztrácí barvu a také se do něj začne vpíjet voda, se musí napustit olejovým přípravkem. Meranti a eukalyptus ošetřujte častěji, i několikrát během roku, nejkvalitnější teakový nábytek stačí natřít olejem jednou za rok. Použít můžete takzvaný teakový olej nebo některý ze speciálních přípravků – na čištění například Teak Cleaner, HG Odstraňovač šedi a na impregnaci Teak Protector, Teak Sealer nebo HG Restaurátor zahradního nábytku. Takto udržovaný nábytek lze ponechat venku po celý rok. Pokud olejové prostředky nebudete používat, exotické dřevo vlivem povětrnostních podmínek zešedne, ale své další kvality neztratí.

 

Pozor na korozi

Tak jako u dřeva je zapotřebí dávat si pozor na hnilobu, u kovaného železného nábytku musíte hlídat vlhkost kvůli korozi. Pokud výrobce uvádí, že použil některý typ antikorozní povrchové úpravy, například Thermosint nebo Alucobond, můžete se spolehnout, že při dobrém zacházení vydrží materiál vzdorovat vlhku v záruční pětileté lhůtě. A když povrch odprýskne a rez by se prohlodala k železu? Pak nezbývá než vše sbrousit, použít antikorozní nátěr a nakonec židli nebo stůl znovu natřít barvou na kov pro venkovní použití.

Hliník se dá v tomto smyslu považovat za prakticky bezúdržbový materiál, jeho problém je spíše v nosnosti konstrukce. Při nákupu si hlídejte tloušťku plechu – u kvalitního nábytku má být cca 1,8 mm. Slabší plech se snadno ohne nebo promáčkne, a to je prakticky neopravitelné. Na hliník nikdy nepoužívejte drsná čistidla.

 

ODBORNÍK RADÍ

Nezatracujte plast
Dnešní plasty se vyrábějí z ekologických surovin a není důvod dívat se na ně nevraživě. Nábytek z nich je odolný vůči vodě, klimatickým změnám, UV záření i mrazům – vydrží teploty od minus třiceti do plus šedesáti stupňů Celsia. Máte tedy materiál v nejlepším slova smyslu bezúdržbový, stačí ho omývat mýdlovou vodou a dát pozor na ostré předměty a písek, abyste si ho nepoškrábali. "Nové materiály, jako jsou hularo nebo mirotex, jsou vyráběny s pružným polyesterovým jádrem. Nemusíte se u nich bát vizuální změny, vydrží stejné mnoho sezon," říká Ondřej Varga z firmy Kettler. "Pokud dojde k ušpinění výpletu, nepoužívejte žádné agresivní čističe, stačí teplá voda s trochou jaru." Kdo chce namíchaný přípravek, může používat HG – intenzivní čistič zahradního nábytku.

Zaujalo nás

Pro intimní chvilky
Jak se vám líbí tato lavice se stříškou, kam se můžete uvelebit s knihou, ale třeba také s milým partnerem na kus řeči? Šikovné ruce ho jistě zvládnou postavit samy a budete sem rádi utíkat za odpočinkem celé léto.

Pro intimní chvilky
Autor: HG, klasikcz.eu, Kettler, Quelle, Holandská květinová kancelář, Rosewood

Autor: Gabriela Koulová
Související články