Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zahrada v srpnu

1. srpna 2008 | 11:18

Zahrada v srpnu září rozkvetlými letničkami, na záhoncích se červenají rajčata a okurky se zavařují ostošest. Na co však nesmíme v srpnu zapomenout?

1. Jak si poradit s mravenci?
Dokážou likvidovat mladé rostlinky a navíc vynášejí na stromy i rostliny mšice. Na kmeny stromů pevně namotejte lepové pásy, které navíc zabraňují píďalkám vylézat do koruny. Ve sklenících, pařeništích a na dalších místech zahrady můžete nežádoucí „Ferdy“ likvidovat biologickým přípravkem Bioformatox.

2. Co ještě můžete vysévat na volné záhony po rané zelenině?
Třeba ředkvičky. Vybírejte však odrůdy, které jsou vhodné pro dlouhý den a nevybíhají do květu (Lada, Lidka, Tercie, Viola…). Nebo zkuste hrách, lze použít všechny rané odrůdy hrachu dřeňového, cukrového, případně i setého.

3. Začínejte s výsadbou jahodníku.
Na pozemek rozložte černou netkanou textilii a připevněte ji k zemi kolíky. V požadovaných vzdálenostech prořežte otvory ve tvaru kříže a do nich vložte dobře zakořeněné sazenice. Než se rostliny ujmou, pravidelně je zavlažujte.

4. Chtěli byste si rozmnožit trvalku vlčí bob?
Vlčí bob neboli lupina teď v srpnu dokvétá? Po odkvětu se tvoří obrvené lusky s velkými semeny a těmi se lupiny dobře množí. Na příští rok tedy můžete mít dostatek semen. A pro letošní výsev v červnu až červenci je třeba si osivo koupit, aby stačily vyrůst mladé rostliny, schopné přezimování.

5. Za rzivost hrušní mohou jalovce
Houbové onemocnění rzivost hrušní, které se projevuje oranžovými skvrnami na listech stromů, patří mezi takzvanou dvoubytnou rez. V zimních měsících je jejím hostitelem jalovec. Nyní je vhodná doba pro průklest starých jalovců a následný postřik přípravkem Baycor 25 WP, případně Discus.

6. Nemáte dost kvalitního hnoje?
Plnohodnotnou náhradou nabízí zelené hnojení. Na pozemky, kde nebudete pěstovat brukvovitou zeleninu ( kedlubny, květák , zelí), vysejte rychle rostoucí plodiny: řepku, hořčici nebo směs obou, svazenku vratičolistou, bob, vlčinec… Pak zelenou hmotu posečte, rozdrťte a rozhoďte po zahrádce. Ihned zaorávejte nebo zarývejte.

7. Peckoviny včetně broskvoní a meruněk důkladně prořežte.
V srpnu nehrozí klejotok. Řezné rány hned ošetřete stromovým balzámem nebo štěpařským voskem. Všechny řezy veďte svisle – na vodorovných plochách by se držela voda a záhy vzniklo ideální prostředí pro houbová onemocnění.

8. Ačkoli tráva už neroste tak rychle, přece jen se musí sekat.
Teď byste také měli posekaný trávník přihnojit. Trápí vás plevele typu rdesno, smetánka, jitrocel, pcháče? Nejprve je nechte, aby vytvořily listové růžice, a pak je postříkejte přípravky Agrofit combi nebo Bofix (selektivními herbicidy na širokolisté plevele v trávnících).

9. Vinná réva se pěstuje i v chladnějších oblastech.
Nezapomínejte však na řez, který urychluje dozrávání hroznů. V srpnu vylamujte zálístky, tedy menší výhony vyrůstající v paždí listů. Révu také osečkujte: všechny výhony zakraťte za 6. listem od posledního nasazeného hroznu. Jalové výhony (bez hroznů) můžete odstranit úplně.

Autor: Ludmila Dušková
Klíčová slova: hobby;zahrada;srpen;
Související články