Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Královny polostínu

30. července 2008 | 12:17

Přestože hortenzie působí romanticky, skvěle vyniknou také v moderních zahradách. Určitě patří mezi nejvýraznější rostliny kvetoucí ve vrcholícím létě.

V našich zahradách je nejčastěji zastupují kulaté hlavy hortenzie velkolisté, které nabízejí barevnou škálu a dobře se pěstují také v nádobách. Sortiment těchto keřů však zahrnuje také další druhy jako například hortenzii stromečkovitou (Hydrangea arborescens). Údajně byla vůbec první hortenzií dovezenou do Evropy. A přestože většina hortenzií pochází z Asie, tento druh je původně ze Severní Ameriky.

Půvabná i po odkvětu
Opadavá hortenzie stromečkovitá poměrně rychle dorůstá do definitivní podoby, hustý keř s listy až k zemi má tvar polokoule. Květy jsou nejčastěji bělavé (H. arborescens, H. a. subsp. discolor, H. a. subsp. radiata, H. bělavě zelenými květy. Právě Grandiflora s květenstvím širokým 12 až 18 cm je mezi zahrádkáři nejoblíbenější.
Svou barvu nemění ani podle půdní reakce, jak to známe u hortenzie velkolisté. Po celé léto zahalují rostlinu deštníky bílých květů, který je ještě působivější v kontrastu se sytými zelenými listy. Co ještě potěší? Dekorativní suché plodenství, které můžete na keři vidět dlouho do zimy, působí obzvlášť efektně ojíněné nebo zasněžené.
Nejlépe se jí daří v mírném polostínu, při dostatečné zálivce dobře prospívá i na slunci. Vyhovuje jí bohatá humózní vlhčí půda. Roste také v půdách lehčích, ale přiměřeně vlhkých, naopak v půdách těžších snese i větší sucho. Měli byste jí dopřát více rašeliny a humusu. Nezapomeňte však, že nesnáší vápenité půdy, zálivku tvrdou vodou nebo hnojiva s obsahem vápníku. V našich klimatických podmínkách je otužilá. Netrpí závažnými nemocemi nebo škůdci, a pokud by vám žloutly listy, považujte to za signál nedostatku železa.

Pozor na řez
Hortenzii velkolisté na jaře prospěje, když jí odstřihnete pouze omrzlé konce věví, protože už na podzim zakládá květy. A radikálnějším zásahem byste se pak v létě ochudili o bohaté kvetení. U hortenzie stromečkové je to jinak – u ní se vyplatí každoroční jarní hluboké seříznutí, právě pro podporu kvetení. Tuto hortenzii řežte v březnu, kdy už nehrozí velké mrazy. Nechcete-li ji seřezávat každoročně, určitě zjara aspoň seřízněte kousek nad zemí starší keře, když se začínají rozklesávat. Nebojte se, že vám nepokvete, velmi dobře obrůstá a na rozdíl od hortenzie velkolisté vykvétá i na letošních výhonech. Starší keře se dají opatrně přesazovat a případně také dělit (s dostatečným kořenovým balem a pamatujte na zálivku).
A kam s ní? Keře mohou sehrát roli solitérního prvku v zahradě, ale stejně dobře se budou vyjímat ve skupinách, ovšem také je můžete využít na nižší volně rostoucí živé ploty. Nebojte se kombinovat hortenzii stromečkovou nebo i velkolistou s trvalkami v kontrastních barvách, nádherně vynikne i v trávníku. Opravdu romanticky působí u zahradní zdi a také pěkně oživí v létě poněkud posmutnělé vřesoviště. A kdo chce vyzkoušet svoje zahradnické dovednosti, může ji množit zelenými řízky v červnu až srpnu.

Autor: připravila drakš podle zdroje: www.rostlinamesice.cz
Související články