Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ovoce po ruce

25. července 2008 | 11:11

Vaše zahrádka není velká, a přesto se chcete pustit do pěstování drobného ovoce? Neváhejte! Jde to i tehdy, pokud máte jenom balkon, ale nejen vy můžete zkusit pěstování ovoce v nádobách.

Přestože obchody nabízejí dostatečný sortiment domácího i exotického ovoce, nákup jen těžko nahradí pocit uspokojení, když si můžete utrhnout čerstvé plody.

Nedáte si broskvičku?
Mezi první druhy, které se začaly pěstovat v nádobách, patří vedle jabloní broskvoně. Pro pěstování zpočátku vyberte nádobu o objemu asi 20 litrů a připravte si dostatečně propustný výživný substrát, nejlépe s přimícháním hnojiva s pozvolným uvolňováním živin. Na dno nádoby musí přijít drenážní vrstva. Stromky je vhodné vysazovat na jaře, dobře je sestřihnout a pravidelně zalévat. Dočasně, tedy několik let, lze pěstovat odrůdy Harbinger, Red Haven, Harco, vyplatí se ale zachovat stromek ve tvaru vřetena. Nezapomeňte: Jednou za dva roky byste měli stromek přesadit a vyměnit mu zeminu, pravidelná zálivka během celého roku je samozřejmostí.

Jak se postarat o ostružiník
Potřebuje hlinitou půdu dobře zásobenou humusem, bohatou na živiny, a hodně slunce. To vše lze poskytnout při pěstování v nádobách, nad které připevníte jednoduché konstrukce pro vedení rostlin. Vysazujte jednoleté sazenice. Protože se beztrnné odrůdy ostružiníku množí hlavně odřezky, k výsadbě se používají zejména kontejnerované zakořeněné sazenice s kořenovým balem.Ostružiníky do nádob můžete vysazovat na podzim i na jaře, ale máte-li kontejnerované sazenice, do pěstování se pusťte kdykoliv během vegetace. Po vysazení ostružiník zalijte a výhon seřízněte na 2 až 3 očka. Budete sázet na podzim? Pak přihrňte sazenicím půdu jako ochranu proti vymrznutí. Mezi nejvyhledávanější odrůdy patří Thornfree s velkými sladkokyselými plody a Wilsonův raný se sladkými plody střední velikosti, který je vhodný i do podhorských oblastí.

Multifunkční maliny
Maliník se vysazuje v předjaří, na jaře nebo na podzim. Pro kotejnerované rostliny je nejvhodnější doba březen – duben, ačkoli se kromě mrazivých dnů vysazují po celý rok. Ale rostliny bez kořenových balů je nejlepší vysazovat od srpna do října. Před výsadbou se doporučuje kořeny navlhčit a pro maliník vykopejte výsadbovou jamku velkou 0,3x0,3 m. Kořeny zasypte kvalitní kyprou zeminou. Po vysazení seřízněte sazenici na 2 až 3 očka, a pokud chcete sázet na podzim, přihrňte k ní půdu (jako ochranu před vymrznutím).
A které maliny si vybrat? Hodně oblíbené jsou stáleplodící červené odrůdy jako Heritage, Autumn Bliss a žlutý Golden Bliss. Sladké maliny se sklízejí hlavně ve druhé polovině léta až do zámrazu.

Borůvky na balkoně
Také zahradní (kanadské) borůvky se dají, byť dočasně – asi po dobu 5 let – pěstovat v omezeném prostoru. Na balkoně jim bude vyhovovat mírný polostín, velmi důležitý je výběr zeminy – chtějí 40 až 60 cm hluboký, dobře provzdušněný substrát se stálou vlhkostí a s pH půdy 4,0 až 4,8. Doporučujeme smíchat substrát z humózní zahradní zeminy, borové hrabanky, rašeliny a písku v poměru 1:2:2:1. Nemáte šanci získat borovou hrabanku? Pak si připravte směs složenou ze 4 dílů rašeliny a 1 dílu písku. Nebo si v zahradnických prodejnách rovnou kupte substrát pro vřesovištní rostliny.
Borůvky vysazujte v říjnu až listopadu, nebo na jaře v březnu až dubnu. Podzimní výsadba je vhodnější, protože rostliny přes zimu lépe zakoření (samozřejmě je musíte chránit před mrazem nahrnutím vrstvy hoblin nebo pilin). Osvědčené odrůdy? Raná Goldtraube je nízkého vzrůstu (do 0,8 m) a má menší sladké borůvky, středně raná Bluecrop slibuje bohatou úrodu velkých plodů a navíc jde o nejpěstovanější odrůdu na světě.

Převislé jahody
Nejenže plodí celé léto, ale současně jsou dekorativní, protože vytvářejí kaskádovité závěsy díky postupné tvorbě odnoží. Na všech se brzy tvoří velké a sladké plody.
Kontejnerované sazenice vysazujte po jedné do květináče o průměru 12 cm během celého roku, kromě mrazivých dnů. Nejvhodnější pěstební substrát má mít pH 6,0 a během růstu se doporučuje přihnojovat přípravky se zvýšeným obsahem draslíku. Tyto jahůdky můžete pěstovat dokonce i v dobře větraných místnostech, ale vhodnější je slunné místo nejlépe na balkoně. V tuzemském sortimentu osiv najdete odrůdu Temptation, která kvete bíle. Odrůda Fragoo s růžovými květy se prodává jen v sazenicích.

Trochu jinak: Pepino Gold
Chcete něco méně obvyklého? Zkuste Pepino, které je ideální pro balkony, terasy i okenní parapety. Tato místa mu vyhovují za předpokladu pravidelné vydatné zálivky a častého přihnojování kombinovanými hnojivy.
Pěstební nádoba musí být dostatečně velká, nejméně 30 cm v průměru horního obvodu. Na dno nádoby s otvory dejte alespoň 3 až 4 cm vysokou drenáž jemnějšího štěrku nebo keramzitu. Pepino lze vysazovat i teď v červenci do kvalitní výživné zeminy s přísadou vyzrálého kompostu nebo proleželého kravského hnoje a rašeliny. S přihnojováním začněte asi 3 týdny po výsadbě, kdy už rostlina zakořenila. Vyžaduje dostatek vody, za slunných a horkých dnů chce každodenní zálivku. Pepino v nádobě vytváří převislé výhony, na kterých dorostou žluté plody s fialovými proužky. Chutí připomínají směs hrušky, melounu a ananasu. Další plus? Jde o trvalku, při správné péči bude plodit mnoho let. Spolehlivě přezimuje v bytě, teplota v místnosti však nemá klesnout pod 15 °C. I přes zimu proto vyžaduje zálivku. Pepino se velmi dobře množí řízkováním, nejlépe koncem ledna.

Začínáte s pěstováním v nádobách?
Aby se stromkům dařilo, vyplatí se je jednou za dva roky přesadit, a to vždy do nádoby o něco větší než byla předchozí. Kořeny sestřihněte, například jako u bonsají, a vyměňte zem za novou, opět s přidáním hnojiva. Pozor: stromky v nádobách nesmíte nechat přeschnout. Opatrnost je nutná zejména v případě, že je máte na krytém balkonu, kam na rozdíl od zahrady většinou neprší.
Rostliny pěstované v nádobách také dobře zazimujte. Aby omezený prostor pro kořeny nepromrzl, osvědčuje se podložit nádoby polystyrenem a současně kolem vytvořit polystyrenový obal. A ani v zimě nezapomeňte na občasnou zálivku.

Autor: Ludmila Dušková
Související články