Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Okrasné keře - 2. díl

17. července 2008 | 09:20

Některé kvetou, jiné zdobí jen listem, dorůstají do rozdílných rozměrů, ale v každém případě jsou keře neodmyslitelnou součástí jakékoliv zahrádky.

Mezi nejvyhledávanější patří druhy, které upoutávají svými květy. Využívají se nejen jako solitéry, ale především do skupinových výsadeb. Podle doby kvetení se dají kombinovat, a tak dotvářejí kolorit výsadeb po celý rok.

1. Klokoč zpeřený (Staphylea pinnata)

Jde o keř s lichozpeřenými opadavými listy, rod zahrnuje kolem dvaceti druhů. U nás se dříve velmi hojně pěstoval právě klokoč zpeřený – plody jsou velké nafouklé blanité tobolky s několika velmi tvrdými semeny. Jejich tvar i tvrdost je přímo předurčily do služeb lidstva pro výrobu klokočových růženců. Klokoče nejsou náročné na pěstování, rostou v humózní dobře zpracované půdě a dosahují výšky až 5 m.

2. Ruj vlasatá (Cotinus coggygria)

Má opadavé nedělené vejčité listy, na okraji průsvitné s patrnou žilnatinou. Květy tvoří nadýchané koncové laty, které připomínají chmýří. Dřevo tohoto keře oceňují truhláři. Ruj dobře roste v každé půdě, a to až do výšky 5 m. Právě pro svou velikost dobře sehraje úlohu solitéry, ovšem nemusíte se bát použít ji také do skupinových výsadeb.

3. Zlatice převislá (Forsythia suspensa)

Pochází z Číny, ale oblíbila si ji také celá Evropa. Kvete časně na jaře a dosahuje výšky 2 až 4 metrů. Spolehlivě pokryje dané místo, proto se často využívá i jako živý plot. Jasně žluté, zvonkovité květy působí dekorativně. Kromě zlatice převislé se u nás pěstují také zlatice prostřední a zlatice zelená. Nároky na péči jsou shodné – nenáročné druhy lze pěstovat i na horších půdách.

4. Weigelie zahradní (Weigela florida)

Vytváří rozložité keře, v koruně mnohem širší než u země, vysoké 2 až 3 m. Weigelie jsou nenáročné a bude se jim dařit v každé poloze, ale pozor - v mrazivých zimách mohou namrznout. Šlechtitelé už vypěstovali řadu kultivarů rozdílných barvou (od růžové po červenou) a velikostí trubkovitých květů. Weigelie kvete od května do června, ovšem v září často znovu nakvétá.

 

Autor: Ludmila Dušková
Klíčová slova: hobby, zahrada, okrasné keře, seriál, keře
Související články