Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zahrada v červenci

30. června 2008 | 14:44

Léto už je v plném proudu. Meteorologové nám slibují červenec plný tropických  dní, ale i bouřek a přívalových dešťů. My pro vás máme pár tipů, jak se připravit a co je třeba v tomto měsíci na zahrádce udělat.

1. Co způsobuje hořkou pihovitost jablek?
Nedostatek vápníku. Náchylné jsou především odrůdy Coxova reneta, Dukát, Šampion a Rubín. Stromy s častým výskytem pravidelně zavlažujte, pozor na přehnojení dusíkem a draslíkem. Od počátku července ve dvoutýdenních intervalech aplikujte 4 až 6 dávek ochranného přípravku, například Wuxal Kalcium.

2. V červenci je vhodná doba pro vysévání pekingského a čínského zelí.
Pekingské zelí tvoří pevnou hlávku, čínské zelí hlávku nemá – skládá se z různě rozevřených růžic listů (viz foto). Můžete je pěstovat po všech druzích zeleniny. Semínka vysévejte ve špetkách, po vzejití vyjednoťte na jednotlivé rostliny se sponem 40x40 cm.

3. Pokud je červenec chladnější a vlhčí, vadí to suchomilným cibulovinám.
Mohou snadno vyhnívat. Proto tyto cibuloviny (jde o většinu narcisů a kosatců) vyndejte ze země nebo přikryjte pařeništním oknem, sklem, případně fólií, aby krycí materiály neležely přímo na zemi a povrch půdy dobře vysychal.

4. V tuto dobu se dobře množí jehličnany.
Odeberte řízky ve velikosti 10 až 15 cm, odtrhněte je i s patkou – zatrženou částí stonku v místě přirůstání k větvičce. Do boční dřevité části řízku nožíkem vyhlubte zářez tak, aby se odkryla zelená dužnina stonku. Tím podpoříte rozvoj dřevitých pletiv. Řízek zasaďte do zakořeňovacího substrátu a vrchol mírně zakraťte, aby se omezil výpar. Dbejte na vysokou půdní i vzdušnou vlhkost.

5. Pažitka potřebuje po každém seříznutí nejen hodně vody, ale i živin.
I když nať právě nevyužíváte, vyplatí se její pravidelné sestřihávání ještě před nasazením poupat. Po seříznutí, které se provádí asi jednou za 14 dní, použijte pro přihnojení přípravek s vyšším obsahem dusíku.

6. Rané odrůdy mrkve můžete vysévat ještě v červenci.
Vybírejte si druhy s krátkým až středně dlouhým kořenem, například Rondo, Mignon nebo Jitku F1. Od vzejití do sklizně potřebují vegetační dobu 75 až 95 dní. Ještě v říjnu se tak dočkáte plnohodnotné úrody kvalitních kořenů, které se dají výborně uskladnit.

7. Pozorujete na listech žloutnutí a žilnatina zůstává sytě zelená?
Většinou jde o projev chlorózy – žloutenky listů z nedostatku železa, hořčíku a síry. Nejčastěji to lze vidět u broskvoní, maliníku, jahodníku, okrasných dřevin… Tuto fyziologickou poruchu odstraníte postřikem na list přípravky Fytovit nebo Tekuté železo.

8. Rododendrony jsou po odkvětu.
Vyplatí se odstranění odkvetlých seschlých květenství, přispějete tím k rozvoji rašících pupenů, ze kterých příští rok budou nové květy. Vylamujte je ale opatrně, abyste nepoškodili mladé výhony. Určitě je neházejte na zem, za vlhkého počasí by pod keři mohly zahnívat a stát se příčinou napadení keřů houbovými chorobami, nejčastěji plísní šedou.

Autor: Ludmila Dušková
Související články