Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Užiteční pomocníci

18. června 2008 | 13:10

Škůdci na zahradě často dohánějí pěstitele k rychlé akci – hned sahají po chemických přípravcích a vytrvale postřikují každý koutek. Jenže tím likvidují i přirozené nepřátele těchto škůdců, a to je škoda!

Každému zahrádkáři se vyplatí vytvářet prostředí vhodné pro rozvoj přírodních pomocníků, protože ti dokážou zaútočit na skutečné škůdce intenzitou desítek litrů chemických látek.

Nedejte na první dojem
Ropucha obecná (Bufo bufo) je velká a neohrabaná žába. Dospělé samice dorůstají délky až 12 cm, samci jsou většinou menší (9 cm). Rozmnožují se ve vodních nádržích, lesních rybníčcích, bažinách, příležitostně i v potocích a menších říčkách, proto bychom měli tato místa pomáhat udržovat v jejich tradiční podobě. Ropucha migruje na velké vzdálenosti a s výjimkou období rozmnožování žije i daleko od vody, takže se může dostat i na vaši zahradu.

Čím je užitečná: Převážně se živí červy (a tím snižuje červivost jablek, hrušní i třešní), plži a hmyzem, který loví zejména při nočních toulkách.

Užitečné a půvabné
Slunéčko sedmitečné (Coccinella septempunctata) pozná i žák první třídy, ale jeho larvu nebo kuklu snadno zaměníte za larvu celé řady škůdců. Proto než se pustíte do likvidace domnělých škůdců, raději je důkladně zkontrolujte. Nepohyblivé kukly bývají pestře zbarvené, některé mohou připomínat larvu mandelinky bramborové a najdete je "připevněné" na rostlinách. Larvy jsou protáhlé, různě zbarvené.
Slunéčkům se bude na vaší zahradě líbit, když pomůžete zachovat hlavně jejich zimoviště, do kterých se na podzim houfně stěhují. Proto se vyplatí neodstraňovat staré stromy, remízky a nekultivované okraje pozemků.

Čím je užitečné: Slunéčka jsou ohromnými konzumenty mšic, ať již jako larvy, nebo posléze i dospělci. Nezapomeňte: mšice škodí ovocným stromům, ale velkou "paseku" svým sáním způsobují na brukvovité zelenině a nepohrdnou ani letničkami i trvalkami.

Vysaďte si vlastní ochranku

Některé pomocníky nenajdete v přírodě, ale musíte je uměle vysadit. Jako například dravého roztoče Phytoseiulus persimilis, který likviduje škodlivé svilušky ve skleníkových kulturách zelenin (teď je lze aktuálně využít ve sklenících s okurkami), v bytech i zimních zahradách. Roztoči čichem vyhledávají svilušky, pak je napadnou a vysají (jeden roztoč dokáže zlikvidovat desítky svilušek). Dostanete je ve specializovaných zahrádkářských prodejnách.

Proč chránit roupce
U tohoto hmyzu jsou nápadné polokulovité oči a dopředu trčící bodcovité ústrojí. Dravé larvy roupců (Asilidae) žijí v půdě, písku, ve dřevě pařezů i v tlejícím listí, na kterém si pochutnávají. Právě z těchto úkrytů rychle vyrážejí za svou kořistí, do které vrážejí svůj sosák, a ač to nevypadá pěkně, prostě ji vysají.

Čím je užitečný: Potravou roupců je různý hmyz jako například mouchy, motýli bělásků (postrach květáku nebo zelí, u kterých housenky běláska mohou totálně sežrat listy).

Proč si pavouci zaslouží péči
Přestože u většiny čtenářek asi nezabodují, protože se jich bojí a také jim vadí pavučiny, nechte je žít. Navíc řada pavouků neleze po zdech, ale "vegetuje" jen na zemi. Pomineme-li splétání pavučin, patří k nejužitečnějším lovcům škůdců. Přestože je provází celá řada mýtů o jejich negativním vlivu na člověka (například: Pavouk křižák ve stavení vnáší vždy smrti běsnění). Ale ani jedna z pověr není pravdivá, pro lidi jsou naprosto neškodní. Místo likvidace jim zkuste vytvořit vhodné podmínky v podobě nastýlání půdy nebo kamenných zídek.

Čím jsou užiteční: Chytají mouchy, mšice, mery, ploštice, křísy i housenky obalečů. Například nymfa mery ničí květy jabloní neb hrušní sáním a obaleč, nejvýznamnější škůdce jádrovin, má za následek i druhotnou infekci moniliovou hnilobou v místě vpichu do plodu.

Malí, ale šikovní
Zlatoočka patří mezi blanokřídlý hmyz a jsou vybavena průsvitnými křídly a zlatými očky. Líhnou se z vajíček, která jsou připevněna na stopkách uchycených pod listy a na větvičkách. Jedna larva zlatoočka sežere 200 až 5000 škůdců. Dospělé zlatoočky přezimují ve skladištních a zahradních domcích. Zlatoočka patří k výborným přirozeným predátorům, kteří dokážou udržet populace škůdců na přijatelné hladině.

Čím je užitečné: Likvidují krvavé mšice, svilušky i štítenky. Sviluška je postrachem pěstitelů okurek, protože svým sáním plody velice rychle zdecimuje, a štítenky ničí kvalitu úrody hlavně jádrovin.

Pestrobarevné krásky
Dravé larvy pestřenek (Syrphus vitripennis) jsou užitečné během celého vegetačního období. Larva se vyvíjí 8 až 15 dní a během této doby spotřebuje 400 až 700 mšic.V dospělosti jsou pak důležitými opylovači užitkových (hrách, fazole, jabloně, třešně) i okrasných (okrasný mák, řeřicha, petúnie) rostlin. Vyplatí se chránit místa přirozeného výskytu pestřenek, hlavně na divoce rostoucích rostlinách, které jsou hostiteli desítek druhů mšic, ovšem těch, co neškodí hospodářsky významným kulturním plodinám.

Čím je užitečná: Napomáhá regulovat populace mnoha škodlivých druhů mšic (vysávají listy růží, paprik i artyčoků) i jiného stejnokřídlého hmyzu.

S chemií opatrně

V poslední době se zjistilo, že ježci (tradiční "konzumenti" plžů) začínají ztrácet zájem o slimáky. Příčinou může být použití nadměrného množství přípravků pro likvidaci plžů, protože chemií otrávený plž je jedovatý i pro ježka. Další důvod, abyste chemické ochranné prostředky na zahradě používali střídmě a s rozvahou. Nezapomeňte, želikvidací plžů ježci zabraňují spásání listů salátu, kadeřávku, mangoldu, ale i karafiátů, denivek nebo pivoněk.

Ježci v poslední době začínají o slimáky ztrácet zájem.
Autor: Jan Kopřiva

Autor: Jan Kopřiva
Související články