Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Původ pivoněk

Plnokvětá pivoňka byla do střední Evropy dovezena ze Španělska.
16. června 2008 | 10:08

Tradiční venkovské zahrádky neodmyslitelně zdobí také květy pivoněk (Paeonia), které se v našich zahradách pěstují už od středověku.

Původně pivoňky hrály roli léčivé rostliny a pěstovaly se v klášterech, brzy však zdomácněly i mezi poddaným lidem. Dokonce už ve středověku se vědělo o několika okrasných formách, včetně plnokvěté pivoňky lékařské. Svědectví o jejím pěstování najdete i ve známém Matthioliho herbáři z roku 1554, kde se uvádí, že plnokvětá pivoňka byla do střední Evropy dovezena ze Španělska a tenkrát šlo o poměrně drahou rostlinu.

Plnokvětá pivoňka byla do střední Evropy dovezena ze Španělska.
Autor: Plant Publicity Holland (www.rostlinamesice.cz)

Pivoňka však rychle zdomácněla a stala se jednou z trvalkových stálic. Nový impuls ve šlechtění bylinných pivoněk představoval dovoz asijských hybridů pivoňky čínské na konci 18. století. Její první odrůdy pěstované v Evropě se staly hitem – kultivary pivoňky čínské se totiž lišily barvou i tvarem květů od původních evropských rostlin. Začátkem 19. století se mnoho okrasných školek ve Francii, Belgii, Holandsku i Anglii začalo věnovat šlechtění těchto keřů a mnohé odrůdy se dochovaly dodnes.

Náš tip:

Na skalkách a jako lemy záhonů se často pěstuje Paeonia tenuifolia s jemnými, kopru podobnými listy a jedním tmavě červeným květem.Pochází z Balkánu a východní Evropy a v přírodě je vzácná. Určitě vás ale zaujme i pivoňka mlokosevičova (Paeonia mlokosewitschii) původem z Kavkazu, protože žlutá barva jejích květů je na pivoňky vskutku neobvyklá.

 

Autor: zdroj: Plant Publicity Holland (www.rostlinamesice.cz)
Související články