Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chutná rajčata

Už při výběru a výsadbě rajčat dobře zvažte, pro kterou odrůdu se rozhodnete.
11. června 2008 | 12:36

Patří u nás k nejoblíbenější a nejvíce pěstované zelenině. Poradíme vám, jak si vypěstujete voňavé a chutné plody.

Už při výběru a výsadbě rajčat dobře zvažte, pro kterou odrůdu se rozhodnete. Mnoho odrůd se hodí na pěstování pouze ve sklenících nebo na zastřešeném záhoně na rajčata. Bez ochrany před větrem a deštěm je snadno napadne hniloba nebo jiné choroby.

Správné pěstování

Předpěstované sazeničky vysazujte ven až po prvních mrazech. Zeminu udržujte rovnoměrně vlhkou a pravidelně ji hnojte malým množstvím speciálního hnojiva. Při větším množství vody a hnojiva se úroda sice zvýší, ale plody budou bez vůně.
Rajčata vždy sázejte po jednom. Co nejdříve odstraňte malé lístečky vyrůstající na hlavním a bočním stonku, u balkonových a keříkových rajčat můžete zaštipování vynechat. Hlavní střední stonek obtočte kolem ocelové nebo hliníkové tyčky (nejlépe spirálově). Dávejte pozor, aby se přitom nezlomila špička rostliny.

Mnoho odrůd se hodí na pěstování pouze ve sklenících nebo na zastřešeném záhoně na rajčata.
Autor: Michal Protivanský, SHUTTERSTOCK.COM

Zařezávat nebo ne?
I pozdě v létě byste měla na doporučované zařezávání rajčat zapomenout. Raději odstraňte výhonky, ze kterých později vyrostou plody od šestého větvení výše a nechte rostlinku dále nerušeně růst. V opačném případě se vám může stát, že zelené plody v dolní části rostliny už vám nedozrají.

Sázení: Rostliny zasaďte do takové hloubky, aby kořeny byly pokryté minimálně 5centimetrovou vrstvou zeminy. Důvod? Na stonku nad kořeny se někdy začnou tvořit další kořínky a ty odebírají z půdy vodu a živiny.

Zalévání: Rajčata zalévejte za suchého počasí každé 2–3 dny. Přitom však nikdy nelijte vodu přímo na listy, zalévejte zásadně ke stonku. Také dávejte pozor, aby zemina v rajčatovém záhoně neztvrdla.

Žlutá, červená nebo zelená?
Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte někdy zasadit různé druhy rajčat jako například žlutá rajčata, šťavnaté žluté hruštičky nebo hroznová rajčata. Na trh opět přicházejá druhy neobvyklých tvarů.

Už při výběru a výsadbě rajčat dobře zvažte, pro kterou odrůdu se rozhodnete.
Autor: Michal Protivanský, SHUTTERSTOCK.COM

Autor: bm, mif, jon
Související články