Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Když není místa nazbyt

10. června 2008 | 10:31

Ani majitelé menších zahrádek nemusí zůstat ochuzeni o radost z výpěstků nebo krásně kvetoucích rostlin. Nynější nabídka na trhu totiž pamatuje i na pěstitele, kteří mají prostor jako dlaň.

Z čeho můžete vybírat? Hned z několika druhů zelenin i květin. Rostliny jsou kompaktního vzrůstu a hodí se nejen na záhony, ale také pro osazování nádob na terasách a balkonech. Všechny mají jedno společné – pěstují se z výsevů. Pro rychlejší růst a uspokojivé vzcházení se vyplatí rostliny předpěstovat, u některých druhů je vhodný i přímý výsev. Sazeničky se rovněž dají koupit, což ocení všichni bez možnosti předpěstování.

Květinové tipy pro radost

Ostálka lepá Zinnita (Zinnia elegans) je zakrsle rostoucí pomponkovitá květina, která dorůstá do výšky 15 až 20 cm. Prodává se ve směsi barev a užijete ji do nádob i na okraje záhonů. Předpěstované rostliny vysazujte na stanoviště od konce května. Rostliny jsou totiž velmi choulostivé na mráz a pozdní jarní mrazíky by je mohly poškodit. Na dobré výsledky se ovšem můžete spolehnout i při výsevu semen v dubnu a květnu přímo na záhon. Chcete, aby ostálka Zinnita u vás kvetla na podzim? Pak ji vysejte v červnu přímo na místo. Nezapomeňte: tyto mini krásky chtějí slunné stanoviště s velmi dobrou propustnou půdou s dostatečnou zásobou živin.

Třapatka srstnatá Toto mix (Rudbeckia hirta) se pěstuje v několika odstínech žluté, oranžové a hnědé. Květy připomínající jiřiny jsou ale jednoleté. Použijte předpěstované rostlinky, které nejsou náročné na stanoviště a navíc zkrášlí nejen zahrádku (dlouho vydrží ve váze). Třapatka Toto vyžaduje včasný výsev, protože od výsevu do kvetení potřebuje 3 až 4 měsíce. Pak ovšem kvete nepřetržitě až do října. Rostliny mohou i bohatě semenit a často se stane, že osivo "přeleží" přes zimu a následující rok najdete mladé rostliny na místech, kde předtím nebyly. Dorůstá do výšky 30 až 40 cm.

Proč nepřehlédnout mračňák Bella (Abutilon x hybridum hort.), kterému se také říká podslnečník, dosahující výšky 35 až 45 cm? Bohatě větvící rostliny kvetou už 12 týdnů od výsevu od jara do podzimu a listy podobné javoru daly této rostlině lidový název domácí javor. Mračňák chce světlé, slunné, ale před poledním sluncem a příliš silným větrem chráněné stanoviště. V létě vás potěší venku, na zimu ho přeneste do chladné světlé místnosti s teplotou 10 až 15 oC (v tomto období také méně zalévejte). Každým rokem na jaře doporučujeme provést zpětný řez – zakrácení výhonů skoro na polovinu. Ořezané větvičky lze použít na množení a po zakořenění přesaďte rostlinu do výživného substrátu s pH 6,5.

Nebojte se kombinací

Na mini zahrádce nebo balkonu i terase platí možnost kombinace zeleninových a květinových druhů. Bez obav můžete pěstovat rajčata spolu s ostálkami nebo kukuřičku vedle třapatek. Na velké ploše by podobné kombinace vypadaly neuspořádaně, ovšem na malém prostoru to nevadí – vždyť používáte omezený počet rostlin.
Navíc zeleninu a květinu lze pěstovat společně s ovocnými kultivary. Vysloveně pro tyto účely se nabízí drobné ovoce jako angrešt, rybíz, maliny nebo ostružiny, v truhlících a jiných nádobách zase jahody. Musíte ale počítat s nižší životností takto pěstovaných druhů vzhledem k omezenému prostoru pro kořenový systém. Podmínkou úspěšné sklizně je pak pravidelné hnojení a zálivka.

Na čem si pochutnáte
Ze zelenin dorůstajících mini rozměrů doporučujeme několik druhů, vybírejte!

Salátová řepa Pablo F1 je hybridní odrůda, která připomíná přerostlé ředkvičky (bulvy mají v průměru 3 až 4 cm). Bude vám chutnat i za syrova, přestože se využívá hlavně pro konzervaci do sladkokyselého nálevu. Vysévat ji lze postupně až do července vzhledem ke krátké vegetační době.

Mini kukuřička Multina F1 poroste do výšky 1m, palice určené ke sklizni jsou drobné a dlouhé do 10 cm. Z jedné rostliny byste měli sklidit 5 klásků. Oceníte jemnou, sladkou chuť, ovšem stejně tak můžete kukuřičky naložit. Potvrdíte názor, že svou jemností mnohdy předčí sterilované okurky?

V sortimentu mini odrůd nechybí ani sladká karotka Mignon, její kořeny se sklízejí, jakmile dosáhnou délky kolem 5 cm. Mrkvičky, vzhledem ke krátké vegetační době, nenapadá pochmurnatka mrkvová a vůbec se chlubí vynikajícím zdravotním stavem. Můžete je hned sníst, nakládat nebo zamrazovat. Mignon vysévejte přímo do půdy od dubna do června, do řádků vzdálených od sebe 20 až 25 cm. Rostlinky se jednotí na 3 cm od sebe.

Střídání stráží

Výhoda osazování malého prostoru? Můžete rychle obměňovat pěstované druhy. Cibuloviny tak střídají dvouletky, následují letničky a trvalky. Zahrádku rovněž snadno přizpůsobíte i jednotlivým ročním obdobím

Labužníkům i dětem jistě přijde vhod paprika Hamík, dlouhá 5 až 6 cm a široká 2 až 3 cm. Plody se konzumují nebo sterilují celé v době, kdy mají sytě oranžovou barvu. Jen v nejteplejších oblastech lze tuto papriku vysadit venku, většinou se předpěstovává ve fóliovnících nebo sklenících.

A milovníci rajčat si určitě vyberou odrůdu Bejbino F1, kvůli velké úrodě tohoto koktejlového rajčete určeného hlavně pro polní pěstování ve všech klimatických oblastech. Máte jen balkon? Nevadí, i tady se dá Bejbino F 1 vypěstovat. Sklízet budete plody o velikosti 2 až 3 cm a o hmotnosti 30 až 40 g. Dobrou chuť!

 

Autor: Ludmila Dušková
Klíčová slova: hobby;zahrada;pěstování;
Související články