Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zahrada v červnu

3. června 2008 | 11:00

Léto už je pomalu tady. Meteorologové nám slibují měsíc plný slunečných dní. My pro vás máme pár tipů, jak se připravit a co je třeba v tomto měsíci na zahrádce udělat.

♦ Studená voda z vodovodů je pro okurky učiněný jed. Ale také ostatním druhům teplomilné zeleniny (papriky, melouny, lilky a rajčata) škodí. Postarejte se, abyste měli v nádobách dostatek odražené vody, zahřáté sluníčkem. Studená voda je doslova tabu pro polední zálivku v parných dnech.

♦ Přírůstky trávy jsou teď největší. Máte větší pozemek a nemůžete ho pravidelně sekat? Využijte mulčovač – robustní žací ústrojí na samochodném stroji, kde rotující nůž trávu usekne, rozdrtí a zbytky rovnoměrně rozhodí (slouží jako organické hnojivo). Na rozdíl od klasických rotačních sekaček mulčovač zvládne i vysokou přerostlou trávu.

♦ Červen je ideální pro výsev okrasné kapusty. Kromě atraktivního vzhledu vás potěší, že se pěstují na záhonech celou zimu, snesou mráz a na podzim s příchodem chladného počasí se listy a celé růžice vybarvují doběla, dorůžova nebo dočervena.

♦ Kdo pěstuje brambory, zná zákeřnou mandelinku – její larvy spásají listy brambor a při přemnožení zlikvidují během několika dnů celé rostliny. Proto byste tradiční zeleninu neměli pěstovat na stejném místě. Každý rok ho střídejte. Pro aplikaci přípravků Calypso 480 SC, Nurelle D nebo Mospilan 20 SP doporučujeme zvolit dobu maximálního líhnutí larev.

♦ Okrasná cibulovina Galtonia se předvádí v plném květu – vytváří stvol s postupně nakvétajícími bílými zvonky. Pro prodloužení doby potřebuje polostinné místo s dobrou zásobou živin a s dostatkem vláhy. Cibulky se v zemi dělí, proto po odkvětu rostlinu vyjměte, dceřinné cibulky oddělte, uskladněte a s výsadbou počkejte na příští jaro.

♦ Hlídejte venkovní teplotu. Jakmile stoupne nad 25 ºC, nesmíte používat chemický postřik na ochranu rostlin. Může totiž dojít k poškození zdraví při jeho odpařování. Navíc přípravky se velmi rychle vypařují, a tím se snižuje jejich účinnost, případně byste mohli popálit nejen listy, ale i plody.

♦ Chcete, aby příští rok měly tulipány krásné velké květy? Pak odkvetlé cibule vyryjte ze země. Uskladněte je v lískách v tenké vrstvě a na podzim znovu vysaďte. Cibule tulipánů vytvářejí dceřinné cibulky, které jsou malé. Ty vytřiďte a vysaďte odděleně od velkých. Až dorostou do potřebné velikosti, začnou kvést.

♦ Až sklidíte jahody, zkontrolujte listy. Nevidíte-li na nich drobné bělavé a ohraničené skvrny, jde o bílou skvrnitost jahodníku. Tohoto houbového onemocnění se ale netřeba příliš obávat. Listy jednoduše posbírejte a spalte. Likvidujte je bezprostředně po sklizni, aby nové listy stačily do zimy dobře narůst (jsou totiž přirozenou ochranou srdéček proti mrazům).

Autor: Ludmila Dušková
Klíčová slova: blh;hobby;zahrada;červen;
Související články