Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velký zahradní kalendář

24. dubna 2008 | 07:21

Pro naše čtenářky, které rády zahradničí, máme pár tipů, jak úspěšně zasít, ošetřit a sklidit plody svého celoročního úsilí

Zahradničíte rádi? Máme pro vás pár tipů, jak úspěšně zasít, ošetřit a sklidit plody svého celoročního úsilí.



Květen Po "třech zmrzlých", tedy po 14. květnu už se nemusíte obávat nočních mrazíků a můžete dát ven i květiny citlivé na mráz. Je třeba zasít kukuřici, podepřít hrášek, protřídit zasetou zeleninu a okopávat mezi řádky, abyste zabránila růstu plevelu. Nastal čas zasít okurky, fazole, kopr, pórek... Vysazují se sazeničky určené k letnímu sběru. A začíná čas balkónových květin. Květy rododendronu opatrně odstřihněte. Dřevo poškozené mrazem a brzy kvetoucí rostliny prořežte.
Zahrádkaření podle data * Okrasné rostliny - 13. 5. je vhodný den k sázení květin do květináčů. * Bylinky a saláty - 15. 5. až do odpoledne můžete zastřihnout bylinky v květináčích, aby dobře rostly. * Kořenová zelenina - 28. 5. bude dobře, když kořenovou zeleninu pohnojíte. * Plody - 16. 5. vysaďte zeleninu jako například kukuřici, okurku a tykev. TIP: Abyste měla během sezóny neustále přísun čerstvé zeleniny, můžete až do konce léta sít vždy s určitým časovým odstupem některé druhy zeleniny - například jarní cibulku, ředkvičky a špenát.

Červen Nastává hlavní sezóna zeleně, kdy je třeba zalévat, protrhávat plevel a sbírat bobulovité ovoce. Nezapomeňte na zálivku! Odkvetlé rostlinky ve skalce lze ostříhat, můžete zasít poslední fazole a mrkev. Rajčata pravidelně zaštipujte. Odkvetlé květy odstraňte. Sbírejte plody z keříků, můžete přes ně přehodit síťky proti ptákům. Na místa, kde už jste sklidila, můžete zasít např. salát, aby půda neležela ladem.
Zahrádkaření podle data * Okrasné rostliny - 19. 6. je vhodný den k sázení cibulek květin kvetoucích na podzim. * Bylinky a saláty - 20. 6. a 21. 6. jsou ideální dny pro setí listové zeleniny. Koření - jako například tymián - můžete sít přímo do půdy. * Kořenová zelenina - 15. 6. a 16. 6. vytrhejte plevel a nakypřete zeminu v záhonech. * Plody - 13. 6. je skvělým dnem k setí červené řepy. Do poloviny června můžete zasadit i celer.

Červenec A je tady vrchol léta, kdy je potřeba pomalu začít myslet na podzim. Doba pro rozmnožování jahod (výhonky), zařezávání živého plotu a stromů. Až do poloviny měsíce můžete hnojit růže. Obsypané stromy podepřete. Na konci měsíce už můžete začít zasévat podzimní a zimní zeleninu, např. fenykl, čekanku a špenát. Odkvetlé trvalky ostříhejte. Důležité je ranní a večerní zalévání zahrady a květin na balkoně.
Zahrádkaření podle data * Okrasné rostliny - 23. 7 a 24. 7. se hodí pro řez květin do vázy, hnojení a zalévání balkónových květin. * Bylinky a saláty - 25. 7. přímo ideální den k setí ledového salátu. * Kořenová zelenina - od 13. 7. do 15. 7. byste měla pohnojit půdu, kde pěstujete kořenovou zeleninu. * Plody - 10. 7. je třeba zasít ředkvičky.

Srpen Čas sběru: pěstitelé si užívají ovoce a zeleniny z vlastních zahrádek. Heslo měsíce zní: Sbírat! Odkvetlé stonky na keřících odstraňte a z vydařených si schovejte semínka. Udělejte "letní pořádek" - z bobulovitých keříků odstraňte staré větvičky a přezrálé ovoce. Doba vhodná k vysazování jehličnanů. Do konce měsíce vysaďte do záhonů i předpěstovaný letní salát a na rajčatech odstřihněte nové květy.
Zahrádkaření podle data * Okrasné rostliny - 2. 8. odkvetlé květiny v květináči odstraňte a semínka si uschovejte. * Bylinky a saláty - 4. 8. a 15. 8. jsou vhodné dny pro setí ledového salátu. * Kořenová zelenina - období 9. 8.-11. 8. je vhodné k péči o půdu. * Plody - 24. 8.-25. 8. jsou dny ideální pro sběr ovoce.
Září Přichází podzim, je čas sázet cibulky. Sběr ovoce je v plném proudu. Už můžete začít sázet první cibulky na jaro. Všeobecným pravidlem pro podzimní výsev je, že semena nesmí vyklíčit před příchodem prvních mrazů. Suchým nebo mírně napučeným semínkům mráz neuškodí. Také úrodu zeleniny pěstitelé sklízejí o sto šest: cukety, baklažán, papriky, fazole... Na uvolněné záhonky můžete zasít zelené hnojivo - vikev, hořčici nebo jetel. Z rajčat oberte zelené plody a nechte je dozrát doma. Nyní je načase naposledy ostříhat živý plot.
Zahrádkaření podle data * Okrasné rostliny - 25. 9. a 26. 9. rozdělte keříky, přesaďte je a ty rozkvetlé prořežte. * Bylinky a saláty - 10. 9. a 11. 9. jsou dny vhodné k sázení jehličnanů. * Kořenová zelenina - 5. 9.-7. 9. je vhodné období pro sběr kořenové zeleniny. * Plody - 21. 9. byste měla sebrat zralé ovoce, vydrží pak obzvlášť dlouho.

Říjen Přestěhujte rostliny do zimoviště. Už začínají hrozit první mrazivé noci. Jiřiny, gladioly a begónie vyrýpněte ze země a uskladněte je. Letničky vytrhejte a kompostujte. Opěry na rajčata a fazole vytáhněte a vyčistěte řádky. Zimní zeleninu přikryjte netkanou textilií (je k dostání v zahrádkářských potřebách). Ze stromů brzy opadají první listy - shrábněte je a přikryjte jimi ostříhané keříky růží a hortenzií. Rostliny v květináčích stěhujte do domu. Je čas na sázení ovocných stromů.
Zahrádkaření podle data * Okrasné rostliny - 23. 10. a 24. 10. je vhodná doba k zazimování rostlin v květináčích. * Bylinky a saláty - 7. 10. a 8. 10. nastal čas přesadit a rozdělit nekvetoucí keříky. * Kořenová zelenina - 30. 10. a 31. 10. je období posledního sběru kořenové zeleniny. * Plody - 27. 10. a 28. 10. jsou vhodné dny k vysazování ovocných stromů.

Listopad Sklizeň vrcholí a na pěstitele čekají poslední práce před zimní přestávkou. Místa, ze kterých jste sklidila plodiny, je třeba zorat nebo zrýt, roznést kompost po zahradě, shrabat listí, na začátku měsíce naposledy posekat trávník. Začátkem měsíce můžete ještě sázet růže. Před prvními mrazíky nezapomeňte odstavit a vypustit potrubí zavlažovacího systému.
Zahrádkaření podle data * Okrasné rostliny - 10. 11. a 11. 11. je čas zazimovat citlivé keříky. * Bylinky a saláty - 12.11. a 13. 11. vhodné dny pro péči o zelenou a růžičkovou kapustu. * Kořenová zelenina - 16. 11. kompost zaplňte především listím a odpadem ze zahrady. * Plody - 24. 11. a 25. 11. je vhodné zasadit ovocné stromy a prořezat je v době, kdy ještě nemrzne.

Tipy na výsev Semena zamíchejte do lepidla Některá semena potřebují hodně vlhkosti k tomu, aby naklíčila. Smíchejte je s lepidlem na tapety, směs dejte do pytlíčku, odstřihněte růžek a můžete směs vymačkat do řádku. Celulóza v lepidle se postará o dostatek vláhy, která je potřebná zejména krátce po výsevu. Správný termín V době výsevu by zem neměla být příliš mokrá. Jak zjistíte, že je vhodná k osetí? Vezměte zeminu do dlaně a stiskněte ji - pokud se nevytvoří hrudka, má zemina správnou vlhkost.

Zahrádkářská sezóna začíná! O tom, jestli budete mít letos bohatou úrodu, se rozhoduje právě nyní Nyní je ten správný čas připravit balkon a zahradu na léto. Dejte si záležet, protože výsledky vašeho snažení se stanou vaší nezaměnitelnou vizitkou. Správný výběr zeminy a půda bohatá na živiny podporují růst a kvetení rostlin po celý rok. Zkušení pěstitelé vědí, že jen samotné zalévání nestačí. Každý zahrádkář si opakovaně klade následující otázky: Je třeba kypřit ještě jednou? Ne. Kypření by poškodilo už vytvořenou strukturu půdy. Na jaře se povrch záhonu jen nakypří (5 cm), tím se vlhkost dostane do půdy. Můžete do ní případně zapracovat ještě tenkou vrstvu kompostu. Poté je vhodné nechat zem 2-3 týdny "odstát". Těsně před sázením nebo setím rostlin ještě urovnejte zem hráběmi. Jakou zeminu dát do květináčů? Ve specializovaných obchodech pro zahrádkáře najdete správnou směs pro téměř každou rostlinu. Živiny jsou v ní přizpůsobené potřebám každé rostliny. Existují například buková zemina, květináčová zemina, zemina na rajčata atd. Ale pozor: jestliže připravujete směs zeminy sama, mějte na paměti, že velké množství kompostu může způsobit vysokou slanost půdy. Což je nežádoucí. Co je zelené hnojivo? Patříte-li ke zkušeným zahrádkářům, určitě jste vloni na podzim nezapomněla po prvním sběru plodin zasít na uvolněná místa hořčici, jetel nebo vikev. Půdu chrání a zlepšují. V zimě tyto rostlinky odumřely a na jaře se v podobě hnojiva dostávají do země. Je nutné hnojivo jako první pomoc pro začátek? V zemině pro květiny už hnojivo je. Kdyby ho bylo mnoho, mohly by se poškodit křehké kořínky rostlin. Ovšem zelenina, jako jsou například tykve, celer či rajčata, snesou velkou porci kompostu.

Sázejte jako profesionál Balkónový truhlík plný bujných květin - s naším plánem na sázení a se správnou zeminou se vám to zaručeně podaří. Květiny v truhlících na balkóně kvetou daleko hustěji, když se správně zasadí. Nejdříve dejte na dno květináče střep, abyste zakryla otvor, kterým se reguluje vlhkost zeminy v květináči. Pak dno vyložte kamínky. Zeminu smíchejte s hnojivem (asi 1 lopatku), poté na kamínky vysypejte zeminu. Pozor: květináč naplňte pouze do dvou třetin, aby zbylo místo i na květinu. Opatrně vyndejte květiny z plastových květináčů a s pomocí vidličky uvolněte spleť kořenů. Potom květiny přesaďte do nového květináče tak, aby zemina vyplnila veškerý prostor a nikde nezůstaly žádné dutiny. Nakonec dobře zalijte.
Květinový plán Květiny na balkóně si snadno mohou navzájem překážet. Můžete tomu zamezit, zasadíte-li keříkovité, husté rostliny do středu nádoby, ty plazivé na kraj a vysoké dozadu. Například: Keříkovité kopretiny Převislé petúnie Převislé zvonky Vysoké hřebíčky

Související články