Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kvůli znečištění přírody přestávají květiny vonět!

Vyjadřujete své myšlenky a pocity pomocí květin?
25. června 2009 | 16:52

Rádi přivoníte při procházkách přírodou ke květinám? Pak se jejich vůně pořádně nabažte! Možná již brzy přijde chvíle, kdy přestanou úplně vonět.

Znečištění přírody totiž rok od roku snižuje intenzitu vůně květin a zároveň zrychluje počet včel, motýlů a dalšího hmyzu. Za vše mohou elektrárny a přibývající počet automobilů, míní odborníci z University of Virginia.

Problém se přitom netýká pouze některých oblastí, ale prakticky celého světa – od Kalifornie až po Nizozemí, tvrdí vědci. To také vysvětluje fakt, že klesá počet opylovačů, například včel. Ti totiž potřebují k životu nektar.

„Voňavé molekuly produkované rostlinami dokázaly putovat v méně znečištěném ovzduší, třeba ještě před dvěma stovkami let, kilometr i dále. Dnes se jejich cesta zkrátila vlivem znečištění na dvě stě až tři sta metrů,“ uvedl spoluautor studie, profesor Jose Fuentes. Svoji práci prezentoval s kolegy v časopise Atmospheric Environment.

Nedostatek vůně ve vzduchu může za to, že opylovači jen těžko hledají cestu k potravě a zároveň tak nejsou schopni opylovat rostliny. S tím souvisí výsledky dalších studií, podle nichž v posledních letech prudce poklesl počet včel, čmeláků a motýlů.

„Vůně květin se v posledních letech ztrácí stále rychleji. Dnes voní o devadesát procent méně, než v době před vynálezem automobilu a těžkého průmyslu,“ varuje Fuentes.

Autor: Famous, brum
Klíčová slova: květiny, vůně
Diskuse ke článku
.
Související články