Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Dana na jahodách: Našla jen misku na knedlíky!

Na samosběr jahod vyrazila do Lhoty pod Libčany i Dana Kuchařová (32) z Hradce Králové. Tady ale úrodu bohužel zničila bouřka, a tak nakonec byla ráda, že mezi shnilými plody nasbírala alespoň misku slušných plodů na knedlíky.
29. května 2009 | 05:00

Kdo nemá zahrádku s jahodami, ale přitom nechce za ně tolik utrácet v obchodech, může si vyrazit natrhat je na plantáže našich velkopěstitelů. Ti už totiž zahájili samosběr jahod.

Oblíbené letní ovoce u nich vyjde rozhodně levněji než na pultech. Za kilo tady účtují od 30 do 40 korun. Bohužel, ne všude jsou letos se slizní spokojeni. Tam, kde jahody zasáhly silné průtrže mračen, bědují nad úrodou shnilých plodů. Ze sklizně jahod je do pláče i pěstitelům ve Lhotě pod Libčany na Hradecku, kde zahájili v úterý samosběr za 30 korun za kilo jahod na šestihektarové plantáži. „Je to špatný. Takhle shnilé jahody tady za ty roky, co sem chodím, nepamatuji. Vzdávám to,“ odcházela zklamaně s 15 jahodami Drahuše Benešová (76) z Hradce Králové. Prodejci takovéto množství lidem ani neúčtovali.

Ve Lhotě pod Libčany plno plodů shnilo a lidé odcházeli ze samosběru téměř s prázdnou
Autor: Blesk - Jitka Žigová

Ve Lhotě pod Libčany plno plodů shnilo a lidé odcházeli ze samosběru téměř s prázdnou

„To my jsme měli štěstí. Nám se ta velká bouřka vyhnula. Jahody jsme dokonce museli zalévat. Máme je sice za 40 korun, ale jsou výstavní,“ zval na samosběr naopak Alexander Novák, pěstitel ve Starých Ždánicích na Pardubicku.

Autor: žig