Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zahoďte kosu, na louku se hodí "benzin"

22. května 2009 | 05:00

Sluníčko svítí, tráva na zahradě roste jako zběsilá a vy netušíte, jak si ze široké nabídky strojů na sekání vybrat ten správný. Elektrický, nebo benzinový? Na trhu, zdá se, je záplava sekaček a laik to s výběrem nemá vůbec jednoduché.

Ideální je vybírat ve specializovaném obchodě, kde by vám měl vyškolený personál ochotně poradit. Nebo se podívejte na jednoduchý přehled Blesku, ať víte, co se k čemu hodí.

Před nákupem

Nejprve je potřeba si odpovědět na několik otázek:

● Jak velký trávník budete sekat?

● Máte v dosahu přívod elektrické energie?

● Je váš pozemek svažitý, nebo rovinatý?

● Jak často a jaký typ trávy budete sekat?

● Jak chcete naložit s posečenou trávou?

Elektrické sekačky

Volte takovou, která má výkon motoru alespoň 1300 W, se slabšími je potíž, protože nezvládají »utáhnout« sečení jen malinko hustší a vyšší trávy. „Elektrické sekačky jsou vhodné na sečení předzahrádek a skutečně malých zahrad,“ říká Marek David z firmy Mountfield. V dosahu musíte mít elektrickou zásuvku. Sekačka by měla mít centrální nastavení výšky sečení s objemnějším sběracím košem. To pro vaše větší pohodlí a rychlejší sečení.

Benzinové sekačky

Jsou výkonnější a mají zpravidla větší záběr než sekačky elektrické. Vyberte si je, pokud se nechcete omezovat nepohodlným přívodním kabelem nebo nemáte v rozumném dosahu elektrické napájení. „V každém případě si všímejte šířky záběru a velikosti sběrného koše,“ radí Marek David. „Čím větší mají parametry, tím méně práce máte se sekáním i vysypáváním koše.“ Nevýhodou těchto sekaček je, že nemají poháněná kola. Sekačky musíte tlačit, což je ještě snesitelné na menší a rovné ploše.

Sekačky s pojezdem

V posledních letech se těší velké oblibě. Je to dáno tím, že tyto sekačky nabízejí oproti dvěma předchozím »nižším« kategoriím sekaček nesrovnatelně vyšší výkon, kvalitu a rychlost sekání a více způsobů, jak naložit s posečenou trávou. Současně poskytují i vysoký pracovní komfort. Lze s nimi pohodlně sekat i členitější a rozlehlejší zahrady, a to bez zbytečné námahy. Sekačky mají například funkci recycler, díky níž je tráva několikanásobně přeseknutá a zapracovaná do trávníku, kde působí jako přírodní hnojivo.

Na velké plochy osedlejte traktor

Na velké zahrady se už vyplatí pořídit zahradní traktor. Proč běhat za sekačkou, když můžete být pohodlně usazeni na sedadle a přitom trávník posekat až 5x rychleji než s běžnou sekačkou? K traktoru je možné připojit bohaté příslušenství: travní válec, čistič trávníku, vyhrabovač staré trávy, rozmetadlo hnojiv, ale také přívěsný vozík či radlice na odklízení sypkých materiálů nebo sněhu.

S čím na vysokou trávu?

Máte-li skutečně velkou zahradu nebo dokonce louku, kterou nechcete nebo nemůžete sekat pravidelně, pak odborníci doporučují pořídit si na sečení bubnovou sekačku nebo kultivátor, k němuž lze jako přídavné zařízení připojit bubnovou sekačku. Velmi oblíbené jsou také motorové kosy neboli křovinořezy, s nimiž lze sekat i vysokou trávu, lze s nimi likvidovat divoké travní porosty, mýtit křoviny a tenčí stromky.

Autor: Iva Dvořáková
Klíčová slova: sekačka
Diskuse ke článku
.
Související články