Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konifery nejen na sváteční stůl

13. listopadu 2008 | 11:38

Malé, avšak půvabné kultivary jehličnanů jsou jako stvořené pro sváteční dekoraci stolu. A nejen tam. Poradíme vám, kam všude se konifery hodí.

Přestože mohou ozdobit skalku, nejčastěji se vysazují do nádob, aby pak krášlily zahradu, vchod do domu, terasu, balkon nebo truhlík za oknem. Na zimu je můžete přestěhovat do interiéru, ovšem hned na jaře jim zase dopřejte místo někde venku.

Konifery s vřesem vás mohou vítat u vchodových dveří.
Autor: profimedia.cz, www.shutterstock.com, Plant Publicity Holland (www.rostlinamesice.cz)a Stanislava Stašková, www.plumerie.cz

Seznamte se
Konifery jsou jehličnaté dřeviny bez šišek, mezi které patří borovice, cypřiš, jalovec, jedle, modřín, smrk, tis, túje a tsuga. "Přestože jsou malé, nemají nic společného s bonsajemi. Kdybyste koniferu zasadili do volné půdy, samozřejmě naroste, například 20 cm vysoká túje může mít i 1 m výšky, ovšem asi tak za 10 let," upřesňuje Stanislava Stašková z květinářství Plumérie. Vtip je v tom, že v nádobě nebo květináči je málo zeminy a přesně vymezený prostor, takže dřevina nemá šanci příliš vyrůst. A komu přírůstky vadí a postačí mu třeba 50 cm vysoká konifera, může ji zastřihávat do tvaru koule, spirály... "V zimě, při velkých mrazech, jako je –10 ºC, byste rostliny měli obalit chvojím a nádobu zateplit polystyrenem. A v interiéru? Konifery se hodí do chladnějších prostor a mají rády světlo, přestože snesou i polostín."

Konifery plody nemají, ale můžete si je ozdobit sami.
Autor: profimedia.cz, www.shutterstock.com, Plant Publicity Holland (www.rostlinamesice.cz)a Stanislava Stašková, www.plumerie.cz

Jak se o ně postarat
"Pěstují se stejně jako dřeviny, potřebují jen speciální substrát pro konifery (nebo mírně kyselou půdu s obsahem rašeliny). Do větších nádob je přesazujte, když chcete získat vyšší rostliny; podle druhu každá z dřevin dosahuje různé výšky. Toužíte jenom po ministromečku? V tom případě stačí přihnojování, zalévání a přesazování jednou za 1 až 2 roky do nového substrátu, na podzim nebo na jaře," vysvětluje floristka.
Konifery vyžadují vlhčí půdu, proto je zejména v malých nádobách častěji zalévejte, avšak pozor na přemokření. Také snesou vyšší vlhkost. V zimě rostlině dopřejte více klidu, neměla by se hnojit a rovněž zálivku omezte (tak, aby půda nebyla úplně vyschlá). Teď byste ještě stihli sesadit několik konifer do větší nádoby, podle barvy nebo tvaru. A kdo by si chtěl práci zjednodušit, tomu doporučujeme poohlédnout se v obchodě po takzvaném mixu – směsi několika různých druhů jehličnatých dřevin.

V obchodech jsou k dostání jednotlivé druhy (uprostřed vidíte cypřišky) i směsi různých dřevin.
Autor: profimedia.cz, www.shutterstock.com, Plant Publicity Holland (www.rostlinamesice.cz)a Stanislava Stašková, www.plumerie.cz

Tip nejen na jaro
Když teď mezi konifery vysadíte například cibule tulipánů nebo narcisů, potěší vás v březnu nebo dubnu neobvyklá živá dekorace. Ale proč čekat až do jara? V hobby marketu si můžete koupit umělý sníh ve spreji, kterým malou rostlinu jednoduše postříkáte. Nebojte se, barva se dá smýt teplou vodou.

V hobby marketu si můžete koupit umělý sníh ve spreji, kterým malou rostlinu jednoduše postříkáte. Nebojte se, barva se dá smýt teplou vodou.
Autor: Stanislava Stašková, www.plumerie.cz

Autor: Marcela Škardová
Související články