Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zahrada v listopadu

Zahrada
6. listopadu 2008 | 11:34

Protože se v listopadu zahrada už připravuje na zimu, je nejvyšší čas dokončit většinu prací, sklidit poslední plody a zahradu zazimovat. Zima už je totiž za dveřmi.

Nastává doba aplikace organických hnojiv. Zkvašený drůbeží trus, důkladně rozředěný, rozlévejte po záhonech. K dřevinám, trvalkám a na trávník rozvážejte kompost. Mezi trsy jahod zase rozložte uzrálý hnůj. Poslouží jako zdroj výživy pro rostliny, vylepší fyzikální vlastnosti půdy a současně vytváří i částečnou ochranu rostlin proti holomrazům.

Zahrada
Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

Rostliny, které si ponechávají zelené listy i přes zimu, nesestřihávejte. Jde například o bergénie, kostřavy, čemeřice… Na záhonech vypadají velmi dekorativně, a navíc je můžete využít do vánočních vazeb.

Zahrada
Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

Listy spadané na záhonech s trvalkami nechte ležet, pro rostliny jsou přirozeným půdním krytem a zabraňují nežádoucímu vypařování vody z půdy. Pozor ale na rostliny s listovými růžicemi nad zemí (lilie bělostná, náprstník nebo divizna) – z nich listy odstraňte, protože by snadno shnily. Nejkvalitnější listí použitelné v zahradě je bukové.

Zahrada
Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

U stromkových růží uvolněte oporu a kmínky ohněte až k zemi. Korunku přiháčkujte k půdě a přikryjte chvojím. Takto ochráněnou růži ještě zakryjte zemí. A bude dokonale připravena k přezimování.

 

Zahrada
Autor: Ludmila Dušková

Dokončete výsadbu ovocných stromků. Vyvarujte se ale opakované výsadby stejného druhu ovoce na jedno místo. V zimních měsících by lehce uschly. Ostatní stromy mělce obrývejte a u mladších výsadeb je dobré přihrnout zem ke kmínkům. Při obrývání můžete zapravit větší množství kompostu. Navrstvenou zem na jaře rozhrnete.

Říjen je hlavním obdobím sázení ovocných stromků.
Autor: Ludmila Dušková

Nezapomněli jste dát na zahradu krmítko pro ptáčky? Jejich přítomnost se příznivě projeví úbytkem škůdců, na kterých si opeřenci pochutnávají. Do krmítek sypte slunečnici, proso, mák, ovesné vločky a zavěšte také lojové koule se semínky.

Zahrada
Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

V listopadu vyryjte ze země rebarboru, můžete ji pak dobře rychlit ve sklepě. Kořeny vyryjte i s balem hned po odumření listů a nejprve je umístěte do chladu, který spolu s případným mrazem podpoří rašení rostlin. V chladnu ponechte rebarboru do doby, kdy ji budete chtít rychlit (tedy vyndat na světlo). Občas ji ale zalijte, kořeny nesmí vyschnout.

Zahrada
Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

Z betonových zahradních jezírek vypusťte asi třetinu vody a na hladinu položte kus dřeva. Tím zabráníme tlaku ledu na stěny. Plastová jezírka nechte plně napuštěná, mráz je nepoškodí. Jejich vypuštění by mělo za následek promrznutí zeminy za stěnou a nepříznivý tlak do vnitřního prostoru.

Zahrada
Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

Potýkáte se s houbovým onemocněním – kadeřavostí broskvoně? Podle nových poznatků by se měly po opadu listů (listopad až prosinec) provést dva postřiky přípravky Kuprikol nebo Syllit v intervalu 4 až 5 týdnů. Podmínkou je však bezmrazé počasí.

Zahrada
Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Ludmila Dušková
Klíčová slova: hobby;zahrada;listopad;
Související články