Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na listí platí vysavač

6. října 2008 | 11:23

Také se těšíte, až si příroda začne pohrávat s barvami listů? Ale na zahrádce už je romantiky o něco méně. Kdo nechce podzim strávit s hráběmi v rukou, pořídí si vysavač listí.

Na dva tři listnaté stromy na předzahrádce sice opravdu stačí hrábě, ale větší pozemek si vysloveně říká o praktičtějšího pomocníka.

Elektřina nebo benzín
Vysavače listí se vyrábějí v provedení s elektrickým nebo spalovacím motorem. S výkonnějším přístrojem pak můžete lehce nafoukat za hodinu 630 m3 listí, a to i mokrého. Jak by také ne, vždyť výstupní rychlost proudu vzduchu se pohybuje kolem 250 km za hodinu. Zvažujete, zda je vhodnější elektrický nebo benzinový vysavač? Elektrický má poněkud omezený rádius pohybu, daný délkou kabelu, zato bývá lehčí a také slibuje tišší chod (ale často i slabší výkon). Naopak zahradnímu pomocníku vybavenému benzinovým spalovacím motorem by měli dát přednost majitelé rozlehlejšího pozemku, kde připojení kabelem není reálné, a také ti, kdo požadují větší výkon.


Od fukaru k vysavači
Začněme od toho nejjednoduššího – fukaru, který listy a další zahradní nečistoty sfoukne na jednu hromadu. Některé typy těchto fukarů se dají jednoduše přestavit ve vysavače během několika minut a zvládne to i žena bez použití nářadí. Listy se pak nasávají do zásobního vaku (pojme zhruba 5 až 30 litrů) s popruhem. Kdežto u vysavačů listí se funkce foukání nebo nasávání uvádí do chodu přepnutím tlačítka. Dokonalejší modely jsou současně vybavené rotačním drtičem zpracovávaného materiálu. Tím se zmenší objem listí na 1/12 původního objemu, a navíc se rozdrcený odpad v kompostu rychleji rozkládá. Drtič oceníte zejména při kompostování dubového, kaštanového, topolového, březového, akátového a ořešákového listí, které se jinak hůře rozkládá.

Ve dvou to jde lépe

Pro rychlé a kontinuální vysávání listí se vyplatí pracovat ve dvojici. Jeden člověk vysává a po naplnění vaku obsah vysype do zahradního kolečka, obsluhovaného druhým.

Co byste neměli přehlédnout
Při nákupu vysavače listí si prohlédněte také vstupní sací kanál. Malý průměr se často ucpává, zvlášť při nasávání vlhkého listí. Vyplatí se kulatý tvar kanálu o průměru 15 cm a více , protože je-li čtvercový, má také větší sklon k ucpávání – listy snadno ulpí v rozích. Malá, ale praktická vychytávka? Součástí některých vysavačů je rozšířená sací hubice opatřená dvěma kolečky, která nabízejí širší záběr. S ní lze vysávat listí a další předměty bez nutnosti držet tíhu v rukou. Navíc kolečka vymezují potřebnou mezeru od země.
Samozřejmostí kvalitního vysavače je také účinný antivibrační systém, který snižuje vibrace v místech kontaktu stroje s tělem. Snížení nebezpečných vibrací na rukojeti by mělo být maximálně v intenzitě 20 procent původního netlumeného chvění.

Kdy se vám (ještě) hodí

Zahradní vysavače však užijete nejen na likvidaci listů, ale i na čištění cest a chodníků od trávy, drobných větviček a dalších nečistot, v zimě rovněž zvládnou "odvát" prašan. A až vám přístroj poslouží, sací trubici odpojte a propláchněte vodou, sběrací vak vyklepejte, drticí nože očistěte například hadříkem, štětcem nebo kartáčkem, nakonzervujte olejem a vysavač bude zase připravený pro další práci.

Rozdrcené listí je ideální ke kompostování.
Autor: Jan Kopřiva

Do koše, nebo na kompost?
Řada zahrádkářů bere listí jako obtížný odpad, přitom jde o nedocenitelný materiál pro výrobu nejlepšího kompostu. Nezapomeňte zlikvidovat listy nejen ze země; také z ovocných stromů byste je měli opravdu dokonale vysát. Důvod? Spóry houbových chorob mohou přezimovat i na malých kouscích listů a příští rok se stromy opětovně infikovaly. Ale i tento materiál lze zužitkovat, jen se ho vyplatí na kompostu překrýt vrstvou zeminy. Kompostováním listů z dubu, javoru, břízy nebo akátu se uvolňují třísloviny, které přírodníorganický prostředek pro zlepšení půdy okyselují. Právě kompost s listy ze zmíněných stromů se vysloveně hodí na přípravu humusu pro kyselinomilné rostliny (rododendrony, azalky, vřesy, hortenzie…). A co listy z ořešáků? Někteří zahrádkáři je spalují nebo vyvážejí na skládky. Příčinou je pomalý rozklad a také pověra o toxicitě kompostu z ořešákových listů. Není to však pravda, i tyto listy můžete zužitkovat, stačí je smíchat s jiným kompostovaným materiálem a hotový kompost budete moci asi za 6 měsíců používat.

ABG EBV 260 (www.vari.cz)
Autor: archiv firmy

NAŠE TIPY

1. Honda HHB 25 ET (www.honda-stroje.cz)
Fukar s odstředivým ventilátorem, přímo připojeným k motoru
Typ motoru: čtyřtaktní benzinový GX 25
Výkon ventilátoru: 600 m3/hod
Hmotnost: 4,5 kg
Cena: 12 990 Kč

2. ABG EBV 260 (www.vari.cz)
Fukar a vysavač osazený noži na oběžném kole pro drcení
Typ motoru: dvoutaktní benzinový
Výkon ventilátoru: 600 m3/hod
Hmotnost: 5,5 kg
Cena: 4290 Kč

3. SOLO 441 (www.solopraha.cz)
Fukar s vysavačem s drtícími noži
Typ motoru: Solo dvoutaktní benzinový
Výkon ventilátoru: 630 m3/hod
Hmotnost: 5,3 kg
Cena: 10 990 Kč

4. TEXAS BV 2400 (www.global-vizovice.cz)
Vysavač s elektromotorem
Typ motoru: elektromotor s příkonem 2400 W
Výkon ventilátoru: 840 m3/hod
Hmotnost: 4,5 kg
Cena: 1999 Kč

Pozn.: Ceny vycházejí z údajů na uváděných internetových adresách.

Autor: Jan Kopřiva
Klíčová slova: hobby, zahrada, podzim, vysavač listí
Související články