Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Rychlá osvěžující svačinka pro horké letní dny

9. června 2015 | 00:00

V parném letním počasí nemáme chuť na těžká jídla, ale naopak hledáme tipy na vhodné osvěžující svačiny, které náš organismus zbytečně nezatíží. Proč tedy nevyužít čerstvého ovoce a lahodné zeleniny? Přinášíme tip na jednoduchý ovocný salát s osvěžující zakysanou smetanou, balzamikovým krémem a exotickým mangovým džusem a zeleninový salát s grilovaným tofu.

Nechte si chutnat!

Ovocný salát se zálivkou ze zakysané smetany a balzamikového krému

Ingredience:

1 jablko

2 hrušky

1 pomeranč

4 jahody

300 g hroznového vína

5 lžic bílého balzamikového krému Kalamáta Papdimitriou s příchutí pomeranče a citronu

1 dl mangového džusu nebo pyré

6 lístků máty

2 lžíce třtinového cukru

300 g zakysané smetany

2 lžíce moučkového cukru

kůra z jednoho citronu

 

  1. Ovoce nakrájené na kousky smícháme s bílým balzamikovým krémem, třtinovým cukrem, najemno nasekanou mátou a mangovým džusem. Necháme v lednici vychladit.
  2. Před podáváním salát ozdobíme lžičkou zakysané smetany smíchané s moučkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.

Autor: Kalamáta Papadimitriou

Salát s grilovaným tofu, paprikou, cuketou a bílým balzamikovým krémem

Ingredience:

1 červená a 1 žlutá paprika

1 cuketa

200 g tofu

1 stroužek česneku

4 lžíce bílého balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

sůl, pepř

500 g listů salátu (např. biondo, rosso, dubový)

150 g sýru feta

100 g zelených oliv s peckou

olivový olej

  1. Papriku, cuketu a tofu nakrájíme na přibližně stejné kusy, které orestujeme na olivovém oleji společně s rozdrceným stroužkem česneku. Před koncem restování, až zelenina lehce změkne, zastříkneme bílým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou. Takto připravenou zeleninu necháme zchladnout na pokojovou teplotu, osolíme a opepříme.
  2. Omyté a osušené listy salátu natrháme na menší kousky, které smícháme s bílým balzamikovým krémem a lehce osolíme. Podáváme s fetou a zelenými olivami s peckou. Je to zdánlivá drobnost, ale právě pecka dodá olivám tu správnou chuť!

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Související články