Pěna z tmavé čokolády s jahodami, lesním ovocem a fíkovým balzamikovým krémem
Ingredience:
250 ml smetany na šlehání
100 g hořké čokolády
200 g ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky)
3 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
oplatky na dekoraci
- Lesní ovoce krátce marinujeme ve fíkovém balzamikovém krému Kalamáta Papadimitriou.
- Tmavou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Do prochladlé čokolády opatrně vmícháme našlehanou smetanu.
- Dezert ozdobíme ovocem marinovaným v balzamikovém krému a oplatkou.
Smažená jablka ve skořicovém těstě s fíkovým balzamikovým krémem a skořicovou pěnou
2 ks jablek
3 ks vajec
250 g polohrubé mouky
mouka polohrubá 250g
2 špetky skořice
1 balení vanilkového cukru
0,25l smetany
120 g bílé čokolády
fíkový balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou na zakápnutí
- Oloupaná jablka vypeckujeme a nakrájíme na kolečka 1cm široké.
- Takto připravené plátky jablka obalíme v těstíčku z vajec, mouky, skořice, cukru a špetky soli.
- Následně smažíme v rozpáleném oleji na 170 C dozlatova z obou stran.
- Do vyšlehané smetany vmícháme rozehřátou bílou čokoládu se špetkou skořice.
- Při podávání jablka zakapeme fíkovým balzamikovým krémemAutor: Kalamáta Papadimitriou
Lívanečky s hruškami marinovanými v bílém balzamikovém krému s vanilkovou zmrzlinou
2 vejce
Špetka soli
30 g moučkového cukru
500 ml mléka
15 g droždí
300 g hladké mouky
3 hrušky
3 poloviční lžíce bílého balzamikového krému
2 špetky skořice
1 květu badiánu
100 g cukru
- Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme lžíci mouky, lžíci mléka a necháme kynout.
- Pak přidáme vejce, sůl, rozmícháme a pomalu přidáme střídavě mouku, mléko, aby se neutvořily žmolky. Těsto necháme vykynout, až nabude dvojnásobný objem.
- Důlky lívanečníku vždy promastíme a lijeme do nich naběračkou těsto. Opékáme po obou stranách dorůžova. Ze skořice, badiánu, cukru a bílého balzamikového krému připravíme várku, ve které vaříme hrušky nakrájené na kostky.