Steak z hovězího pupku marinovaný v bílém balzamikovém krému
Ingredience:
4 steaky z hovězího pupku
čerstvý tymián a rozmarýn
4 lžíce klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
4 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
sůl
máslo
bageta
1. Steaky z pupku marinujeme v marinádě z klasického balzamikového krému Kalamáta, oleje, česneku, bylinek a soli. Před tepelnou úpravou necháme steaky odležet v pokojové teplotě cca 30 minut. Maso poté lehce osolíme, opepříme a okořeníme čerstvými nasekanými bylinkami.
2. Takto připravené steaky opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, poté dopečeme v troubě vyhřáté na 190 °C. K propečení na medium stačí cca 7-10 minut.
3. Podáváme s bagetou, kterou jsme potřeli česnekovým máslem a nechali zapéct.
Steak z vepřové panenky s pečeným celerem a fíkovým balzamikovým krémem
Ingredience:
4 steaky z vepřové panenky
najemno nasekané čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, šalvěj)
olivový olej
300 g celeru
2 stroužky česneku
2 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
50 g másla
sůl
1. Vepřovou panenku nasolíme, okořeníme bylinkami a necháme odležet 20 minut v pokojové teplotě. Panenku v pánvi opečeme ze všech stran dozlatova a poté asi 6 minut dopečeme v troubě rozehřáté na 180 °C. Během pečení panenku obracíme, aby šťáva rovnoměrně pronikla do celého masa.
2. Celer oloupeme, nakrájíme na větší kusy, společně s tymiánem, solí, olejem a stroužkem česneku zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na 180 °C cca 50 minut. Po upečení celer rozkrájíme na menší kousky, které orestujeme na pánvi s fíkovým balzamikovým krémem a máslem.
3. Jako přílohu podáváme krém ze sladkých brambor.