Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Tady vám jde o život! Poznejte horské dráhy, na kterých umírají lidé

  • Když si kupovali jízdenku na horskou dráhu určitě netušili, jak jejich jízda skončí.
    18. července 2014 | 11:10

    Zábava, adrenalin a spousta zážitků. To je to, co očekáváme od návštěvy zábavního parku. Rozhodně nás ale nenapadne, že by nám tady mohlo jít o život. Bohužel, i na těch nejlépe udržovaných horských drahách vás může potkat vážné zranění a dokonce i smrt. 

  • Six Flags v Texasu

    Six Flags v Arlingtonu
    Autor: reprofoto youtube.com
    Obrovská tragédie se stala v roce 2013 na jedné z největších horských drah světa. Jedna texaská rodina už na tenhle výlet nikdy nezapomene. Během jízdy totiž matka před zraky svého syna vylétla z vozíku, který byl v ten okamžik ve výšce 50 metrů nad zemí. Podle informací jí prý povolil bezpečnostní pás. Po zastavení vozíků už syn jen mohl sledovat, jak jeho matka dole na zemi umírá.
  • MindBender v Kanadě

    MindBender v Kanadě
    Autor: reprofoto INT
    Pokud hledáte skutečné vzrušení, je pro vás tahle horská dráha s největší vnitřní trojitou smyčkou, to pravé. Jenže tam, kde jde o extrémní rekordy, je také daleko větší pravděpodobnost katastrof. Jen rok po otevření došlo k jedné z nejstrašlivějších nehod v historii tohoto zábavního parku. Z nějakého důvodu chyběly šrouby na jednom z vnitřních kol, což způsobilo, že poslední vůz vlaku se dostal mimo trať a začal sebou divoce házet. Po nárazu do betonových sloupů došlo k tomu, že se bezpečnostní jistící tyče rozpojily, a cestující začali vylétávat ven. Jízda hrůzy konečně skončila, když vlak sklouzl dozadu, narazil do betonového sloupu a zůstal stát. Tři lidé zemřeli a mnoho dalších bylo zraněno. Přesto je atrakce stále v provozu.
  • Battersea Park Fun Fair v Anglii


    Battersea Park Fun Fair v Anglii
    Autor: reprofoto INT
    Jedna z nejtragičtějších nehod na horské dráze vůbec, se stala v roce 1972 v Anglii v zábavním parku s názvem Battersea Park Fun Fair. Atrakce Big Dipper byla hlavní atrakcí tohoto parku. Tahle dřevěná horská dráha nabízela návštěvníkům spoustu vzrušení. Bohužel, dřevěné trámy se opotřebovávají rychleji, pokud nejsou pečlivě udržovány. V květnu 1972 došlo k přetržení lana, které jistilo vozíky, mechanismus proti zpětnému pohybu vlaku selhal, a celý vlak se vřítil zpět na nástupní plochu. Zabil pět dětí a vážně zranil třináct dalších.
  • Expoland v Japonsku

    Když si kupovali jízdenku na horskou dráhu určitě netušili, jak jejich jízda skončí.
    Autor: reprofoto INT
    Další z katastrof se stala v roce 2007 v zábavním parku Expoland nedaleko japonské Osaky. Horská dráha s názvem Fujin Raijin II vykolejila a vozíky se dostaly mimo koleje. Tam zabily studenta vysoké školy a zranily 19 dalších lidí. Nehoda ukázala, že nápravy vozíků nebyly vyměněny 15 let. Ještě horší je, že park byl znovu otevřen přesto, že bezpečnostní inspektoři našli další vlak s vadnou nápravou. Expoland ale nakonec zkrachoval. Prý kvůli "nedostatku zákazníků", kteří se báli atrakce navštívit.
  • Six Flags v Kentucky

    Superman Tower of Power
    Autor: reprofoto INT
    Superman Tower of Power není tradiční horskou drahou. Jde spíše o vertikální pád, při kterém návštěvníkům atrakce nohy volně visí dolů. Ale to, co se stalo v Six Flags Kentucky v červnu roku 2007 byl tak hrozné, že si to zaslouží místo na našem seznamu. Skupina dívek, které se chtěly jen pobavit, zažila šok, když se několik podpůrných kabelů utrhlo a začalo je bičovat po obličeji a zádech. Křičeli ze všech sil "Zastavte jízdu!". Kouř se začal valit ze všech stran. Přesto je atrakce vyvezla až na vrchol a pak ještě dolů. Ocelové kabely je po celou dobu švihaly po celém těle. Mnoho z cestujících bylo vážně zraněno a jedna dívka měla zcela amputovány obě nohy.
  • Puff the Little Fire Dragon v Utahu

    Puff the Little Fire Dragon
    Autor: reprofoto INT

    Paradoxem je, že nemusíte být příliš vysoko nad zemí, abyste zemřeli na horské dráze. Přesto, že je Puff the Little Fire Dragon jednou z nejpomalejších a nejbezpečnější atrakcí v zábavním parku Lagoon Amusement Park, v roce 1989 na ní přišel život šestiletý Ryan Beckstead. Chlapci se podařilo vyklouznout za jízdy z bezpečnostních zádržných systémů. Vypadl sice na zem, ale vůbec nic se mu nestalo. Bohužel se pak ale pokusil vylézt zpátky na koleje a ten samý vozík, ze kterého před tím vypadl, ho ranou do hlavy srazil a na místě zabil.
  • Playland Amusement Park v New Yorku


    Flying Carpet
    Autor: reprofoto INT
    V květnu roku 2004 přišla v zábavním parku o život sedmiletá holčička Stephanie Dieudonne, když byla vymrštěna padesátikilometrovou rychlostí z atrakce Mind Scrambler, což je houpající se"létající koberec". Utrpěla vážná poranění hlavy, kterým na místě podlehla. Vyšetřovatelé parku vlastněného veřejnou správou novinám sdělili, že vyloučili chybu obsluhy nebo mechanickou poruchu. Dívenka se prý nějak vyprostila z bezpečnostních pásů a chtěla zamávat svým blízkým.

Klíčová slova:  horská dráha, obrazem
Diskuse ke článku
.